Historija u nacionalnom kalendaru

0
23

Ovakvo bogatstvo, kad bi se prodavalo, bilo bi preskupo, pa niko ne bi mogao da ga kupi. Zato će moći da se dobije samo besplatno i bilo bi dobro da ovaj kalendar dobije svaka bošnjačka kuća – rekao je na promociji nacionalnog kalendara Bošnjaka glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

Nacionalni kalendar Bošnjaka izdala je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ). Kalendar podsjeća na mnoge druge zidne kalendare. Za svaki mjesec ima po jedan list, sa fotografijom neke bošnjačke znamenitosti. (Tu su fotografije Gazi Isa-begove džamije iz Novog Pazara, ostaci džamije u Nikšiću, Sahat-kula u Pljevljima…) Povodom 550 godina od prvog pisanog spomena Novog Pazara (1461), godina 2011. proglašena je za godinu osnivača Skoplja, Novog Pazara i Sarajeva Gazi Isa-bega Isakovića.

Kalendar sem datuma i dana sadrži i vreme muslimanskih molitvi (koje se pomijera u zavisnosti od dužine dana). Za svaki mjesec izdvojeni su značajni datumi i godišnjice iz historije Bošnjaka. Na primjer, 19. januara je 62. godišnjica osuđujuće presude u „montiranom“ procesu sandžačkim Mladim muslimanima, a 21. januara – godišnjica streljanja Bošnjaka novopazarskog kraja 1945. godine na Hadžetu. Među značajne datume uvršten je 27. februar u znak obilježavanja zločina u Štrpcima, 27. marta je Dan jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, u aprilu se navršava 300 godina od kada je crnogorski vladika Danilo Petrović predvodio crnogorske „krvoloke“ u pokolju na Bošnjake Podgorice, Kolašina i Nikšića…

Kalendar podsjeća i na 11. jul i Srebrenicu. Također, stranice kalendara podsjećaju da mjesec posta ramazan ove godine počinje 1. avgusta, da je Ramazanski bajram 30. avgusta, a 6. novembra Kurban-bajram. Uporedo sa datumima sa vjerskim praznicima i onima koji se odnose na dalju historiju ima i onih novijih, pa je u ovom kalendaru 6. jun 2010, kada su održani izbori za Bošnjačko nacionalno veće, na kojima je BKZ osvojio najviše glasova, označen kao dan Bošnjačke kulturne revolucije. Svoje mjesto u kalendaru našao je i 18. decembar, datum osnivanja BKZ-a ali i nove političke stranke, Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ).

– Bošnjačka kulturna zajednica, kao garant i čuvar nacionalnog identiteta Bošnjaka, upustila se u projekat izrade ovog kalendara kako bi nadomijestila prazninu zvaničnih udžbenika nacionalne historije i grupe nacionalnih predmeta u školama – kazao je Salahudin Fetić, sekretar BKZ-a.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Samir Tandir primećuje da nema nijednog mjeseca u godini u kojem se „nije desio neki genocid i stradanje Bošnjaka”.

– Ali, i pored stradanja Bošnjaka, nema mjeseca u kojem nije bilo osnivanja novih institucija i organizacija koje su pokretač i garant da su Bošnjaci rešeni da opstanu na ovim prostorima – objašnjava Tandir za „Politiku“.

Svi koji su došli na promociju u Mešihat Islamske zajednice  kalendare su dobili kao hediju (poklon). Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je pozvao sponzore da pomognu BKZ-u da doštampa još kalendara kako bi stigli u svaku kuću.

– Preporučio bih Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da posle ovog kalendara uradi jedan priručnik, knjižicu, sa ovom tematikom, sa najznačajnijim datumima i sa više podataka o svakom događaju. Pošto nam istjeruju vjeroučitelje, ne daju nam da program obrazovanja u skladu sa zakonom primijenimo u školama, moramo pribjeći alternativnim metodama i dokazati da će takav jedan naš priručnik biti jači od svih njihovih školskih ustanova. Mi moramo svakom bošnjačkom detetu uručiti takav priručnik besplatno, jer to su stvari koje naš narod i naša deca moraju dobiti – poručio je muftija Zukorlić.

Autor: Slavka Bakračević

Izvor: Politika.rsSandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.