Hatma u Medresi

0
116

Novi Pazar – U večernjim satima, u mesdžidu Muške medrese u prelijepom imanskom ambijentu, poredanim u halkama (kružoocima), otpočet je još jedan hajrli i mubarek projekat zajedničkog učenja hatme Kur’ana.

Učešće u ovom veoma važnom projektu za sve nas i našu okolinu uzeli su učenici Medrese koji su sa oduševljenjem prihvatili ovaj hajrli poziv, želeći time da što više vakta provode uz Kur’an i da jednom heftično poklone hatmu svojim najmilijim

koji su ih napustili sa ovoga dunjaluka. Pored učenika Medrese na ovoj prvoj hatmi Kur’ana su prisustvovali, a i sami uzeli učešće u učenju hatme: direktor „Gazi Isa-beg“ medrese mr. Mustafa-ef. Fetić, kao i prof. Asmir-ef. Crnovršanin.

Nakon proučene hatme direktor Medrese mr. Fetić jeproučio hatme dovu moleći Uzvišenog za kabul ovog hajrli djela i ustrajnost na njemu, a zatim je najavio predavanje koje će biti redovna praksa nakon proučene hatme dove. Čast da prvi održi predavanje na jednom ovakvom mubarek skupu i sijelu je pripala profesoru Medrese

Asmir-ef. Crnovršaninu, koji je kroz par hadisa istakao značaj ovakvih sijela i skupova na kojima se veliča i hvali Allah dž.š. i s kojima se Allah dž.š. ponosi i hvali kod stanovnika nebesa. Prof.

Asmir-efendija je, između ostalog, citirao hadis Allahovog Poslanika a.s. u kojem je Resulullah a.s. rekao: „Ko prouči jedan harf (slovo) iz Allahove knjige Kur’ana imat će jedan sevab, a svaki sevab kao deset sevaba.. Ja ne kažem da je elif la mim harf , već je elif harf , lam harf i mim harf.“

Zbog velikog značaja Kur’ana u životu svakog pojedinca i njegovih fadileta započet je ovaj hajrli projekat koji će, inšaallah, kako reče direktor Medrese, biti stalna praksa i tradicija Medrese koja se, ako Bog da, neće prekidati. Hatma će se učiti svakog četvrtka naveče, uoči petka, tako što će se džuzevi I stranice raspodijeliti na što veći broj učenika. Nakon proučene hatme proučit će se hatme dova, a nakondove će se prisutnima prigodnim kraćim predavanjem obratiti neko od profesora Medrese.

Poslije predavanja će uslijediti prigodno posluženje i zakuska, propraćena zajedničkim i međusobnim muhabetom I druženjem. Molimo Uzvišenog  Allaha dž.š. da nam pomogne i učvrsti da ustrajemo u ovom hajrli poslu kako bi nama i našim umrlim Kur’an bio svjetiljka vodilja na ovome i budućem svijetu, AMIN.

Izvor: Medresa.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.