“Hasanaginicom” rasplakali publiku

0
8

Nova Varoš – “PULS teatar“ iz Lazarevca gostovao je prošle subote na sceni novovaroškog Doma kulture u Novoj Varoši, sa dramom Ljubomira Simovića “Hasanaginica“ u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića.

Ova kultna predstava premijerno je izvedena 27. marta prošle godine u lazarevačkom Centru za kulturu. Naslovnu ulogu tumači Ivana Nedeljković (Hasanaginica), a u podeli su i Aleksandar Karić (Hasanaga), Aleksandar Trmčić (Beg Pintorović), Biljana Konstantinović (majka Pintorovića), Zoran Belošević (efendija Jusuf), Darko Bjeković (Ahmed) i Uroš Jovčić (Suljo). Scenografiju je uradio Aleksandar Veljanović, kostime kreirala Sonja Kotorčević, a muziku komponovao Gabor Lenđel.

Sudeći po reakciji domaće publike, koja se u neuobičajeno velikom broju okupila te večeri u ovdašnjem “hramu“ kulture, lazarevački, inače, profesionalni pozorišni ansambl, uspeo je da dočara svu ljepotu i težinu ovog značajnog književnog dijela, koji po ko zna koji put, svjedoči da je sve prolazno i nestalno, sem ljudske patnje i sujete, koje zlokobno traju kao pečat i usud čovjekove okolosti, surovosti i gluposti. Svojom vještinom, glumci su poklonicima pozorišta u gradu podno Zlatara, prenijeli i svu moć Simovićeve drame, posebno jakih monologa i dijaloga, jednostavno rečeno – svu ljepotu ove bošnjačke usmene balade, nastale otprilike u 17. vijeku na prostorima Imotske krajine.

Današnji Zagvozd, a nekadašnji Vrdol, mesto je gdje je Hasan aga Arapaović imao svoje imanje, a ostaci njegove kule postoje i dan danas. Heroina ove tužne balade – Hasanaginica, žena po imenu Fatima, sahranjena je blizu kule, šumice i binara gde je zahvatala vodu u tom kamenom kršu. Na samom početku ove tragične priče narator nam ukazuje na belu boju šatora Hasan – age, simbolično na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog parijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana, ne sme da zađe iz kuće i poseti svog ranjenog gospodara. Maestralna gluma Ivane Nedeljković na najbolji mogući način dočarava dimenzije ove tragedije i nepravde učinjene ženi i majci, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog vremena u kome živi, u kojem muški princip kroji sudbinu žene i uzim pravo i uogu Boga da odlučuje o tuđim životima. Zatečena i šokirana nemilosrdnom presudom Hasan age da ode od kuće i napusti novorođenče, nedugo zatim, shrvana bolom, umire nad kolevkom svog djeteta. Ova scena izmamila je suze brojnih Novovarošana, koji su sa lica glumice pročitali svu bol i nepravdu takvog sveta, patnju i nemoć tragičnog usuda Fatime Hasanaginice, koja je morala da se rastavi sa dušom da bi dokazala svoju nevinost i postala besmrtna.

Opšti je utisak da su lazarevački glumci opravdali očekivanja naših sugrađana, koji su prvi susret sa PULS teatrom imali prije nekoliko mjeseci, kada su na sceni ovdašnje gradske Biblioteke, izveli urnebesnu komediju „Kovači“, u režiji Zorana Beloševića.

– I “Hasanaginica“ i “Kovači“ su skroman doprinos našeg teatra u decentralizaciji pozorišta, jer je poguban uticaj takozvane beogradizacije kulture , koji i mi, kao jedna od opština prijestolnice, dobro osjećamo na svojoj koži, a mogu da zamislim kakva je situacija u malim sredinama, u kojima su brojna amaterska pozorišta ugašena ili stidljivo djeluju negdje na marginama kulturnih dešavanja, kaže Belošević.

PULS teatar, inače, na pozorišnoj sceni uspješno djeluje već 12 godina. Do danas je ovaj profesionalni ansambl uradio petnaestak pozorišnih ostvarenja, za koje je osvojio brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Ostvarenja po kojima ih publika i kritika pampe ( osim „Hasanaginice“ i „Kovača“) su : „Frizer ćelave pjevačice“, „Ludi od ljubavi“, „Pomorandžina kora“, „Ukokan od muža“, „San ljetnje noći“.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.