Halk banka organizirala iftar u Novom Pazaru

101
175

1

Novi Pazar – U organizaciji turske Halk banke koja od skora djeluje i na prostoru Srbije, večeras je u Novom Pazaru u restoranu Ras na Pazarištu, organiziran zajednički iftar za sandžačke ugledne političare, vjerske predstavnike, predstavnike školstva i privrednike iz Sandžaka i Preševske Doline.

Iftaru su prisustvovali ambasador Republike Turske u Beogradu Mehmed Kemal Bozaj i generalni direktor Halk Banke Ali Fuat Taškesenli, u svojstvu domaćina, te brojne delegacije gostiju – narodni poslanici u Parlamentu Republike Srbije Muamer Zukorlić, Jahja Fehratović, Enis Imamović i Fatmir Hasani (Preševska Dolina), predsjednici opština Novi Pazar, Tutin i Sjenica, Nihat Biševac, Šemsudin Kučević i Hazbo Mujović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u pratnji glavnih imama i direktora ustanova i službi Islamske zajednice, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović u društvu profesora, te brojni sandžački privrednici i predstavnici obrazovnih ustanova i medija.

Prisutnima su se obratili Ambasador Bozaj i generalni direktor Taškesenli, koji su u svojim obraćanjima izrazili srdačnu dobrodošlicu uglednim gostima.

Ambasador je kazao da je ponosan što je za njegovog mandata Halk Banka započela svoj rad u Srbiji koja će u budućnosti, poručio je, raditi za dobrobit Sandžaka.

„Veliki teret je na Vama, sandžačkim bošnjačkim predstavnicima, pogotovo narodnim poslanicima. Veliko breme je na Vašim plećima“ – kazao je Ambasador i dodao da će Halk Banka upravo biti jedan od oslonaca na koji se oni mogu nasloniti i na čiju podršku mogu računati.

Generalni direktor Taškesenli je ukratko predstavio historijat Halk Banke, te kazao da imaju za cilj postati regionalni faktor. On je sa prisutnima podijelio vijest da će u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Novoj Varoši ubrzo biti otvorene filijale Halk Banke.

Nakon obraćanja, gosti su uz program Ilahija i kasida ugodno iftarili.

Na kraju se organizatoru iftara srdačno zahvalio i dovu proučio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Nakon iftara, obavljen je akšam namaz u džematu u dvorištu restorana.

2

  3 4 5 6 7 8 9 10 11

(Agencija SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

101 KOMENTARI

 1. Izuzetno mi je drago što na ovim prostorima dolazi turska Halk Banka.
  Naime, ja sam već izabrao jednu od najboljih, ne samo turskih, fabrika za proizvodnju kuhinjske i restoranske tehnologije, da ih zastupam na Balkanu (naravno, i oni su mene izabrali).
  Radi se o firmi Inoksan iz Burse u vlasništvu Vehbi Varlika, poreklom iz Skoplja sa kojim se znam još od 2010. godine i koga sam posetio, kao njihov musafir, u Bursi. To isto mi je ponuđeno i tada ali vreme nije bilo kako treba.
  Oktobra meseca prošle godine sam, na sajmu u Milanu, obnovio taj dogovor sa Ahmet Ayarom, aktuelnim export menadžerom.
  Inoksan, koji me snabdeva sa tehnologijom (hardware), i moj software (know-what – znati šta i know-how – znati kako) će preporoditi ugostiteljstvo, turizam i školstvo u toj oblasti, ne samo u Sandžaku i Srbiji, nego u svim drugim balkanskim državicama.
  Sa minimalnim ulaganjima u najnovije tehnologije (da se izbaci onaj tehnološki srednjovekovni krš iz kuhinja i restorana), i uz pomoć Halk Banke, biće to investicija koja će u rekordno kratko vreme sama sebe isplatiti.
  Znači, svi ugostitelji i hotelijeri, bujrum, izaberite Halk Banku, kao svoju banku i ne berite brigu o vraćanju kredita, pod uslovom da radite kako vam bude rečeno i da na tržištu budete najbolji, najbrži (najproduktivniji), najjeftiniji i najprofitabilniji a to ćete moći samo ako nudite halal bezbednu i zdravu hranu ukusa za cara i sultana.
  Ako nudite Mercedes po ceni Fiće, pod uslovom da Mercedes nije ukraden.

 2. jedna ispravka:veze s vezom nema pasa sokolovic sa obnovom patrijarsije vec je za to zasluzan rustem pasa opukovic,to je mit koji opstaje vise desetina godina.mehmed pasa je uzasno ostetio crkvu kupujuci zemlju u bescenje a i odgovoran je za turcenje skoro cjelog podrinja…pod znakom pitanja je i samo srodstvo patrijarha makarija sa sokolovicima jer ne postoje izvori ni u samoj crkvi ni turski,osim jednog iz 16 vijeka na kome se temelji sva ta prica…najvecu popast i mileseva i decani dozivljavaju za vrjeme selima pijanice kada je najglavniji mehmed pasa…i obnova patrijarsije rustem pasa nije uradio iz nekih sentimentalnih razloga vec je razlog bio punjenje drzavne kase upis patrijarsije u knjige poreskih obveznika.

 3. DN..Pa Srbija i danas placa danak samo ne Turskoj vec MMF_u…a to da su Osmanlije nehumani bili..Pa” Skupstina Srbije”je nakada Dzamija bila….Pa se pitam djeli je ta vasa humanost….

  • Ja da sam na vasem mjestu trazio bih da se sve veze, diplomatske ekonomske i sve ostale trenutno prekinu sa R Turskom

   Ovo sto oni rade, ovo je ponovna tiha okupacija serbie

   Zar ce te ponovo biti vazali, a tek ste se oslobodili svih ropstava, bravara u prvom redu

  • Re: Musliman , ako si ti musliman ja sam marsovac !
   Petrovu crkvu su pravili Bugari- Vlasi, na nekadasnjim temeljima grobnice ilirskog kneza A ona je najstrija je crkva u srbiji ,koju ste vi kasnije prisvojili i svojatate je, a dobro znate cija je i ko je gradio, tako da bi suvise diskutabilno bilo raspravljati o teoriji stariji, ili naj stariji.
   Opste je poznato da ste doseljeni sa Karpata, jezik kojim se sluzite je Bosanski ,
   Sama cinjenica da ste na ovim prostorima doselili sa Karpata vas demantuje.
   Ako istorija kaze da ste ruski cigani doseljeni sa Karpata i prema tome jezik kojim se danas sluzite niukojem slucaju nije onaj kojim ste se sluzili u vasoj majcici rusiji na Karpatima.
   Dugo vremena ste bili Vlasi, sto nema sanse da demantujete
   Sava je bio u egzilu u grckoj, po povratku iz grcke naucen od grcke ortodox crkve prihvacate grcku (pravoslavnu) ortodox veru za svoju!
   Sto to znaci , pa znaci da nista svoje nemate sve ste tudje uzeli a kazete da ste svoji…E pa nece da moze !!!

  • svi hramovi su podizani na nekim ranijim svetilistima i tu nema nista novo…5 najvecih crkvi u francuskoj su podignute na ranijim druidskim svetilistima…aja sofija je crkva izgradjena u 1. polovini 6.vijeka na temeljima ranije crkve a ta ranija je isto po nekim izvorima na temeljima hrama posvecenim bogovima iz starih vremena… i sad treba da se pojavi neki zevsov vrac pogadjac i da kaze grcima i turcima kako su oni mogli da grade 😉 glupa vam je ta prica… i ovo stp forsirate pricu oko jezika isto ne valja nema dokaza…pa najstariji rjecnik se cuva upravo u aja sofiji,dovoljne je pogledati originalne prepiske mehmed pase iz 1551 ili bosanskog vezira vedzid pase iz 1838 ili uskufijeve ilahije na srpskom jeziku(ne spada u 1. kategoriju)…cudno je kako ljude ne zanima istina vec samo zele da ponize druge a sebe predstave kao bastinike neke naprednije civilizacije i super rasu sto je jos jedna posledica kompleksa nize vrjednosti i klasicni fasizam

 4. “Srbi se na jeziku Vizantinaca nazivaju „SERVUM“. Odatle, po narodnoj tradiciji, nazivaju se „SERVILA“ cipele robova i „XERVULIAN“-i oni koji obuvaju ove sirotinjske cipele bez vrijednosti.
  Srbi su dobili ovo ime iz razloga što su se potčinili imperatoru Vizantije.”
  (KONSTANTIN PORFIROGJENET: DE ADMINISTRANDO IMPERIO) 

  Servia or Servian refers to Historical English term, taken from Greek ( Σέρβια) language, used in relation with Serbia, Serbs or the Serbian language.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Servia

  Na portugalskom se kaze República da Sérvia

  U pismu britasnkoj vladi od 5 Marta 1915 koji je objavio North Otago Times, srpski diplomatski prestavnik u Londonu urgira britansku vladu da prestane koristiti izraz Servia jer to konotira da su Srbi sluge i da pocnu koristiti izraz Serbia

  http://i.stack.imgur.com/3T6rY.gif

  I Francuzi su koristili izraze Serviani/Servians, za Srbe. Evo ga taj izraz koriste još i 1914

  http://www.normannia.info/npdf/61JOURNALORN/1914/08/22/61JOURNALORN_1914-08-22_P_0001.pdf

  TEK U PRVOM SVJETSKOM RATU U FRANCUSKOM I ENGLESKOM JEZIKU SRBIJU PRESTAJU NAZIVATI SERVIA

  `1845 godine Andrew Archibald Paton pise knjigu Servia Youngest member of Europian family

  1908 godine Cedomir Mijatovic ambasador Srbije u Londonu pise knjigu :
  Servija of the Servants

  1909 u Londonu STEAD izdaje knjigu Servia by the Servians,

  1910 neki Lazarovich -izdaje knjigu The Servian People

  1912 Katolicka enciklopedija (The Catholic Encyclopedia) Srbiju naziva Servia a Srbe Servians

  Na kineskom je rijec za Srbiiju , ‘Sai'erweiya’ 塞爾維亞 sto takodjer potice od rijeci is ‘Servia’,

  NA VLASKOM JEZIKU KMET SE KAZE SERB

  NA VLASKOM JEZIKU KOJI JE SRPSKIM PRADJEDOVIMA BIO MATERNJI KMET SE ZOVE SERB

  Serf na engleskom znaci kmet

  na staro engleskom Srbija se zove servia od Serv rob sluga

  Na turskom se kmet kaze SERF
  od cega dolazi SERB

  I deda i cukundeda su turske rijeci. U Srba je to i doslovno tako.

  Rijec Serf iz koje se izvlaci serv – serb znaci kmet na slijedecim jezicima:

  Latinski
  Turski
  Francuski
  Engleski
  Garlik (Irski)
  Maori
  Kmeri
  Marathi jezik
  Sesoto
  Sinhala
  Somaliski
  Sudanskom
  Tadzikcom
  Velskom
  Zulu

  Cak i ako odete medju africka Bantu plemena i oni znace da ste bili kmetovi jer se i na Chicheva jeziku kmet zove Serv

  Na Talijanskom Galicijanskom se kmet kaze Serv – (od cega dolazi Serb)

  Na Španskom i Portugalskom kaze se siervo tj servo

  Na kazahskom jeziku kmet ske kaze Серв
  Serve znaci sluga
  Latinske rijeci Servus znaci sluga
  italijanski servus sluga

  KMET

  VLASKI SERB
  RUMUNSKI SERB
  TALIJANSKI SERVO
  PORTUGALSKI SERVO
  TURSKI SERF
  AMHARSKI SERF
  ENGLESKI serf
  FRANCSKI SERF
  SUDANSKI SERF
  SPANSKI siervo
  LATINSKI SERVUS
  Kazahski Серв

  SLUGA
  LATINSKI SERVUS
  ENGLESKI SERV
  PORTUGALSKI SERVO
  TALIJANSKI servitore
  FRANCUSKI serviteur
  ALBANSKI sërbyes

  SRBIJA
  GRCKI Σερβία (SERVIA)
  STARO ENGLESKI SERVIA
  PORTUGALSKI Sérvia

  • Skviči sad altajsko-anadolska iz.rkotino. Turski aga te je copy i paste babu u budžak dok mu je deda vodao opanci kroz dvorište.
   Neznaš ni ko si ni oklen si ni kuda ćeš. Raspamećen i golo.uzo krezub režiš popuš šugavog pseta nesposoban da mladjim naraštajima kažeš išta pametno i moralno.
   Evo u Beogradu je medj srBskom omladinom od 12-13 godina popularna igra “punjena kokoška”. Strava maloljetničkih trudnoća i abortusa.
   Zlo činila prokleta Jerina, zlo činila gore dočekala!

 5. Ovo je za DN- zasto gospodo Srbi kad imate Drzavu nad vecinskim Srpskim Narodom ne govorite i pisete svojim izvornim jezikom i pismom, koliko ja znam da vam samo mali broj Vjerskih Lidera u molitvama govori i pise Crkvenskim pismom. A da niste mozda ukrali Bosancicu i prisvojili je kao svoju . To vam i sam Vuk Karadzic priznaje. Tako da Dr Nikodinovicu razmotri ovu temu i misao pa ces mozda doc do istine da i nije sve tako kako ste ovde napisali ceo spjev o ovdasnjem stanovnistvu. Vidis i Turci su nekad bili druge Vjere pa su primili Islam i njih nisu Arapi osvajali kao nosioci Islamske Vjere. Ali su ostali pri Istini . Ali su ostali Turci kao Narod . A vi srbi vama je bitnije Nacija nego Vjera pa brkate pojmove

 6. Ni jedan “Srbin” u Hercegovini nema hercegovacko porijeklo duže od 17 stoljeća. Sve do jednog su doseljenici iz Crne Gore i Rumelije.

  Vec u 17 stoljeću je Hercegovina bila cista muslimanska. Prema ” Katastarskom popisu za oblast Hercegovu iz 1585. godine” postojale su samo 3 crkve u cjeloj Hercegovini u 16 stoljecu Tvrdos i Zitomislici koje su Turci izgradili i jedna manja crkva u Popovu. Ni jedan pop im nije bio Srbin vec sve doseljenici iz Grcke.

  Masovno naseljavanje Vlaha i crnogoraca pocinje krajem 17 vijeka nakom mlecanskih upada koji su opustosili hrcegovacka sela. U jednom takvom napadu Srbi u sluzbi Mlecana zapalili su i manastir Tvrdos 1694. kog su Turci napravili 1509 . Tom prilikom zapaljena je i kula na Volujcu iz koje potice familija Kusturica koja je odatle prognana u Planu.
  Inace dalje porijeklo Kusturica je iz turskog sela Kustura pored Kusudasija

  I djeda i cukundjeda su turske rijeci. A u Srba je to i doslovno tako.

  Korjenici su inace herojski muslimanski kraj koji je odoljevao Mlecanima i njihovim slugama Crnogorcima stoljecima.

  1807 Korjenici ciji su kmetovi Deretici, pobjedili su Ruse na Klobuku. Klobuk je inace bio zadnji grad kog su Austrougari osvojili jer su Korjenici pruzali najaci otpor okupatoru. Austriski general Srbin baron Stjepan Jovanovic je Klobuk sravniosa zemljom a sa ulaza u grad Trebinje skinuo plocu na kojoj je pisalo da je grad osnovao Osman pasa Resulbegovic.

  U Korjenica Zupi se nalazi dzamija koju su Srbi srusili 6 puta a muslimani su je opet izgradili po 7 put.

  • “nijdan srbin u hercegovini nema porijeklo duze od 17 vijeka” 😉 evo npr sta kaze ban matej ninoslav u svojoj povelji dubrovniku 22.03.1240 :a se jeste,ako vjerulje srbljin vlaha da se pri pred knezem dubrovackim,ako vjeruje vlah srbljina,da se pri pred banom …bla bla..” ima tu dosta povelja pa je samo dovoljna jedna od kneza grgura vukosalica iz loze nikolica,humskih plemica iz 1418god… aj ti si budaletina no je problem sto neki akademici banu istoricari naucnici lupetaju gore od tebe…najgore za vas od svega je to sto vam svu tu falsifikovanu istoriju ruse povelje vladara bosne,znaci samo one su dovoljne 😉 i posle pitaju zasto ih nazivamo busnjackim histericarima 😉

   • U istoj knjizi đe postoje dva prevarantska prijevoda, postoji na više mjesta i ispravan prijevod, kao ovaj, đe je etnonim SCLAONIS preveden ISPRAVNO kao – SLAVEN (SLOVEN)!
    Dakle, vidimo kako u jednoj istoj knjizi, jedan isti etnonim se prijevodi kako se ćefne prevarantima iz srpske istoriografske skole.
    Nekad je ta ista rijec prevedena – SIoven, a nekad – Srbin,
    kako đe umisle da umetnu Srbe – Garašaninovi pitomci.

   • Srpska prevarantska škola:
    ……srpski kralj Milutin je “Rex Sclavoniae”. Onda evo ti sada primjer kako je prevedena jedna srpska povelja Dubrovačkoj republici, Stefana Nemanjića iz 1215.-1219. godine. Evo originala:
    “I da ne jemle Srbin Vlaha bez suda.”
    A evo kako su preveli Dubrovčani na latinski jezik:
    “Et Sclavus non apprehendat Raguseum sine iudicio.”

   • Bosnu uopšte ne uzimam u razmatranje jer je ona nesporna i za najpoznatije srBske historičare. Vladimir Ćorović kaže, da nema dokaza da je u Bosni prije Turaka postojala jedna, znači jedna pravoslavna bogomolja.

    …..Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni, Hum i dijelovi Rasa se izuzimaju (misli se na Prijepolje, Mileševu) nije bilo za Tvrtkovog doba pravoslavnih. Za nas je ovo pitanje definitivno rešeno. (MIHAJLO DINIĆ, SRPSKI HISTORIČAR u Jugoslovenskom historijskom časopisu I godina, str 151.)

 7. Od početka XVI stoljeća u Hercegovinu su se počeli doseljavati crnogorski Vlasi i Arbanasi, radi tjeskobe i kuge, i to je trajalo sve do kraja osmanske vladavine.

  Prvo se na udaru našlo Dabarsko Polje, napose za pripadnike plemena Ridjani iz Grahova i sa planine Golije. Krajem XVI i početkom XVII stoljeća, Arbanasi iz brdjanskog/alb. malisorskog plemena Kuči, doseljavali su se na područje nahije Nevesinje. U okolinu Mostara i u Hrasno (Opština Neum), doseljavali su se Arbanasi iz plemena Bjelopavlići, a poslije kuge 176o. godine, Vlasi iz plemena Cuce i Bjelice u istočnu Hercegovinu. Poslije teških borbi s Osmanlijama, u martu 1760. godine doselilo se na neobrađenu zemlju u selo Petroviće u Korjenićima (Zupcima) 7oo pripadnika vlaškog plemena Drobnjak.

  SARADNJA VLAHA S OSMANLIJAMA

  Osmanlijama su Vlasi i Arbanasi, osim kao proizvođači hrane za narod i vojsku, služili i kao majstori za održavanje vojnih objekata i puteva (čerahori), pomoćna vojna sila (derbendžije, sokolari, psetari) i kao vojna sila (martolosi i akindžije) za nova osvajanja ili za odbranu zaposjednutih teritorija novoosvajanih zemalja.

  Evo šta o Vlasima u osmanskoj vojnoj službi kaže Bogumil Hrabak:

  Turci su se dugo umeli služiti uslugama pokretnih Vlaha, te su oni pretstavljali pretežan deo turske vojske, čak i pri opsadi gradova, kao što je bilo Jajce 1501. godine.

  Sudjelovanje Vlaha i Arbanasa u osmanskim osvajanjima za njih je bila prilika da PLJAČKAJU sve što im je pod ruku dolazilo. O tome Stjepan Pavičić kaže:

  Vlasi su postupno u sebi stvarali duhovnu podlogu na kojoj su nastali želja za stalnim imetkom, stečenim na ma koji način. Otuda se kod njih javljaju posezanje u tuđe dobro, a na toj osnovi radjala se u njih i čežnja za plijenjenjem, otimanjem i porobljenjem (naglasci JM).

  To je potvrdio i Milan Vasić i pojasnio da je pljačkanje ostvarivano ratom. O tome on kaže:

  Rat je za njih bio jedno od sredstava za sticanje materijalnih dobara…

  Da bi ih što bolje iskoristitli, Osmanlije su ih premještali iz njihovih ishodišta u nova odredišta i tu ih teritorijalizirali. U tom pogledu postojala su unutrašnja pomjeranja u okviru same Hercegovine i vanjska u okviru ostalih sandžaka koji su se prostirali na teritorije bivšeg Bosanskog kraljevstva: Bosanski (1463), Zvornički (oko 1481) i Bihaćki (poslije 1592), zatim na tertitoriji bivšeg Bosanskog kraljevstva i hrtvatskih zemalja: Kliški (1537) i na teritoriji hrvatskih zemalja: Požeški (1538), Srijemski (poslije 1545), Pakrački ili Cernički (1557) i) Krčko-lički (poslije 1574).

  Poznato je da Srbi u sebi imaju 15% slovenskih gena. Dominantan gen u bosanskih Srba je vlaški, Srbi su narod koji uz Bugare ima najviše turskih gena od svih naroda Balkana.

  Za razliku od njih 56% Bosnjaka u sebi nosi starosjedilacke Ilirsko dinarske gene.

  Preko 70% Srpskog naroda nije govorio ovim bosanskim jezikom kojeg su SERVIMA nametnuli Vuk i Austrijanci.

 8. Efendijo nikodinovicu – otvorili ste mi oci! 🙂

  Ja vam predlazem da ovo sve uz gusle odpjevate po postavite na jutjub. 🙂

 9. “Boze, podari mi Smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu da promenim, Hrabrost da izmenim one koje mogu, i Mudrost da ih razlikujem.”

  Bože, podari mi Strpljenje da ovog hajvana “Muslimana”, koji upropasti svaku temu koju dotakne, pa i ovu, ne nazovem svakim imenom koji zaslužuje!

  A ovima u SP-u otvori oči Gospodaru da primete ove trovače i zagadjivače svake teme i nadahni im snagu i razum da počnu sa banovanjem!

  • Ne moze ti Bog dati to sto trazis dok ti je dusa zatrovana naci-“kosmoploitizmom” visa raso busnjacka! Nacizam je bolest i zato je mene poslao da te lijecim istinom, a ona jako boli. Zato slobodnao jauci!??? 🙁

   • Meni je dao to što tražih, Elhamdulilah,
    Vidiš – ne nazvah te čime zaslužuješ.
    Ostalo je još SP-u da se smiluje i otvori oči.
    Molim se i za tebe – da te izleči…
    ili uputi tamo gde se leče ti koji misle da ih je Bog poslao druge da leče.

   • Aman zaman SB, okani se prizivanja redakcije da banuje bilo koga. Jer da ti zaista smeta nekultura i vredjanje, trazio bi banovanje svih, bez obzira ko su i sta su. Zato bih te molila da se ne potresas puno, a pogotovo u vreme Ramazana, da u miru dovis i prijatno iftaris u krugu tebi dragih ljudi.

   • Ja to kazem zato sto znam. Sve su ti to “veterani” koji su isli da brane Bosnu od bosanskih Srba, pa sad odje lijece komplekse…?! 🙁

  • s.b
   da prostis ovo nije sveto mesto a ti si se mnogo uziveo u ulogu, nisi ni ti maslo za ramazan, svakom komentaru stavljas poklopac, a ovde su vidim 2-3 srbina vrjedjaju previse ali su ipak “gosti” i manjina.

 10. Eto, zar to nije lepo. A sad, ako sirotinji raji nesto pretekne… mislim. Pa ne kaze se uzalud – ko blize vatri ogrejace se.

  • Pa nismo mi srbende sremac! 🙂

   Islamska zajednica organizuje zajednicke iftare u krugu dzamija gdje su svi dobrodosli i u drustvu imama i najvecih funkcionera islamske zajednice iftariti. 😉 🙂

   A o dobrociniteljstvu koje se sprovodi u njezinoj organizaciji i da ne govorim. Koliko je samo paketa pomoci dodjeljeno, koliko kuca izgradeno ugrozenim porodicama itd? To se kod vas srbendi naravno nikada ne desava pa je i razumljivo da nemozes ni pretpostaviti kako to kod nas funkcionise. 🙂 Zato je bas dobro sto pitas. 🙂

   • Vijest da su vodeći ljudi pravoslavne crkve u Bijelom Polju kod Mostara organizovali zajednički iftar za muslimane ovog kraja, obišla je danas medije. Komentari, bez izuzetka, iznimno pozitivni.

    Potez vladike Grigorija oduševio je pripadnike svih zajednica u BiH. Utisak je da narodima ovog područja treba više ovakvih događaja.

   • Dobar primer Olja , koji bi trebalo da slediš!
    Hajde ti organizuj zajednički iftar sa nama musafirima i ako treba – podelićemo troškove )))
    Evo dolazim, pa gde god da organizuješ ;-D
    Mi svake godine tradicionalno organizujemo iftar uoči 27 noći Ramazana – pa bujrum.

   • SB, zahvaljujem na pozivu, međutim ja sam 02.07. uveliko na Egejskom moru. Ali u mislima ću svakako biti sa vama.

   • @oljic – ne zaboravi da kuci ostavis paradajz, preostali ajvar, pastete…

    …braca grci sve oduzimaju na granici…

   • Morgen, idem u hotel na bazi polupansiona. Tako da slobodno mogu da traže i paradajz i paštete i ajvar. Samo nek mi nediraju lap top.

   • Bas lijepo oljic – ima se, moze se! 😀 Drugim rijecima pripadas srpskoj eliti…

    Glede laptopa – znaci mozemo racunati na tvoje drustvo i dok si na odmoru? 🙂

   • Ako bi vam nedostajala, naravno da možete računati na moje društvo. Međutim, ako vam neću nedostajati i ako želite da se odmorite od mene, iskoristiću da moj godišnji odmor bude i vaš.

   • Necemo se valjda sad dijeliti na vas i nas oljic – ipak smo svi mi sandaklije! 🙂 Drugim rijecima vazda si dobro dosla. 😀

    BTW brckacemo se u istom moru – samo sto ja dolazim odmah posle ramazana i bicu malo sjevernije od tebe… 😉 🙂

   • Pa ni ja ove godine ne idem mnogo južno. Moglo bi se reći da je i to severni deo Grčke, odnosno njihova Makedonija.

 11. Ponovo zamrznuti ‘ODZA nesto muti oko para.Sada misli da zahebe Turke za lovu,jer je dijasporu oderao.Misli da zahebe Turke da uloze u Srbiju,a time da on stekne privilegije kod Vucka.
  Ne daju se Turci zahebati ni za döner.

 12. Ako je suditi po ovom iftaru, onda je jedino neka uspešna banka sposobna da ostvari i bošnjačko jedinstvo, a i pomirenje među Bošnjacima. Jer videli smo do sada, nijedna uzvišena ideja nije to mogla da učini, niti jedan Bošnjak za to nije bio sposoban. Znači, para vrti gde burgija neće.

 13. Ti sto se pises da si NE ( Musliman ) sram te bilo bjezi sa ovo sajta idi kod Seselja da te nauci srbskom ponasanju. Srbi porasli u Sandzaku imaju bolje ponasanje no vi strani glupaci.Nece uspjet da nas LAZES da si Musliman a nosis kokardu mihajlovia,jadu bijedni opameti se sta pricas kad te niko nevidi da si ziv .

 14. Ovaj skup je zaista za svku pohvalu,
  a ove (zlonamjerne) komentatore bih zamolio da napuste ovu stranicu, ne zbog nas
  (dobronamjernih) nego zbog vas, da ne dobujete čir na želudac

   • Pa i jesmo “visa” rasa, s obzirom na to koga imamo u susjedstvu nije nam tesko da budemo visa rasa i po kulturi i po vjeri i po obicajima…

   • Ahahahah, pa rekoh ja “visa rasa naci-busnjacka”. A savaka visa rasa do sada je zavrsila na smetlistu istorije ka genocidna… ????!!!!! 🙁

   • samo to prebrojavanje krvnih zrnaca,teorije o autohtonosti i superiornosti nad drugima je u osnovi i srz fasizma…sirenje na osnovu vjere ili naciona uz distanciranje ka drugim”uljezima” koji kvare cistotu nacije i vjere.. tako da je zanimljiva i jedna izjava zukijeva od prije par god kad je porucio muslimenima da se malo distanciraju od komsija hriscanske vjere…

   • Sve se moze reci za Bosnjake i nekako, ali da su nacisti to stvarno ne stoji. Ako mi neko pronadje podatak da su u zadnjih sto i vise godina Bosnjaci nekoga napali ili izvrsili etnicko ciscenje nad nekim narodom ja mu skidam kapu i priznajem da sam ziveo u neznanju! Ako je ijedan narod u bivsoj Jugoslaviji zeleo da zivi u bratstvu sa ostalim narodima to su Bosnjaci sto smo dokazali bezbroj puta. Dok su drugi narodi pravili planove kako da prigrabe sto vise Bosnjaci su cekali u neznanju svoje dzelate. I sad ko je naci – Bosnjaci?!! I jesmo ispali visa, vise civilizovana rasa od ostalih jer nismo nikad napali prvi nikog jer nam to nije u krvi? Jer isticemo to da imamo svoje posebnosti kao narod??

 15. Jes’ tako mi dina i imana,
  nema čišće vjere od Islama.

  Jes’ tako mi šehri-ramazana,
  nema ljepše knjige od Kur'ana.

  U Kur'anu i sunnetu stoji:
  musliman se samo Boga boji!

  Poslušajte ovu prelijepu sevdalinku u izvodjenju Nusrete Kobić

  • Ti se boga ocito ne bojis, kao ni tvoji sljedbenici odje sb i ucviljena fukare, ali se zato od Srba tresete na sami pomen…, mora da su vam nedje ista takva srpska braca dobro ucerali… 🙂 🙁

   • E svaka ti čas…neznam kako si pogodio….mora da me udba prati. Pogotovo mi je komšinica Goca dobro ućerala. Vazda je tražila da bude odozgo. Zbog nje sam počeo da se iskradam iz kuće i tražim alternativne puteve. Tako sam upoznao Smiljku. Ona zna dje joj je mjesto i do daljnjeg ćemo se lijepo družit…

   • Sto ces, internet ucinio da svijet postane mali i sa velikom Amerikom, pa se sve dozna…, da jedino ako bi ti Goca i Smiljka povratile malo pameti, ali cisto sumnjam da bi ti tu nesto uradio od mrznje jer, kako sam kazes, “vlaske smrdulje neoprane”… tako da je jasno da ti ipak vise volis kad ti “zamirisu oprani” Goran i Smiljan… 🙂 … dok te ne ostave, pa zbog toga postanu genocidasi… 🙂 🙂

   • @Musliman, ako je ovo sa Gocom i Smiljkom i tačno, mada čisto sumnjam, onda je Amer mekan poput pamuka pred njima. Misliš da bi smeo da pokazuje mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko? Jedno ovde piše, što ni pas s maslom ne bi mogao pojesti, a drugo njima guguče na uvce. Licemer jedan, naravno pod uslovom da je potentan.

   • Pecinar gotsko-arijevske vise rase! U one vrleti dje je odrastao nije ni moga da vidi drugo zensko sem matere, a posto ga je babo ostavio cim je vidio sto je napravio, ocinsku ljubav je naucio od medjeda i pobjesnjelih divljih pasa… 🙂

   • Ahahhaaah, ne vjerujem jer nijesu oni imali ni krave ni ovce jer oko njih treba raditi i hraniti ih, no samo koze koje pustis da brste i nece da pobjegnu… 🙂 🙂

   • Samo vi vrijedjate Smiljanu………..znate li da je jedared Smiljana za Beograd potegla da se na grobu patrijarha Pavla zakune da drugoga sem mene neće………..pa kad vas sveti Sava opiči poplavom nemoj opet da kukate Angeli Merkel kako ste fukara……….

   • ………Goca i Smiljka imena nekih ovaca ili krava……..a Maja ime krmače………hihihiih……

   • Nisam ja “Musliman” svetoga mi Rastka. Ova smrdulja neoprana Olijana započela konstatacijom da su Srpkinje Goca i Smiljka ovca i krava, našta sam ja dodao, a što onda Maja ne bi bila krmača kad se od krmače dobijaju čvarci. Zašto takodje neki konj ne bi bio Srbislav, a magarac Svetisav…….

 16. Ne razumem pojedine koji govore ovaj trci oko ovog,onaj oko onog.Zar nije jedno bitno a to ke da su se svi okupili da iftare u svetom mesecu ramazanu,da je ovaj potez pokazetelj da smo zajedno jaci,uopste nije bitno ko je koga okupio mada je organizator turska banka koja ih je sve ugostila a ne bilo koji pojedinac bilo koje politicke partije…ovo je samo za Mashallah i za ponos,ovo je nada u bolje sutra bez obzira na ciju inicijativu,pre svega ovo je sledjenje Kur'ana i sunneta poslanika a.s…

 17. Lijepo bi bilo vidjeti da neka “Sandzak Banka”pocne djelovati na nasim prostorima…Jer mislim da imamo dovoljno strucnog kadra.. Koji bi mogli uspostaviti neki centar za Kontrolu finansija i pruzanja usluga obicnim gradjanima…

 18. turska je veceras konacno kleknula pred snagom i cvrstinom boraca koje predvodi muftija zukorlic.
  nikada nije bilo sporno da politicari sjednu za isti sto.
  sporan je bio pluralizam islamskih zajednica.
  veceras je turska rekla svoj stav:
  – priznaju islamsku zajednicu na celu sa dudicem, ostali ne postoje;
  – priznaju muftiju zukorlica za politickog lidera vise nego ugljanina i ljajica.

  • Jedna lasta ne čini proleće, moj Ejubija. Pa tako ni ovaj iftar organizovan od strane Halk banke. Ovi bankari su samo spojili lepo sa korisnim.

  • Prema vidzenom je obrnuto Muamer i Dudic i svi ostali Nino I imamovic pod komandom Tr Ambasadora i Tr Banke morali da sjednu zajedno nema ti tu Muamera ni Dovu da prouci a kamoli za nesto vise. Jedno je tvoja zelja a drugo su realnosti. Neznas ti kad od LAVA naprave macuu

 19. Masallh, kakava velivanstvena proslava pod Rasom, sve sama elita vraca se korjenima, dovodi ih u red vojvoda sandzacki, a dogodine na slavu u Sopocane, nijesu daleko… 🙂

 20. Jeli ono imamovic iftari za istim stolom sa zukijem? 😀

  MasAllah – vrijeme ramazana je bas mocno! 😀 InsaAllah da se medubosnjacki odnosi bas poprave do te mjere da nam druziti se predstavlja normalitet bez obzira na politicku pripadnost itd. 🙂

  POLITIKA POMIRENJA EFENDIJE ZUKIJA DONOSI REZULTATE – samo treba istrajati! 😀

  • Niko drugi nije ni bio nemiran do on sam, a sad kako bude dobijo slatkisa od politike sve ci biti i mirniji i mirniji, ranije nije dobijao nista.

   • Pa dobija i od srbije za finansiranje političkih stranaka svaki mesec al neda ništa drugim gradovima, evo već drugi mesec.

 21. AAA vidi ti njega sad trckera oko akademika Zukorlica i oko dr Dudica nema vise Sulja i Rasima. Nijesu stari dzaba vikali sve jedna gobelja u kao a druga iz kala. ja mislim ovi sadasnji da su se na tudjim greskama naucili.

  • Vala DAWUDe ranije su nas zaobilazili na kilometar – šta jes jes.
   Ali sada neki novi vetrovi duvaju.
   Evo je posle iftara cijela Turska delagacija u Meydan. To nije bilo ne znam kad … ne mogu da se setim da li je uopšte i bilo takvog formalnog druženja a kamo li ovako neformalnog!
   Za istom sofrom sa ambasadorom i Muftijom je i novi gradonačelnik Nino Biševac.
   Da ne griješimo dušu prema njemu – koliko god sam se raspitivao – niko , ama baš niko nije kazao ni jednu ružnu riječ o njemu. Čak je pomogao i lično oko nekih opštih dobara… Danas je bio na Dzuma-namazu u Altun-Alem dzamiji kao i svaki drugi vernik, bez trun arogancije, što se za ranije gradonačelnike ne bi moglo reći. Znamo u koji je vučji čopor upao, ali dajmo mu šansu – ko zna, možda nešto i promijeni nabolje.
   MS

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.