Grupa za pravne i političke studije: Vlada Kosova kasni u ispunjavanju kriterijuma

0
11

grupa-za-pravne-i-politike-studije-vlada-koso

Kosovo – U prošloj godini je bilo zastoja u ispunjavanju kriterijuma neophodnih u procesu vizne liberalizacije, ocijenjeno je u političkoj analizi Grupe za pravne i političke studije.

Na današnjem predstavljanju četvrte analize nazvane “Procjena o dostignućima i izazovima Kosova u ispunjenju Mape puta za liberalizaciju viznog režima”, istaknuto je da liberalizacija viza treba da postane nacionalni prioritet.

Grupa za pravne i političke studije ocjenjuje da će ilegalna migracija, odnosno veliki broj Kosovara koji ilegalno borave u zemljama EU i traže azil, uticati da EU odgodi pozitivnu odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Dren Doli iz GPPS-a je naveo da je Vlada Kosova puno zaostala u ispunjavanju zadataka iz Mape puta u periodu od januara 2014. do januara 2015. godine.

“Potrebno je da Vlada Kosova proces liberalizacije viza pretvori u nacionalni prioritet, barem ako on zahtjeva da se u vrlo kratkom vremenu postigne i završi taj proces, kao i da obezbijedi građanima Kosova slobodu kretanja u legalnoj, a ne ilegalnoj formi kao što se sada dešava”, kazao je Doli.

U suprotnom, kaže on, Kosovo će ostati javni zatvor za građane, koji jedini u regionu nemaju mogućnost slobodnog kretanja u evrpske zemlje. GPPS je kritikovao i prošlu i sadašnju vladu što nije više pažnje posvetila tom pitanju, koje je moglo biti već završen posao.

Doli je istakao da ilegalna migracija negativno utiče na proces liberalizacije viza, te podsjetio na tri glavna uslova EU koje treba ispuniti prije drugih tehničkih kriterijuma.

“Prvi je u vezi sa brojem odbijenih viza kosovskim građanima od zemalja Evropske unije, koje imaju ambasade na Kosovu”, kazao je Doli, dodajući da je na žalost, prošle godine Kosovarima udvostručen broj odbijenih viza.

“Drugi se odnosi na broj građana Kosova koji ilegalno borave u zemljama Šengenske zone, a on se od 2012. do 2014. udvostručio i taj indikator pokazuje veliki zastoj Kosova”, ističe Doli.

Treći uslov je opet povezan sa migracijom i odnosi se na broj zahtjeva za azil u zemljama Šengenske zone, koji se u 2014. utrostručio. Doli, međutim, napominje da Vlada Kosova, prije nego što za ilegalnu mograciju traži opravdanje u nepostojanju vizne liberalizacije, treba da adresira druga tehnička pitanja kako bi Kosovo bilo spremno za dobijanje pozitivne ocjene.

Albana Merja kazala je da GPPS nadgleda rad institucija od juna 2012. kada je Kosovu predata Mapa puta za viznu liberalizaciju.

Ono što je zaključeno je da se posljednjih godinu dana gotovo ništa nije uradilo na ispunjavanju traženih kriterijuma. Uočeno je da ne funkcioniše kako bi trebalo procesi reintegracije i repatrijacije građana vraćenih iz zemalja EU, ali da je problem i neispunjenje kriterijuma koji se odnose javni red i bezbjednost, tačnije sprječavanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, kao i primjena zakona.

(Anadolu Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.