Građani potpisuju peticiju: Nećemo kafane na historijskim spomenicima

7
75

Novi Pazar – Ovih dana smo svjedoci građanske inicijative „Pogledajmo sa bedema” koja je pokrenuta od strane profesora međunarodnog prava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Senada Ganića i prijatelja, građana Novog Pazara, kako bi se zapostavljeni sjeverni bastioni Novopazarske tvrđave očistio i stavio na raspolaganje turistima i svim građanima Novog Pazara.

Prepucavanja traju već danima na sve četiri strane i svi tvrde suprotno.

Dok građani zahtijevaju za početak apsolutno čišćenje i osvjetljivanje sjevernog bastiona, iz Gradske čistoće su u početku tvrdili da oni “nemaju pravo da ulaze u taj dio Tvrđave jer je dat pod zakup i tretira se kao privatan posjed”.

Iz lokalne samouprave su pak tvrdili da je doskorašnji zakupac tog prostora “ugovor o zakupu, koji je sa Sportskim savezom zaključio 2005. godine, istekao prošle godine”.

Nakon što se takođe saznalo da za čišćenje Bedema nije potrebna dozvola Zavoda, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je naložio Gradskoj čistoći da pokosi korov i iznese inventar iz kafića koji je do prije neku godinu radio na Bedemu.

“Oni su svoj posao odradili i preostalo je još da se ukloni oko pedesetak tuja koje će biti presađene na nekom drugom mjestu. To će najvjerovatnije biti urađeno tokom septembra, jer bi se osušile ukoliko bismo ih sada izvadili”, objasnili su u Gradskoj upravi.

U međuvremenu se oglasio i doskorašnji zakupac prostora Rifat Nezirović rekavši radiju Sto pus da je on prije oko mjesec dana u razgovoru sa tadašnjim gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem, gradskim arhitektom Elvirom Hamidovićem i stručnjacima Zavoda, postigao načelan dogovor da ponovo zakupi Bedem i da je trebala da bude investicija “od preko 150.000 evra” gdje je bilo “predviđeno da na Bedemu bude postavljen prigodan ugostiteljski objekat u kojem bi se održavale kulturne i druge manifestacije.”

Nakon svih ovih prepucavanja oglasio se naknadono i profesor Senad Ganić ispred svojih sugrađana koji su ga podržali rekavši da ne dolazi obzir ponovno otvaranje kafića na ovom bastionu kao i da su “tuje na Bedemu podivljale i ružne” i da  “ne postoji apsolutno niti jedan razlog da žalimo za njima. Jedina žalost može biti ta, da one i dalje ruže javne prostore ovoga grada.”

Jedno je sigurno, građanima je dosta uzrupacije jednog odglavnih simbola Novog Pazara. Građani su zacrtali jedno. Žele da pogledaju sa očišćenog, detujiziranog, i barem osvjetljenog Bedema do kraja mjeseca Ramazana.

Ovu inicijativu možete podržati i potpisivanjem peticije, kao i lajkom facebook grupe ove inicijative.

bedem


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Peticiju su potpisivali clanovi biblioteke studenti koji su posecivali citaonicu jos dok je ideja bila u realizaciji ali to je reseno kupovinom dvije klime biblioteci i sve je zaboravljeno od lokalnih vlasti. Kasnije se ispostavilo da se preglasna muzika cuje i u obliznjim dzamijama. Sto navodi da ova lokacija nije idealna za ugostiteljski objekat. Ali kad sejtan svira za dzabe onda to mesto postane i najposecenije od strane omladine

  • Vi brkate ugostiteljstvo sa kafanama, kafićima, diskoklubovima…što je samo jedan mali deo ugostiteljstva.
   Ugostiteljstvo zadovoljava tri od pet fizioloških potreba ljudi, bez kojih ne može da se živi: hrana, voda i krov nad glavom (pored vazduha, i odeće i obuće).
   A najodabraniji poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rođen u porodici ugostitelja koja se brinula oko napajanja i ishrane hodočasnika.
   Ukratko, u modernom svetu, ugostiteljstvo je u funkciji prehrane stanovništva i turista halal bezbednom i zdravom hranom, ukusa za cara i sultana, ni bolje, ni brže (produktivnije), ni jeftinije ni profitabilnije hrane pod kapom nebeskom.
   A baš ovaj bedem je idealan za tako nešto jer bi u ponudi imao i hranu za poneti, i za konzumiranje na licu mesta, i za elitni (reprezentativni) restoran, sa turiste, sa najboljom hranom i uslugom, i pogledom na ceo Pazar.
   Pogledom sa vrha ugostiteljstva, ugostiteljstva za 22. vek, na ugostiteljstvo srednjeg veka i sa srednjovekovnim tehnološki kršem.
   To je ono što treba da, kroz praksu, nauče učenici ugostiteljske škole, nove škole za novo doba.
   Onda mogu da biraju posao na lokalnom, regionalnom (Sandžak), nacionalnom (Srbija), internacionalnom (Crna Gora, Dubrovnik i Austrija) i interkontinentalnom (Kanada, Emirati i Kraljevina Saudijska Arabija) tržištu rada.
   Malo li je?

 2. Nedavno sam bio u Pazaru i posetio gospodina Nebojšu Ravića, zamenika gradonačelnika, sa idejom da se na onoj tvrđavi, koju zovu, ako se ne varam, “Bezistan” modernizuje (tehnologija i proizvodi) te da tu bude restoran za praktičnu nastavu, “Muradinove nove škole za novo doba”, kao moja zadužbina (dualno obrazovanje), umesto beskorisnih predavanja o kuvarstvu i usluživanju hrane u postojećim “kabinetima” lokalne Ugostiteljske škole.
  Reče da ne može jerbo je izdata nekakvom kafeđiji.
  Sada javno prozivam i Nihata Biševca i Nebojšu Ravića da ta ideja zaživi najpre na ovoj tvrđavi, a onda na onoj drugoj, a onda u Sportskom centru, a onda na Atletskom stadionu…što će učiniti od Pazara da bude najveći školski centar u oblasti ugostiteljstva i turizam, na Balkanu. Malo li je?
  Vučić želi nove škole dualnog obrazovanja, za novo doba. Hoće da se ugleda na Nemačku, Austriju i Ameriku. Već postoje neki pilot projekti u Subotici i Nišu.
  Samo, to je za industrijske radnike gde se mladi obučavaju u tamošnjim (nemačkim) fabrikama, da onda, uglavnom rade kod njih.
  Nema ništa o dualnom obrazovanju u oblasti ugostiteljstva i turizma i ovo je idealna prilika da počne u Pazaru.
  A što je najvažnije, Vučić je spreman da odreši kesu.
  Moja ideja je da tu učenici ugostiteljske škole pripremaju, kuvaju i nude halal zdravu i jeftinu hranu, ukusa za “cara i sultana”, učenicima i studentima, zatim građanima, za konzumiranje na licu mesta (topli obroci) i hrane za poneti, ali i za turiste, kao turistička atrakcija.
  Mogu savaku takvu školu da učinim, ne samo održivom, nego i profitabilnom.
  A kako, uradiću idejni projekat, kada, ako Bog da, uskoro dođem u Pazar da vidim sa odgovornim licima i da onda uzmem meru tom objektu.
  Kad ako ne sad?

 3. Ukoliko nebudu pristali da to uklonu sa bedema organizovat cemose i sve to dmolirat i porusit. To se mora zavrsit milom ili silom!!!

  • Ne Hamza, to će se završiti na civilizovan način. Ne treba potezati nikakvu silu, a ako imaš viška energije idi u teretanu, bavi se nekim vidom sporta, radi neki fizički posao…..

   • Ja fizicki ne radim a sportom se bavim dasta smo ih molili vise nece bit puno molbe!

   • Nijste vas dvojica sami ima nas jos puno koji cemo vam se pridruzit da tu bandu razbijemo!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.