Gormez: Pomoći Sirijcima je dužnost čitavog čovječanstva

0
11
Turska – Kampanja „Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“ ujedinila  tursku javnost
Promocija humanitarne kampanje pomoći ugroženom sirijskom narodu pod nazivom „Stigla zima…Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“, a koju su pokrenuli Direkcija za vanredne okolnosti Vlade Republike Turske, Fondacija turskog Diyaneta i više od 200 nevladinih i sindikalnih organizacija Turske, održana je u kongresnom centru Halic u Istanbulu. Javnosti se ovom prilikom obratio i predsjednik Uprave za vjerska pitanja Turske Mehmet Gormez koji je istakao da se ne radi samo o kampanji pomoći sirijskom narodu koji gine, već da je riječ o pomoći cijelom čovječanstvu da se spasi od ropstva.

Gormez je podsjetio da je Fondacija turskog Diyaneta realizirala veliki broj humanitarnih akcija za ugrožene narode u Somaliji, Arakanu, Indoneziji, Gazzi, Pakistanu, Afganistanu, Haitiju i drugim kriznim mjestima svijeta i kazao da je ova kapmanja posebno  dirljiva iz razloga što su je odlučno i predano podržali i cijela turska javnost i zvaničnici.

„Ova kampanja ne pokreće samo tursku naciju, već kompletnu savjest čovječanstva. Bolna dešavanja u Siriji su vodilja svih učesnika. Pozivam javnost da iskreno podrži ovu kampanju bez obzira na različita tumačenja sirijske krize u svijetu, mi se moramo usredotočiti samo na bolne posljedice i patnju naše braće u Siriji“, poručio je Gormez.

Ističući da se ne radi samo o muslimanskom pitanju, Gormez je kazao da je riječ o obavezi cijelog čovječanstva da pomogne ugroženom sirijskom narodu koji je ostao između oružanih snaga i otvorenog sukoba u toj zemlji.

„Kampanju prikupljanja pomoći započinjem upravo od službenika islamske zajdnice i imama u koji predvode vjernike sa mihraba. Svoju prvu plaću koju dobijem u narednoj godini ću priložiti kao lični prilog za Siriju“, rekao je Gormez.

Najavljujući sutrašnju džumu-namaz, Gormez je kazao da će u svim džamijama Turske biti prikupljana pomoć za Siriju.

Poziv na podršku kampanji pomoći za sirijski narod uputio je i predsjednik Turske humanitarne organizacije Ahmet Lutfi Akar koji je istakao važnost ove najmasovnije kampanje koja je ujedinila sve turske sektore društva i dodao da će sva prikupljena sredstva biti usmjerena na žiro račun Vlade Republike Turske, odakle će biti predata sirijskom narodu.

Dva najmasovnija sindikalna udruženja Memur-Sen i Hak-Is učestvuju u ovoj kampanji, a predsjednici ovih sindikata Ahmet Gundogdu i Mahmut Arslan su na promociji projekta zamjeniku turskog premijera Besiru Atalayu uručili čekove u iznosu od 130.000 i 100.000 lira za pomoć Siriji.

Ova humana kampanja ujedinila je kako turske institucije i civilno društvo, tako i turske medije, a brojni zvaničnici su se već odrekli naredne mjesečne plaće za pomoć ratom zahvačenoj Siriji.

(Agencija Anadolija)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.