Glavni muftija posjetio radnike “Iskre metal”

1
24

Novi Pazar – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer-ef. Zukorlić, posjetio je u četvrtak 20. maja 2010. godine radnike preduzeća „Iskra metal“ iz Novog Pazara koji su već 60 dana u štrajku. Muftija je posjetu organizovao na poziv samih radnika koji su uputili javni poziv 07. maja.

Radnici „Iskra metala“ u svojem pozivu između ostalog su napisali:
„Mi invalidi rada i hendikepirana lica „Iskre metal“ u Novom Pazaru ni nakon 48 dana štrajka nismo naišli na razumijevanje nadležnih državnih organa, kao ni Gradske uprave. Zato upućujemo vapaj glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru-ef. Zukorliću da nas posjeti…Praksa je pokazala da tamo gdje se uvaženi Muftija uključio, problemi su se ili riješili ili su se počeli rješavati… Muftija, Velikim Bogom Vas kunemo, nemojte nas i Vi ostaviti!“

Posjeta radnicima je upriličena u prostorijama u zgradi „Jezero“ gdje oni štrajkuju glađu. Halko Društinac, jedan od radnika u štrajku je upoznao Glavnog muftiju sa problemima radnika. Objasnio je da su to sve invalidi rada treće kategorije koji su usled neadekvatnih uslova za rad oboljeli. Prava su im uskraćena i oni ne mogu da ih ostvare. Gospodin Društinac je muftiju upoznao i sa 4 štrajkačka zahtjeva, i da oni imaju izvršne sudske presude po kojima su nadležni obavezni da im isplate zaostale zarade i razlike zarada, ali da se svi oglušuju o tu odluku. Društinac je također rekao da su oni spremni da idu do kraja i da radikalizuju svoj štrajk do te mjere da će samo mrtvi izlaziti iz prostorije u kojoj štrajkuju.
Glavni muftija je u obraćanju radnicima između ostalog rekao:
„Moja posjeta je neograničena moralna i duhovna podrška svima vama koji ste izgubili nadu da će vaši problemi biti riješeni. Ja sam reagovao na vaš poziv i došao, ali sam potpuno svjestan da nisam u operativnoj mogućnosti da vam pomognem u rješavanju vaših problema. Uvjeren sam da su vaši problemi sasvim legalni i legitimni i da se ne radi o nekim nerealnim zahtjevima. Javnost ima jako malo sluha za ovakve tragedije, a ja želim istaći da vi, i ako ste invalidi, imate pravo na dostojanstven život, imate pravo na zdravlje i podršku društva.

Nije tačno da je opšta kriza zahvatila sve segmente i da država i državni organi nemaju novca da odgovore vašim zahtjevima. Nažalost, svjedoci smo ovih dana, da kada su u pitanju oni programi od kojih političke partije direktno imaju interesa, za to se nađe novca. Pogotovo kada je u pitanju predizborna kampanja. To je ono što predstavlja suštinu tragedije društva u kojem se nalazimo i danas sam ovdje da zajedno sa vama podignem glas, a siguran sam da će i šire narodne mase reagovati na taj glas i pridružiti se tome glasu. I pored pune podrške koju vam dajem molim vas da odustanete od svojih nakana da ugrozite svoje živote, jer život je mnogo skuplji emanet. Budite uporni, hrabri i čvrsti u svojim zahtjevima, ali budite svjesni da ste potrebni svojim porodicama, rodbini, komšijama i široj zajednici. Ukoliko postoji nešto konkretno da vi znate da ja mogu da učinim za vas, neki konkretan prijedlog, napišite ga, a ja vam obećavam da ću to ako je u mojoj nadležnosti i moći obaviti.“

Nakon ovih riječi Glavnog muftije radnici su donijeli odluku da privremeno obustave štrajk glađu i da daju nadležnim organima priliku da reaguju i da ispune njihove zahtjeve i riješe njihove probleme.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.