Gde prijepoljski predškolci moraju da idu kod očnog lekara?

0
20

U okviru obaveznog sistematskog pregleda za upis u prvi razred osnovne škole je i pregled vida. Činjenica da u Domu zdravlja Prijepolje više ne radi očni lekar, otežava proceduru dobijanja potvrde o lekarskom pregledu. 362 dece koliko bi u našoj opštini trebalo da upiše prvi razred ove godine na pregled mora ići u Dom zdravlja u Priboj i Sjenicu ili u privatnu oftamološku ordinaciju.

Nedovoljan broj očnih lekara u opštinama koje pokriva Zdravstveni centar Užice među kojima je i Dom zdravlja u Prijepolju u kom se više od dve godine ne vrše ovi specijalistički pregledi otežava građanima i građankama korišćenje zadravstvenih usluga. Roditelji koji bi do juna trebalo da upišu decu u prvi razred, u sklopu obaveznog sistematskog pregleda moraju decu voditi kod oftalmologa u Priboj i Sjenicu ili privatno.

Televiziji Forum su se obratili roditelji predškolaca koji tvrde da su više puta pokušali da se obrate direktoru Doma zdravlja u Prijepolju kako bi našli rešenje. Smatraju da putovanje u Priboj ili Sjenicu, kao i obavljanje pregleda u privatnoj praksi nameće dodatne troškove.

Trista šedeset dvoje dece treba da se upiše u prijepoljskoj opštini. 362 pomnoženo sa dve i po hiljade, koliko je pregled kod privatnog oftalmologa su lepe pare, a za nas je to mnogo. Za sad ja svoje dete sigurno neću pregledati kod privatnog lekara jer sve svoje obaze prema državi izmirujem. Radim sam, imam troje dece, supruga ne radi, živim i na selu i u gradu, radim, borim se… Smatram da može ovo da se organizuje pošto ovo nije mali broj dece. Ako ne može država da izađe u susret deci ne znam kako će starijim generacijama, pita se Boriša Svičević, roditelj predškolca iz Ivanja.
Da je veliki broj roditelja saglasan sa njima da je ovo veliki trošak tvrdi Aleksandra Glišević, čija ćerka bi takođe na jesen trebalo da pođe u školu.

Ipak, ja kao samohrana majka mislim da je to zaista mnogo i da treba da se nađe neko rešenje. Кao što je organizovano u drugim gradovima, bilo bi dobro da lekari dođu kod nas i da se sve to lepo završi, dodaje Aleksandra Glišević.

Кako su nam rekli u Domu zdravlja u Novoj Varoši, za potrebe sistematskih pregleda predškolaca očni lekar iz Sjenice u dogovoru sa pedijatrima dolazi tri puta mesečno.

Portparolka ZC Užice, Danijela Vasiljević nam je rekla da pokušavaju da ovu situaciju reše tako što bi jednom nedeljno specijalista iz Priboja ili Sjenice dolazio zbog sistematskih pregleda, što nije jednostavno jer svi lekari imaju već zakazane pacijente. Trenutno izabrani pedijatri u Prijepolju zakazuju preglede u Sjenici i Priboju gde, tvrde, ima slobodnih termina. Кada budu imali tačne informacije o dolasku očnih lekara u Prijepolje obavestiće roditelje.

(foruminfo.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.