Gasovod do Novog Pazara

0
94

Novi Pazar, Sjenica – Na pretposljednjem zasijedanju gradskog parlamenta u Novom Pazaru u dnevni red je vanredno ubačeno donošenje odluke o ulaganju primjedbi na Nacrt prostornog plana Srbije. Elvir Hamidović, pomoćnik gradonačelnika za prostorno planiranje i urbanizam, kaže da je ovaj dokument bio na javnoj raspravi, ali i da ga je razmatrao stručni tim koji je formirao novopazarski gradonačelnik. Na osnovu toga donijeta je skupštinska odluka sa 12 primjedbi koje se odnose na infrastrukturne i energetske objekte i zaštitu kulturno-historijskih objekata.

Od izrađivača Nacrta prostornog plana Srbije zahtjeva se da se tim dokumentom predvidi izgradnja željezničkog kraka od Raške do sjeničkog ugljenog basena Štavalj, kako bi eksploatacija uglja bila rentabilnija i jeftiniji transport uglja, ali i ostalih proizvoda sa tog područja, da se vojni aerodrom kod Sjenice prilagodi civilnim potrebama radi budućeg razvoja turizma i bolje komunikacije ovog dijela Srbije. Kada je u pitanju saobraćajnica Novi Pazar – Sjenica traži se djelimično izmještanje trase kako bi se izbjegle serpentine u mjestu Postrmac i klisura u selu Vučiniće i da se trasa tog puta uključi na planirani auto put – na koridoru Bele Vode – Boljari. Traži se izgradnja hidrocentrale Ribariće II za koju je beogradski Energoprojekt završio projektnu dokumentaciju, osim boljeg snabdijevanja električnom energijom, izgradnjom ovog objekta Novi Pazar, opština Tutin i druga mjesta u okruženju imala bi mnogo bolje vodosnabdijevanje – pojašnjava Hamidović.

U poglavlju Mineralne sirovine pored Novopazarske treba da se upiše Rajčinovića banja, zatim da se planiraju istraživanja u cilju povećanja rezervi geotermalne energije na teritoriji grada Novog Pazara, da regionalni centar za upravljanje otpadom bude u ovom gradu i da se precizno navede da gasovod ide do grada Novog Pazara, a ne kako je navedeno do Raške oblasti.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.