Formiran Odbor za obrazovanje

4
17

Sjeverni Sandžak – Održana je konstitutivna sjednica Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.Na sjednici su izabrani članovi odbora, potpredsjednik i sekretar. Za potpredsjednika je izabran profesor Enes Curić, a za sekretara mr Mustafa Fetić.

Konstitutivnoj sjednici prisustvovali su predsjednik BNV prof. dr. Mevlud Dudić i potpredsdjenik prof. Zehnija Bulić.

Na sjednici su date smjernice za dalji rad Odbora za obrazovanje a bilo je govora o strategiji rada, o važnosti odbora u u okviru BNV-a , te potrebi potpunog angažmana svih članova u radu odbora kao i uključivanje novih članova koji mogu dati svoj doprinos.

Jedan od dugoročnih ciljeva Odbora je i rad na  planu sveukupnog obrazovnog sistema kod Bošnjaka, te ispravljanje manjkavosti u postojećem obrazovnom sistemu.

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Mislim da će formiranje Odbora za obrazovanje označiti početak tako poželjnog i važnog preokreta u Sandžaku. Svi žele preokret (LDP naročito), samo što treba prethodno definisati: preokret čega? i kako? Ja mislim sveobuhvatan preokret jer svuda postoji potreba i ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo da bude još bolje.

  U vezi obrazovanja, ja mislim na uvođenje jednog novog načina obrazovanja, takozvano karijerno obrazovanje zasnovano na prirodnom talentu svakoga od nas. Jer, niko nije talentovan za sve, a svako je talentovan za nešto. Ujedno, to obrazovanje je (u Americi) i zvanično proglašeno za obrazovanje 21. veka. Lepo je, i poželjno je biti formalno obrazovan, ali, kada se bira profesija, izbor mora biti zasnovan na prirodnom talentu. Prirodni talenat i svakodnevni rad na razvoju tog talenta je odgovornost svakoga od nas. Kao što je naša odgovornost za sopstveno fizičko i psihičko zdravlje (zdrava i pravilna ishrana, fizička aktivnost, bez nikotina, alkohola, droga..), zaštita od stresa, njegovo kanalisanje i zdravo oslobađanje, tako je i sa karijerom, koju treba razvijati, jačati i štiti.

  Poslodavci 21. veka traže najkvalifikovanije i najbolje talente jer znaju da samo uz njhovu pomoć mogu opstati na tržištu. Oni, poslodavci, su vlasnici posla koji daju kome god oni hoće, i nema govora da ih neko može prisiliti da prime nestručnu i nesposobnu osobu, ako mogu da biraju, i izaberu, najstručniju i najtalentovaniju osobu. Takvi predstavljaju vrednost samu za sebe (najočiglednije je kod profesionalnih fudbalera, ali i u mojoj profsiji, kod vrsnih šefova kuhinja i menadžera restorana).

  Ukratko, neka Odbor krene sa karijernim obrazovanjem u oblasti ugostiteljstva za šta već imamo gotov nastavni program, pa će se videti kakav preporod će Sandžak doživeti u toj oblasti, ali i u organskoj poljoprivredi (stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo) i turizmu.

  0

  0
 2. ALAH MUBAREK OLSUN ,SVIM BOŠNJACIMA U SANĐŽAKU I DIJASPORI ,NAPREDAK U ZAOKRUŽIVANJU OBRAZOVNOG SISTEMA, A TO ZNAČI:STVARANJE KOMPLETNOG OBRAZOVNOG SISTEMA OD VRTIĆA DO UNIVERZITETA.TU ĆE AKOBOGDA BITI DRUGA BOŠNJAČKA GIMNAZIJA NA PROSTORU EVROPE. TAKO SE PREDVODI SVOJ NAROD ,POŠTOVANI ZNANI I NEZNANI,STVARANJEM I JAČANJEM KULTURNO OBRAZOVNIH INSTITUCIJA. ZBOG OVAKVOG NAPRETKA KOJI POLAKO PUŠTA SVE DUBLJE KORIJENE , OVOLIKA NERVOZA I POPLJUVAVANJE SVEGA ŠTO JE REZULTAT RADA JEDNE ZA NJIH NEKOMPETENTNE I NELEGITIMNE ORGANIZACIJE. ZIVI I ZDRAVI BILI ! NEKA VAS UZVIŠENI NAGRADI JOŠ VEĆIM SABUROM I BISTRINOM UMA. SA DUBOKIM POŠTOVANJEM KLANJAM SE SVIM IDEJAMA, NADAJUĆI SE AKOBOGDA DA ĆU MOĆI I MATERIJALNO ISTE PODRŽATI.

  0

  0
 3. PO SVIM SAJTOVIMA PISEM KAKO BI ME MOGLI CUTI I VIDETI OVI PEHLJIVANI OD MINISTARA DO BOTE DA JE: BOSNJACKO NACIONALNO VIJECE FORMIRANO I DA RADI SVOJ POSAO.oni se prave bljesavi ko oni i ovu sto su okotilji zadnjih dana.misljim na sicu.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.