Filozof prof. dr. Šefker Krcić sudjelovao na Međunarodnom filozofskom i znanstvenom skupu u Subotici

0
32

Novi Pazar – U Suboticiji je u organizaciji institutucija: Otvorenog univerziteta, Zavod za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Subotičke biskupije u vremenu od 14.-17.12 t.g. održan Međunarodni znanstvno-filozofski skup o filozofu i teologu Tomi Verešu (1930.-2002.) u povodu deset godina od smrti.

Na ovom elitnom filozofskom skupu referate su podnijeli profesori sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Osijeku, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Novom Pazaru. Među tridesetak iznijetih znanstveno-filozofskih saopštenja posebno mjesto je zauzelo izlaganje prof. dr. Šefketa Krcića, redovnog profesora filozofije, etike i estetike sa Univerziteta u Novom Pazaru koji je održao besjedu “Vereševa filozofija dijaloga”. Krcić je skrenuo pažnju sudionika, slušatelja i novinara na ovom skupu, kada je skup pozdravio u ime Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i rektora prof. dr. M. Dudića, kao i zbog stava da se Verešom bavi ne iz nacionalnih i konfesionalnih razloga, već iz čisto filozofskih i internacionalnih uvjerenja, što je posebno pozdravljeno od Radnog predsjedništva skupa.

U svom izlaganju dr. Š. Krcić je posebno istakao Verešev smisao za dijalog i uspostavljanje misaonog razgovora između Aristotela, Tome Akrinskog i Marksa. Krcićevo izlaganje su komentirali i pohvalili rektor Otvorenog Univerziteta iz Subotice prof. dr. Boško Kovačević, te prof. dr. Anto Gavrić, OP. provincijal Hrvatske dominikanske provincije (najpoznatiji slljedbenik Tome Vereša) i dr. Tomislav Žigmanov.

Istovremeno, prof. Krcić je dobio poziv da o misliocu Verešu govori naredne godine i na Sveučilištu u Zagrebu. Izlaganje sa ovoga skupa biće objavljena u posebnom Zborniku radova posvećenom misliocu Tomi Verešu. Mr. Z. Novović, v.r.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.