FETVA: ‘Haram učešće u školskoj vjeronauci, a Farz upis djece u mektebe’

17
85

Sjeverni Sandžak – Polazeći od činjenice da je za valjano poučavanje vjeri islamu potrebno da vjeroučitelj ispunjava uslov znanja (kompetencija) i uslov ovlaštenja (emanet), kao i činjenice da su Ministarstvo vjera, odnosno Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama i Ministarstvo prosvjete u potpunosti zanemarile predloženu listu vjeroučitelja Mešihata Islamske zajednice i iz procesa izvođenja vjerske nastave isključili skoro sve vjeroučitelje Islamske zajednice, te da ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka jeste krivovjerstvo i pokušaj vaspitavanja djece da robuju Beogradu i njegovim režimima, na temelju Šeriata i Ustava Islamske zajednice, a po ovlaštenju Glavnog muftije, Vijeće za fetve donosi

F E T V U

O POHAĐANJU ISLAMSKE VJERONAUKE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA R. SRBIJE

–         HARAM – zabranjeno je pohađanje islamske vjeronauke kod neovlaštenih i nekompetentnih nastavnika, jer je suprotno islamskim propisima, ciljevima i interesima islama, Islamske zajednice i muslimana.

–         FARZ – obaveza je svakog roditelja da zaštiti svoje dijete od pohađanja vjeronauke iz prvog stava ove fetve.

–         FARZ – obaveza je svakog roditelja da svom djetetu omogući pohađanje islamske vjeronauke u džamiji ili mektebu.

–         Direktori i nastavnici koji vrše pritisak na učenike radi pohađanja takve vjeronauke čine zlo, čime se svrstavaju u neprijatelje islama, Islamske zajednice i muslimana.

O B R A Z L O Ž E N J E

Prisustvom časovima vjeronauke koju izvode neovlaštena i nekompetentna lica krše se odredbe Šeriata utemeljene na Časnom Kuranu: „Reci, ne mogu se izjednačiti oni koji znaju i oni koji ne znaju.“ (Ez-Zumer, 9), nanosi se šteta djeci, roditeljima i zajednici, koja se mora otkloniti, u skladu sa riječima Poslanika a.s.:„Kada se emanet – odgovorni poslovi povjere onima koji za njih nisu kvalifikovani i kompetentni očekuj propast svijeta“ i riječima: „Kada ne bude učenih svijetu će se ponuditi neznalice, koje će ljudi pitati, a oni će odgovarati bez ikakvog znanja, tako će u propast odvesti i sebe i narod.“ Zbog svega spomenutog pohađanje takve vjeronauke je štetno, te se iz tog razloga smatra haramom, tj. zabranjuje.

Shodno pomenutom, islamska vjeronauka se kao projekat, sa stanovišta Islamske zajednice, smatra ugašenim od strane režima, a ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka jeste trovanje djece, krivovjerstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje djece ili pripremu za novi genocid.

Imajući u vidu da je jedna od temeljnih obaveza roditelja da svojoj djeci obezbijede kvalitetno vjersko obrazovanje, te kompetentne i pouzdane vjeroučitelje, u skladu sa kur'anskim imperativom: „O vjernici čuvajte sebe i svoje porodice od vatre“„Nemojte sami sebe upropaštavati“, kao i sa riječima Poslanika a.s: „ Svi ste vi pastiri i svako od vas će biti odgovoran za svoje stado“, te riječima „Roditelj ne može ništa vrjednije ostaviti svome djetetu od lijepog islamskog odgoja i znanja“, Islamska zajednica obavještava sve pripadnike da će se, dok se nastale okolnosti ne promijene, islamska vjeronauka održavati u džamijama, a izvodit će je vjeroučitelji koji su silom istjerani sa svojih radnih mjesta, imami i muallimi.

Pritisak direktora i nastavnika na djecu u cilju pohađanja islamske vjeronauke kod neovlaštenih nastavnika direktno je saučesništvo u nametanju krivovjerstva i pomaganje agresije na Islamsku zajednicu i muslimane, što ih svrstava u red otvorenih neprijatelja islama i muslimana.

Fetva-i-emin

Rešad ef. Plojović

Vidi više:

Od danas u školama djecu podučavaju islamu Zilkićevi vjeroučitelji

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

17 KOMENTARI

 1. Ocito je da “ministar” Obradovic vise i nezna kud udara i sta radi.

  Obradovic je dao sebe za pravo da se javno izjasni da se vjera ne moze mjesati u obrazovni sistem dok istovremeno promovise da se obrazovni sistem moze mjesati u vjeri, SVASTA!

 2. Ova represija nad Bosnjacima od strane vlade Srbije nas podsjeca na onu represiju koju su sprovodili na Albance Kosova koja je dovela do konacne NEZAVISNOSTI REPUBLIKE KOSOVA!

  Ocito je da vlada Srbije nista nije naucila od skore proslosti.

 3. Davno cekamo ovakvu fetvu. Allah da nagradi one koji su odobrili i one koji su donijeli fetvu. Nista nam ne mogu din-dusmani. Mi smo sve jaci i jaci. Ni malo ne sumnjam, zaista cemo mi pobediti. Moramo strpljivo i mudro prebroditi ovaj jasni nacionalizam koji dolazi iz Beograda, potpomognut sa ovim nasim futovima iz Pazara. Nikada u istoriji ove mlade drzave koja nikako da se formira nego samo posrce i pada, nije veci pritisak napravljen na Bosnjake. Otkuda toliko mrznje prema nama, stvarno nikome nije jasno. Hoce Beogradjani da ocvrsnemo na tezi nacin. Vec smo mnogo cvrsci nego sto smo bili do skoro.

 4. Dje su oni Muslimani Bošnjaci ‘90 godina što htedoše autonomiju republiku svoje pasoše zastave dje ste braćo zar nas je toliko imalo a toliko ostalo
  Zašto vam je sad beograd toliko drag zašto? Zašto prodadoste svoj obraz svoje dostojanstvo svoj ponos? Dje ste braćo

 5. Kako god okreni obrni, srbi su dobili ono sto su trazili… Islamska vjeronauka je bila najbolja, a sad su srbi dobili da je haram da se ide na islamsku vjeronauku!

  Ovdje samo vidim bitku dobijenu u korist srba, a mi smo na gubitku.

  Umjesto da ucimo na vjeronauci o Poslaniku s.a.w.s., da ucimo harfove ne bi li znali koji ajet procitati, da ucimo o ahlaku (ponasanju), o namazima, da se pobrinemo za neku ucionicu da imamo gdje da klanjamo za vrijeme druge smene… A mi sad treba da bojkotujemo! Vidite gdje smo dogurali…

  • O kojem dobitku srba ti govoriš svega ti,pa ovo što Srbija radi nama na kraju će se njoj obiti o glavu jer će stvoriti još jedno krizno područje i smanjenu teritoriju za nekoliko hiljada kvadratnih kilometara.Ovakvi postupci navođeni iz državnog vrha svake vlasti koja dođe prosto nas tera da idemo u ilegalu,mi ne želimo ali se ovako primoravamo jer kad nepravda postane zakon otpor je naša obaveza(farz)..

   • Ne znam da li je shvacena moja poruka kad sam rekao da su “srbi na dobitku” ili “da su dobili bitku”.
    Cinjenica je dok je Mesihat IZuS vodio, da je islamska vjeronauka bila najorganiziranija od svih drugih vjeronauka.
    Srbi su vjesto izvrsili napad na islamsku vjeronauku. Vlast je mogla i dalje da podrzi Mesihat i da i dalje bidemo najbolji u vjeronauci, ali nije!
    Vlast je takodje odlicno znala da ako dozvoli nekim drugim skupinama da vode islamsku vjeronauku da ce se vecinski legitimni predstavnici islamske zajednice pobuniti, i vjeronauka se nece odvijati, a to je ono sto su srbi i trazili – da prestane vjeronauka u skolama

    Dakle cinjenica je da mi sad u skoli nemamo vjeronauku, ili imamo islam koji nam srbi iz BG-a kreiraju, a to je ono za sta se srbi i zalazu. Ne znam da li se razumijemo… Srbi su dobili bitku

    Na nama je da cekamo (a Bogomi i pomognemo) kako ce se mesihat organizovati da uzvratiti na napad i opet uspostavi vjeronauku u skolama i neku malu prostoriju da mozemo redovito klanjati namaze u skolama. Jer ovako gubimo ili namaze ili casove

   • O kakvoj se zbuni radi,dali neko ima ekskluzivno pravo da predstavlja Islam u Srbiji,dali se gleda po nacionalnom ili vjerskom opredjeljenju.Dali taj neko predstavlja sve Muslimane u Srbiji ili sve Bosnjake,ili su svi Muslimani Bosnjaci pa druge nacije nemaju vjerskog predstavnika.Kako je kod Albanaca,niko nije veci Albanac bez obzira dali je Musliman,Pravoslavac ili Katolik Albanac,ili obrnuto dali je neko veci Musliman bez obzira na naciju,bio on Bosnjak,Albanac ,Iranac ili Srbin Musliman.Ovdje je doslo no nesporazuma izmedju vjerskog,nacionalnog ili politickog pitanja.

 6. Kur'an kaže:”I ne govorite neistine jezicima svojim: ‘Ovo je dopušteno, a ovo je zabranjeno’, da biste tako o Allahu neistine iznosili. Oni koji o Allahu govore neistine – neće uspjeti, kratko će uživati, i njih će strašna patnja čekati.” (16.poglavlje An-Nahl, 116-117. ajeti)

  • Tako je.
   Vrijeme je da se počne slušat i slijedit naša prava ulema, koja nije u izdajnike, kao što je vazda bilo i da se konačno riješimo i izdajnika i ovih pametara koji svak za sebe siri vjeru i tako usput siri i fitnu.

  • re istina

   Baš tako: – ”I ne govorite neistine jezicima svojim: ‘Ovo je dopušteno, a ovo je zabranjeno’ …”
   Zašto da mi, pored uleme bilo šta raspravljamo kada Kur'an kaže:
   “O, vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravaj te se Poslaniku i predstavnicima vašim” (En-Nisa’,59)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.