Fakulteti u Skoplju i dalje pod blokadom

0
11

Makedonija – Skopski studenti ne odustaju od slobodne studentske zone, sve dok se ne donese novi zakon o visokom obrazovanju.

Studenti nastavljaju sa okupacijom dijela fakulteta Univerziteta u Skoplju. Od slobodne studentske zone ne odustaju, sve dok se ne donese novi zakon o visokom obrazovanju.

Vlada im, za sada, nudi razgovor o novim rješenjima u ovoj oblasti, koje studenti dočekuju provodeći noći na fakultetima. Ekipa Al Jazeera bila je s njima.

U noćnim satima dva Bojana stižu na Mašinski fakultet. Koji trenutno ne pohađaju. U ruksaku im nisu knjige, već oprema za spavanje. Podrška kolegama u studentskom buntu važnija im je od izlaska u grad.

“U grad se može izaći svakog petka i subote. Fakultet se često ne okupira. Nije pitanje hoće li uspjeti okupacija, već kada će doći do pozitivnog ishoda”, kaže Bojan, student geodezije.

‘Nepotkupljivi’

Za hranu i piće ne moraju brinuti. Sugrađani je donose, ili doniraju novac za kupovinu. No, studenti se, kažu, ne mogu kupiti…

“Ova inicijativa do sada nije pala pred Vladinim pritiscima i represijom. I neće biti korumpirana i kupljena kao druge inicijative”, vjeruje Bojan, student Finki fakulteta.

O tome, kažu, brinu studenti. I danju i noću su u zgradi. Čuvaju je i napominju da vjeruju, u akademsku slobodu.

“Studenti Mašinskog fakulteta su spremni provesti još jednu noć u čitaonici, drugu zaredom. Spavat će na podu u vrećama za spavanje”, izvještava Boris Gagić, reporter Al Jazeere.

Na spavanje će kasnije. Petak je večer i zabava u fakultetskom holu će potrajati. Ali, pazi se na red.

Studenti su uporni u ostvarenju svog nauma i odlučni u namjerama. Žele natjerati Vladu na popuštanje.

“Dok nas ne poslušaju, ostajemo ovdje”, kaže Jana, studentica.

Djelomična podrška

Kolege iz Studentskog parlamenta Univerziteta ih ne žele poslušati. Oni žele pohađati nastavu. Profesori dobrim dijelom podržavaju Studentski plenum, ili imaju razumijevanja.

“Riječ je o mladim i inteligentnim osobama, građanima Makedonije i članovima akademske zajednice, kojima dolikuje da budu buntovni i avangradni. Ipak, smatram da se problem može i mora riješiti ako aktivno i u potpunosti učestvuju u radnim grupama koje su formirane za izradu novog zakona o visokom obrazovanju”, ističe Atanas Kočov dekan Mašinskog fakulteta.

To žele i studenti – novi zakon, a ne odgodu provođenja starog zakonskog rješenja.

U suprotnom, poručuju Vladi, spremni su povući nove poteze kojim će matirati političke želje za miješanjem u autonomiju fakulteta.

(Al Jazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.