Evropska promocija evropskog Novog Pazara

1
11

Novi Pazar – Novi Pazar je, potpisom gradonačelnika dr Meha Mahmutovića, u austrijskom gradu Grafenegu, septembra prošle godine, postao član Instituta regiona Evrope. Ova organizacija izdaje mjesečni bilten u kome promoviše svoje aktivnosti, partnerske gradove i opštine.

Tekst o Novom Pazaru, objavljen u decembarskom izdanju 2012. potvrda je da grad, primenom evropskih vrednosti i politike saradnje, stvara imidž prosperitetne zajednice, čiji su potencijali vredni pažnje domaće i inostrane javnosti. Tekst objavljujemo u cjelini.
NOVOPAZARSKI REGION NA JUGOZAPADU SRBIJE (iz mesečnog magazina IRE, br. 27, dec.2012.)

Novi Pazar je opština koja ukupno broji oko 125000 stanovnika, uključujući Grad Novi Pazar i 100 naselja.

Novi Pazar je jedna od etnički najmešovitijih opština u Srbiji čiju strukturu čini oko 20% stanovnika srpske nacionalnosti, skoro 76% Bošnjaka i oko 4% ostalih.

Novi Pazar je najmladji grad u Srbiji, sa prosečnom starošću svojih stanovnika od 35 godina, od kojih preko 60% čini stanovništvo ispod 40 godina starosti.

Novi Pazar je dobro poznat po svojim kapacitetima u oblasti tekstilne industrije i industrije obuće koje upošljavaju preko 40% ukupne radne snage. Proizvodjači tekstila su organizovani u veoma uspješni klaster – asocijaciju „Asstex“, koja uživa podršku agencije za regionalni plasirajući svoje proizvode u celom regionu, ali i Moskvi i drugim ruskim gradovima. S druge strane, veoma značajne potencijale novopazarske opštine čine poljoprivreda i drvo-preradjivačka industrija i proizvodnja nameštaja, prehrambena industrija, a posebno transport (sa preko 3000 kamiona).

Novi Pazar poseduje jedinstven turistički potencijal sa etnički mješovitim stanovništvom, u čijoj neposrednoj blizini se nalaze različiti istorijski spomenici, banje, ali i planinsko okruženje.

Opština je takođe bogata šumama i rekama sa izvanrednim potencijalima u ribolovu i lovu divljači. Takodje poseduje velike poljoprivredne potencijale sa plodnom i obradivom zemljom i povoljnom klimom, s obzirom na veliki broj sunčanih dana u toku goidne. Grad nudi izvanredne podsticajne mere stranim investitorima u smislu oslobadjanja od komunalnih taksi i posjeduje veliki broj građevinskih parcela u industrijske ili druge svrhe, za izdavanje pod zakup i dr.

(novipazar)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Novi Pazar je grad u kome možete vidjeti samo table na kojima su označene svi Srpski historijski spomenici. Turista koi dolazi imaće dojam da tu Bošnjaka nema.Na svoje iznenađenje ugledaće u samom gradu han ,čaršiju,džamije itd.Nemogu Bošnjaci za ovo kriviti nikoga osim vlast koja se boji da pokaže Evropi da u Novom Pazaru ževe i Bošnjaci kao većinski narod sa svojom kulturom i tradicijom.Čega se to stide vlastodržci Novog Pazara pa i ostalih Sandžačkih gradova ?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.