Evropeizacija – dometi i ograničenja

0
7

Novi Pazar – Na tribini koja je uglavnom okupila veći broj aktivista nevladinog sektora i polaznika medrese “Gasi Isa beg” razgovaralo se ne samo o temama iz Helsinške povelje, glasila Helsinškog odbora, već i o ozbiljnim problemima koji već duže vrijeme potresaju područje Sandžaka.

Glavna urednica Helsinške povelje Seška Stanojlović predstavila je časopis i njegov uređivački koncept i orijentaciju. Posebno je istakla potrebu da se precizno identifikuju demokratski potencijali i problemi Sandžaka u procesu evropeizacije i normalizacije regiona. Ekonomski pokazatelji, rekla je Stanojlović, govore o devastiranoj privredi, minimalnim ulaganjima i izuzetno visokoj stopi nezaposlenost (u gradu od 125.000 stanovnika, 22.000 je nezaposleno). Sukob dvije najveće bošnjačke partije, predvođene Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom, podelio je i građana “po partijskoj liniji”, što je dodatno opteretilo situaciju u kojoj sve više eskalira sukob dveju struja unutar islamske zajednice. Osim “jeftine političke retorike” građanima se ne nude alternative, očekivanja od evropskih integracija su u sjenci rastućih tenzija nakon izbora za Nacionalni savjet Bošnjaka. Ovaj najnoviji sukob i tenzije ogledalo su državne politike prema Sandžaku, rekla je Stanojlović.

Više o izborima za Bošnjački nacionalni savjet govorio je Ivan Kuzminović iz Helsinškog odbora za ljudska prava. Pri tome je ne samo istakao ograničenja Vlade Srbije da zemlju brže povede putem evropskih integracija, tako i uputio oštre riječi kritike na račun Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Marija Radoman iz Helsinškog odbora je, tokom debate, razgovarala sa predstavnicima humanitarnog udruženja Merhamet , koji su, govoreći o problemima sa kojima se suočavaju u radu, posebno istakli nepostojanje prihvatilišta za žene-žrtve nasilja. Jedno takvo prihvatilište bi mnogo značilo za dalji rad organizacije koja se bavi prevencijom nasilja u porodici i edukacijom u oblasti narkomanije, rekli su. Predstavnici Kulturnog centra Damad , nevladine organizacija koja se također bavi zaštitom prava žena, istakli su isti problem – regija Sandžaka ne posjeduje takvu ustanovu, iako je procenat nasilja u porodici poslednjih godina u znatnom porastu. Nasilje u porodici je samo jedan od indikatora lošeg stanja ove regije – nasilje generišu ne samo “sredina” koja je ekonomski najnerazvijenije područje u Srbiji, već i “održavanje tradicionalnih vrijednosti u tretiranju žena”. Neefikasni lokalni sudovi, nepoštovanje zakona, nepostojanje pravne pomoći ni za najurgentnije slučajeve, kao i opšte siromaštvo dodatno otežavaju rješavanje drugih krupnih problema.

Izvor: Helsinki.org.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.