EU istražuje “lažiranje”pandemije gripa

0
16

Evropa – Evropski savjet će pokrenuti istragu o uticaju farmaceutskih kompanija na globalnu kampanju povodom novog gripa, javio je radio “Slobodna Evropa”, pozivajuću se na centar za istraživanje globalizacije “Global Risrč.”

Rezoluciju kojom zahtijeva takvu istragu jednoglasno je donijela Zdravstvena komisija Parlamenta Evropske unije, a “Slobodna Evropa” navodi da se njome u stvari traži transparentnost u istrazi korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih naučnika, koja ugrožava milione života.

Čitavu priču pokrenuo je dr Volfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući Odbora Parlamenta EU za zdravstvo, ljekar i epidemiolog, koji je ocijenio sadašnju “pandemiju” novog gripa kao “jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća”.

“Da bi “progurala” svoje patentirane medikamente i vakcine, farmaceutska preduzeća vrše uticaj na naučnike i na zvanične organe za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom sveta i navode na trošenje tijesnih zdravstvenih resursa za neefikasne strategije vakcionisanja i nepotrebno izlaganje miliona zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitane vakcine”, ocijenio je on.

“Kampanja “ptičjeg gripa” 2005/06. godine, kombinovana sa kampanjom “svinjskog gripa”, nije samo uzrokovala ogromnu štetu djelu vakcionisanih i zdravstvenom budžetu, već je poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije i njihovu odgovornost”, naveo je Vodarg.

Komisija Evropskog parlamenta imat će zadatak da istraži da li je zaista bilo “lažirane pandemije” proglašene u junu 2009. i da li je grupa akademskih eksperata, koja je savetovala njeno proglašenje, imala “intenzivne finansijske veze” sa farmaceutskim gigantima poput “Glakso Smit Klajna”, “Roša” i “Novartisa”, koji su profitirali na ljekovima i vakcinama, navodi “Slobodna Evropa”.

Parlament EU će istražiti i uticaj farmaceutske industrije na vođenje kampanje širom sveta protiv takozvanih pandemija virusa H5N1 “ptičjeg gripa” i H1N1 “svinjskog gripa”, dok posebnu pažnju, prema izvještaju radija, mora obratiti na ulogu Svjetske zdravstvene organizacije i njeno hitno proglašenje pandemije, koje je naglo promenilo kriterijume

Izvori: Tanjug, Mondo.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.