Es-Sallabi – Primjer u mekkanskome haremu koji ukazuje na Allahovu mu’džizu

0
198

Image result for makkah

Mekka je najbolje i najčistije parče zemlje na Zemlji, to je najbolji i najčasniji grad, život srca i sjeme vjere. Allahov Poslanik, s.a.v.s., se tu rodio i svjetlo objave ga je tu obasjalo. Allah je prvo nju stvorio na Zemlji i u njoj je izgrađen prvi blagoslovljeni hram za ljude i uputa svim svjetovima. Srca, iz čežnje, tavafe prema Allahu, a duše u saju, između Safe i Merve, u ljubavi trče. U njenom haremu drveće se ne čupa, ptice ne ubijaju, a neprijatelji nikada ne mogu uspjeti. To je Mekka Časna, Bekka Sveta, propast za neprijatelje, Hram drevni, Grad sigurni, Ummul-l-Kura…

Uzvišeni Allah je odabrao ovaj Harem za Svog Poslanika, s.a.v.s., i dao osjetilne dokaze koji ukazuju na tajnu Allahove mu’džize: U njemu su očiti dokazi; mjesto gdje je Ibrahim stajao… (Ali Imran, 97)  Uzvišeni Allah je objavio, u Svojoj Knjizi,te rekao da je Kaba prvi hram za ljude na Zemlji: Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Mekki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima. (Ali Imran, 96) Ovaj ajet ukazuje da čovjek nije izgradio ovaj hram, izgradili su ga meleki za našeg oca Adema, a.s., i zato je nazvana Drevnim hramom. Poslanikove riječi su potvrda da su Mekka i njen Harem najstarije kopno na Zemlji, od tog mjesta proširila su se sva mjesta na Zemlji. Postoje brojni dokazi koji ukazuju da u Mekki postoje Allahove mu’džize, i to su:

Mekka je središte kopna na Zemlji

Zemlja je, po slovu Kur’ana, centar sedam nebesa. Uzvišeni Allah kaže: O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! (er-Rahman, 33) Pod pojmom “granice” misli se na liniju koja prolazi kroz centar između dvije strane. Granica nebesa u svojoj veličini primjenljiva je i na granice Zemlje, u odnosu na svoju veličinu, kako ukazuje časni ajet. Ovaj ajet ukazuje da je Zemlja centar kosmosa. Na ovaj zaključak ukazuje i postojanje desetina ajeta koji spominju nebesa, Zemlju i ono što je između njih.

Poslanik, s.a.v.s., je kazao da je tačno iznad Kabe postoji Bejtu-l-ma’mur i nalazi se na sedmom nebu, ako bi pala, pala bi tačno na zemaljsku Kabu. Svi tekstovi ukazuju da je Zemlja u središtu sedam nebesa, a da je Mekka u središtu sedam nebesa i Zemlje, što je i Poslanik kazao.

Odsustvo magnetne anomalije na liniji Mekke

Na mjestima koja se nalaze na istom meridijanu kao i Mekka igla kompasa pokazuje magnetni sjever kao i geografski sjever, na što ukazuje Sjevernjača. To znači da nema magnetne anomalije na meridijanu gdje se nalazi Mekka, a što postoji na drugim meridijanima.

Tačan smjer strana Kabe

Kaba je sagrađena na četiri stuba i u četiri smjera. Šamski ugao okrenut je tačno ka geografskom sjeveru, suprotno od tog ugla je jemenski ugao i tačno pokazuje na geografski jug. Ugao Hadžeru-l-esveda pokazuje na geografski istok, a egipatski ugao na geografski zapad. Precizno određivanje ovih strana svijeta u vremenu izgradnje Kabe ukazuje da Kaba nije djelo čovjekovih ruku.

Hadžeru-l-esved je kamen sa nebesa

Ubejj ibn Ka’b je prenio od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: Melek je spustio sa nebesa Hadžeru-l-esved. Imam Ahmed je prenio hadis od Ibn Abbasa, a on od Poslanika, s.a.v.s., da je kazao: Hadžeru-l-esved je spušten iz Dženneta. Bio je bjelji od mlijeka, pa su ga grijesi ljudi pocrnjeli. U hadisu kojeg bilježe Tirmizi, Ahmed, Hakim i Ibn Hibban Allahov Poslanik je kazao: Hadžeru-l-esved i mekam su dragulji iz Dženneta. 

Kada su orijentalisti pročitali Poslanikove hadise, smatrali su da se Hadžeru-l-esved bazalt kojeg je bujica donijela u dolinu Mekke sa obližnjih brda. Da bi potvrdilo ovaj stav, Britansko kraljevsko geografsko društvo je angažiralo britanskog oficira Richarda Francisa Burtona te je došao u Hidžaz u odjeći afganistanskog hadžije. To se desilo polovinom 19. vijeka 1853/1269. s ciljem da ukrade komad Hadžeru-l-esveda i prenese ga u Britaniju. To je i uspio. Proučavanjem ukradenog uzorka utvrđeno je da je ovaj kamen porijeklom sa neba, sličan je meteoritu i karakterizuje ga poseban hemijski i mineralni sastav. Ovo otkriće je razlog da je prihvatio islam, te je napisao dvotomno djelo pod naslovom Put u Mekku, on je umro 1890/1308.

Na Ibrahimovom, a.s., kamenu postoji njegov trag

Ovdje se koristi riječ mekam u značenju ikame što znači uzdizanje, zato se i koristi kur’anski termin mekamu Ibrahim kao Harem u svojim granicama. Jedno od značenja ove riječi je i mjesto uzdizanja. Zbog toga pod ovim terminom se misli na stijenu na kojoj se penjao Ibrahim, a.s., prilikom izgradnje Kabe. U tom značenju, ova stijena sadrži i očite dokaze. Uprkos svojoj tvrdoći i snazi, ova stijena nosi otiske stopala Ibrahima, a.s. Ova snažna stijena je omekšala da ostanu otisci nogu poslanika Ibrahima. Ova mu’džiza prevazilazi naučne standarde, nauka ostaje bespomoćna pred objašnjenjem, jer mu’džize prevazilaze prirodne zakone, i zato ih nauka ne može objasniti.

Bunar Zemzem je jedan od Allahovih ajeta u Haremu

Postojanje vode više od tri hiljade godina iz vulkanskih stijena, iako se izvor gubio i pronalazio. Izvor ove vode koja je dolazila u bunar nije bio poznat do iskopavanja tunela oko Mekke. Radnici koji su iskopavali ove tunele shvatili su da voda teče iz finih i nježnih pukotina koje se protežu daleko izvan granica Mekke iz svih pravaca okolo grada. Tu shvatamo Poslanikov hadis gdje opisuje izviranja Zemzema pred udarcem: Zemzem je potekao ispod udarca Džibrilovog krila i piće za Ismaila.

Bunar Zemzem je jedan od materijalnih dokaza, a Poslanik opisuje ovu vodu: Najbolja voda na svijetu je Zemzem voda, ona je hrana gladnom i lijek bolesnom. A u drugom hadisu stoji: Voda Zemzem je za ono zašto se pije.

Ovi dokazi ukazuju na veličanstvenost Uzvišenog Gospodara i Njegovu nadnaravnost. Ovi dokazu potvrđuju da je Kur’an Allahov govor kojeg je objavio posljednjem poslaniku, Muhammedu, s.a.v.s., te ga je sačuvao već više od 14 vjekova na arapskom jeziku bez dodavanja ili oduzimanja. Uzvišeni Allah je obećao da će Kur’an biti sačuvan i ostati dokaz za sve ljude do Sudnjega dana.

 

 

Napisao: Ali Muhammed es-Sallabi

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Es-Sallabi – Primjer u mekkanskome haremu koji ukazuje na Allahovu mu’džizu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.