Ep o vodi Enesa Halilovića

1
60

Novi Pazar – Izdavačka kuća Albatros plus, u ediciji Albatros, objavila je roman Enesa Halilovića Ep o vodi.U podlozi romana nalazi se voda, tvorbeni element čoveka i sveta. Voda postoji kao životni uslov, magla kao uzrok i zabluda, potop kao posljedica.Halilović, pripovedajući kroz mitsku matricu, rekonstruiše prostor i vrijeme stvarajući mikrokosmos koji samo naizgled nema uporište u realnosti.

„Mit o ljudima koji su skočili u maglu misleći da je vuna mlađi je brat mita o Argonautima koji su krenuli ka zlatnom runu. Ep o vodi je knjiga o zabludama”, rekao je Halilović. U oniričkom, kosmogonijskom i antropogonijskom prikazu nastanka ovog mikrokosmosa Halilović zapravo daje makrokosmički obrazac: u prošlosti, ispod potopa, izranja organizovan prostor. Tako se razrešava mitsko stanje: odnos između kulture i prirode, života i smrti, čoveka i životinje, istine i magije što su pitanja koja se protežu kroz ljudsku egzistenciju.

Svaki detalj u romanu nosi mikrosmisao, a svaki proces zaodenut je kroz piščevo tumačenje vremena kao kategorije. Ep o vodi nosi zajedničko vrenje u kojem se stapaju: bajka, istorija, magija, mitologija, satira, vremenska ogledala, istine i zablude…“Zablude su opšte i jedina borba protiv zabluda je smijeh. Šta mari da se istina kaže u šali? zapitao se Horacije. Ipak, ovaj roman traži da bude iščitan kroz filozofiju simboličkih oblika”, rekao je Halilović.Halilovićeva ruka donosi i onaj oštri humoristički ton njegovih priča i pjesničko majstorstvo, a čitaoca ostavlja u dilemi da li je snažniji singularitet zablude ili kretanje pojedinca i grupe ka njoj.

Izvor: Sanapress


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.