Berane: Eksperti dali zeleno svjetlo za izgradnju deponije

0
24

Berane – Nema zakonskih smetnji za izgradnju sanitarne deponije na lokaciji Vasov do pokazao je elaborat koji je sačinio sedmočlani ekspertski  tim sastavljen od stručnjaka kompetentni za ovu oblast sa prostora bivše Jugoslavije.

Kako je, na danas održanoj prezentaciji u zgradi Opštine Berane, saopštio prof. dr Mihailo Burić, koordinator tima, ekspertiza je pokazala da su ispunjeni svi zakonski  propisi predviđeni pravilnikom o izgradnji deponija  tako da lokacija Vasov do po svim kriterijumima zadovoljava uslove za izgradnju sanitarne deponije.

Ekspertski tim je do ovoga zaključka došao  nakon obilaska terena i izvršenih mjerenja od strane geodetske službe iz Berana i, na inicijativu predstavnika MZ Beransela, geodetske službe iz Podgorice koja je izvršila kontrolu.

Primjedbe mještana Beransela koje su se odnosile na blizinu poljoprivrednog zemljišta budućoj deponiji, preprojektovanje deponije i tvrdnje da se  ona nalazi na trasi budućeg autoputa ekspertski tim će uzeti u obzir i dati mišljenje o svemu tome. Ono što je evidentno, kako je kazao profesor Burić, prilikom obilaska lokacije Vasov do u blizini nijesu uočili ni jednu parcelu koja se koristi u svrhe uzgajanja povrća, a  preprojektovanje je rađeno ranije  po nalogu kuće koja je vršila reviziju projekta tako da to ne može uticati na izmjene nacrta elaborata koji je ponuđen.

Na sajtu Opštine Berane, u dokumentima, je objavljen kompletan elaborat i svi zainteresovani u roku od sedam dana mogu dati primjedbe na njegovu sadržinu.

Da podsjetimo da je komisija u sastavu: Siniša Stanković –  predstavnik Ministarstva za turizam i održivi razvoj, prof. dr Darko Vuksanović i Jovica Zečević – predstavnici Opštine Berane i Gojko Cimbaljević – predstavnik MZ Beranselo i NVO ,,Ozon“, odredila je ekspertski tim koji je imao zadataka da utvrdi  da li lokacija Vasov do ispunjava uslove za izgradnju sanitarne deponije.

Članovi pomenute  komisije jednoglasno  su se saglasili da u Ekspertskom timu budu:

–         Prof.dr Mihailo Miško Burić, oblast geologije i hidrogeologije

–         Doc. dr Goran Vujić, zaštita životne sredine

–         Prof. dr Daniel Vrhovšek, tehnologija

–         Prof. dr Dragan Rudić, hidrologija

–         Prof. dr Radovan Tavzes, zakonodavstvo

–         Dipl. ing. saobaćaja Dalibor Milošević, oblast saobraćaja

–         Dipl. meteorolog Branko Micev, meteorologija

U sastav Ekspertskog tima, bez prava odlučivanja, ušli su Siniša Stanković, predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma i Aleksandar Perović, predstavnik MZ Beranselo i NVO ,,Ozon“.

Za sekretara Ekspertskog tima izabran je Jovica Zečević, koordinator projekta.

(Berane)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.