Ejup Ganić uhapšen, Srbija šalje zahtjev za izručenje!

0
10

BiH – Kako saznaje “Dnevni avaz”, Osnovni sud u Vestminsteru Ejupu Ganiću odredio je pritvor do 29. marta. On ima pravo podnijeti zahtjev da uz kauciju bude pušten na uvjetnu slobodu do konačne odluke suda u Londonu, a kako je „Dnevnom avazu“ potvrdio njegov sin Emir Ganić, od njega je sud zatražio kauciju od 200.000 funti (438.000 KM).

– Kaucija će biti položena sutra rano ujutro i mi se nadamo da će otac odmah biti pušten na slobodu. U slučaj se uključila i Margaret Tačer (Thatcher), s kojom je moj otac vrlo blizak prijatelj. Ona je poslala tim svojih advokata koji su ga danas zastupali na sudu – kazao nam je Emir Ganić.

On je prenio i da je porodica htjela već večeras položiti kauciju, ali zbog papirologije nisu stigli na vrijeme to učiniti.

– Na aerodromu su nam prišli agenti Skotland jarda i rekli da ćemo morati ići u Vestminister. Nažalost, otac će noć morati provesti u pritvoru, što je velika sramota, ali tako nam je kako nam je, nadamo se da će on ujutro biti pušten. Tu sam s timom advokata i nadamo se da će to sve biti dobro, a ovamo će sutra ujutro doputovati i neki od predstavnika bh. vlasti kako bi nam pomogli – rekao je Emir Ganić.

On je potvrdio da Ejup Ganić nije uhapšen na osnovu potjernice, jer svi dokumenti ukazuju na to da ona ne postoji, ali se to desilo na osnovu bilateralnog sporazuma koji je Srbija 2002. godine potpisala s Velikom Britanijom, a u skladu s Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

Kao jedno od ključnih pitanja se postavljalo to ima li prof. Ganić srbijansko državljanstvo.

– On nema državljanstvo Srbije. Rođen je u Novom Pazaru i imao je jugoslavenski pasoš, ali nikada nakon
raspada Jugoslavije, ni tokom rata, nije aplicirao za srpski pasoš. Trenutno otac ima samo bh. pasoš – precizirao je Emir Ganić.

Ahmetović potvrdio hapšenje

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović potvrdio je novinarima da je danas u Londonu uhapšen nekadašnji član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

“Ganić nije uhapšen na osnovu Intrepolove potjernice, dakle ni crvene niti difuzne, nego se vjerovatno radi o zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije”, rekao je Ahmetović.

On je naveo da je potvrđeno da se Ganić trenutno nalazi kod predmetnog sudije, te da daljnja procedura zavisi od ispitivanja koje vodi predmetni sudija.

Ahmetović je podsjetio da BiH i Srbija imaju potpisan ugovor prema kome, ako postoji sumnja o počinjenom ratnom zločinu i iako takav predmet vodi Tužilaštvo BiH, nadležna je BiH.

On nije znao da kaže da li Ganić ima državljanstvo Srbije.

Malović: Šaljemo zahtjev za ekstradiciju

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je Tanjugu da je bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ejup Ganić, večeras uhapšen na londonskom aerodromu na osnovu potjernice koju je za njim izdao beogradski Interpol.
“Ministarstvo pravde će nadležnim organima Velike Britanije ujutru uputiti molbu za ekstradiciju Ganića Srbiji”, najavila je ministarka.
Ona je precizirala da je londonski Interpol o Ganićevom hapšenju obavijestio Interpol Srbije.
Britanska policija je potvrdila da je danas na međunarodnom aerodromu “Heathrow” u Londonu uhapšen bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić na temelju zahtjeva srbijanskih vlasti.

Ganić (63) je zadržan na aerodromu na temelju zahtjeva za izručenje zbog “urote za ubistvo s drugim navedenim osobama i kršenja Ženevske konvencije, prvenstveno zbog ubistva ranjenih vojnika”, navodi se u saopćenju policije, prenio je Reuters.

Ambasada Velike Britanije u BiH: Ganić će biti izveden pred sud

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham potvrdio je novinarima u Sarajevu da je londonska policija privela danas bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovu zahtjeva za izručenje iz Srbije.

Tatham je rekao da se očekuje Ganićevo pojavljivanje pred sudom u Wastminsteru gdje će biti iznijeti navodi protiv njega.

Ambasador je naglasio da ovaj korak ni na koji način ne predstavlja bilo kakvu političku ili diplomatsku izjavu britanske vlade ili njeno gledište o dešavanjima u prošlosti.
Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić uhapšen je danas u Londonu na osnovu inicijalnog zahtjeva Srbije za njegovo hapšenje, potvrdila je za Agenciju ONASA portparol Ambasade Velike Britanije u BiH Biljana Ristović.
Ristović je dodala da će Ganić biti izveden pred Osnovni sud gdje će mu biti predočeni navodi koji mu se stavljaju na teret.
Prema njenim riječima, Ganić bi se pred Sudom trebao izjasniti o navodima koji mu se stavljaju na teret i da li se slaže sa izručenjem, nakon čega će Sud donijeti odluku da li da odredi njegovo puštanje uz kauciju.

Čolak: Ovakvo nešto nije se smjelo desiti

Ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić ponovno je zadržan na londonskom aerodromu, te je i izveden pred suca na saslušanje, uz prisustvo ambasadorice BiH u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić, javila je FTV.

Federalna TV doznaje da je riječ je o potpuno novom zahtjevu za ekstradiciju koji je jučer Srbija uputila Velikoj Britaniji, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, nakon što su suspendirane ranije potjernice.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je za FTV izjavio da nije upoznat s detaljima i misli kako se ovakvo šta nije moglo desiti ni zbog Sporazuma o međusobnom izvršavanju odluka u krivičnim stvarima između naše zemlje i Srbije, koji je u ovom slučaju jasan – prema mjestu prebivališta Ejup Ganić ne bi trebao biti izveden pred pravosudne organe nigdje drugdje osim u BiH.

Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić privremeno je zadržan na londonskom aerodromu danas oko 14 sati na osnovu srpske potjernice, prilikom namjere da napusti Veliku Britaniju, izjavio je Tanjugu zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.
“Ganić je privremeno zaržan na aerodromu u Londonu, prilikom namjere da napusti Veliku Britaniju, na osnovu srpske potjernice i biće predat sudu koji će donijeti prvostepenu odluku o daljem postupanju”, rekao je Dačić na osnovu saznanja kojima raspolaže srpski Biro interpola.
Prema njegovim riječima, Ganiću je privremeno oduzet pasoš do odluke drugostepenog organa.

Udar na državu i građane BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je danas saopštila da osuđuje političku, policijsku i obavještajnu provokaciju BiH od Srbije na osnovu čije potjernice je danas u Velikoj Britaniji uhapšen Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH.
Nakon hapšenja i pritvaranja Ilije Jurišića, današnje hapšenje Ejupa Ganića samo pokazuje i dokazuje da susjedna Srbija ne prihvata pravo i diplomatsko rješavanje sporova koji postoje između dvije zemlje, saopštio je SDP BiH.
”Ovo hapšenje je ujedno udar na državu Bosnu i Hercegovinu i na svakog čovjeka koji živi u njoj. Krajnje je vrijeme da državni organi i institucije BiH stanu u odbranu svojih građana i primijene princip reciprociteta koji je legitiman čin u odnosima dvije države. Stoga, pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene istrage i krivične postupke protiv najviših političkih i vojnih zvaničnika Srbije u periodu 1992. – 1995. godine”, kaže se u saopštenju.

Silajdžić: Izjednačavanje odgovornosti u ratu

Za člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića “ovdje se sudi našoj odbrani”.

On smatra da ovo nije prvi pokušaj relativiziranja i izjednačavanja odgovornosti u ratu i najavio je da će se “boriti svim sredstvima za prava naših građana”.
Silajdžić je večeras u Sarajevu izjavio da hapšenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića predstavlja “suđenje otporu agresiji koja je izvršena na BiH”.
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je predmet “Dobrovoljačka ulica” u nadležnosti BiH, te da Srbija nema nikakve veze sa tim predmetom.

On je podsjetio da su u petak, 26. februara, Srbija i BiH potpisale izmijenjeni ugovor o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima i da je BiH nadležna za predmet “Dobrovoljačka ulica”.

Silajdžić je napomenuo da je ekipa stručnjaka iz njegovog kabineta otišla u London kao bi pomogla Ejupu Ganiću.

Komšić: Siledžijski odnos Srbije prema BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je večeras da hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića ima političku pozadinu kojom se pokazuje “siledžijski odnos Srbije prema BiH”.

“Taman kada smo se potrudili da popravimo odnose sa Beogradom i progutamo mnoge gorke pilule na tom putu, onda Beograd načini takav potez da se odnosi vrate daleko unazad”, rekao je Komšić gostujući na Federalnoj TV.

On je istakao da Beograd na ovaj način pokazuje svoj odnos prema BiH, a da slučaj Ganića podsjeća na slučaj Ilije Jurišića. /Jurišić je u Beogradu osuđen zbog napada na konvoj JNA u Tuzli maja 1992. godine/.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je samo jaka i pravedna država u stanju pomoći svojim građanima i zaštititi ih.

“Siguran sam da većina želi upravo takvu državu, a želim vjerovati da ćemo je jednog dana, nadam se što skorije, i imati”, rekao je Komšić.

On je dodao da je neophodno vratiti povjerenje među ljudima, te prepoznati ono što je zajedničko, vrijedno i ljudsko.

“Jedino tako ćemo svakom ponaosob uspjeti vratiti dostojanstvo i ponos, ono što nas čini dobrim ljudima”, rekao je Komšić.

Radmanović: Izvršavanje pravde

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da se slučaju hapšenja bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića treba pristupiti u smislu izvršavanja pravde.

“Ovo hapšenje pokazuje da međunarodni sistem saradnje policijskih i pravosudnih organa u Evropi funkcioniše i da je riječ o pravosudnim standardima od kojih niko ne može biti izuzet ili zaštićen”, naglasio je Radmanović.

Iz Radmanovićevog kabineta Srni je saopšteno da stav kabineta o osumnjičenima za ratne zločine nije promijenjen.

“Bez obzira o kome se je riječ i kom narodu pripadaju, ta lica moraju odgovarati za to pred nadležnim pravosudnim organima i institucijama”, prenio je Radmanovićev stav savjetnik za odnose s javnošću srpskog člana Predsjedništva BiH Đorđe Latinović.

On je istakao da se Radmanovićev kabinet, kao i u ranijim sličnim situacijama, kada je dolazilo do hapšenja glavnih osumnjičenih za ratne zločine u BiH, uzdržava od komentara samog predmeta, poštujući nezavisnost rada policijskih i pravosudnih organa.

BPS: Poziv da se ne putuje u treće zemlje

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) – Sefer Halilović saopštila je danas, povodom hapšenja bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, da je ”trenutno na sceni progon i hapšenje kadrova iz vrha politike i vojske RBiH, koji su iz rata izašli čistog obraza”.
“BPS – Sefer Halilović poziva sve građane BiH koji su branili našu državu u ratu od agresije, posebno vojne i političke lidere RBiH, da ne putuju u treće zemlje dok se pravnim putem ne riješi pitanje nadležnosti za mnoge predmete koji trenutno kruže po tužilaštvima regiona i zloupotrebljavaju se u političke svrhe”, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Dučić: Ganića odmah izručiti Srbiji

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić, apelovao je na vlasti Velike Britanije da Srbiji odmah, bez dodatnih uslovljavanja, izruče ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji, kako je naveo, mora da odgovara za “zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu”.
“Hapšenjem Ganića očito je da je međunarodna zajednica konačno shvatila da je došlo vrijeme da se procesuiraju i ratni zločini počinjeni nad Srbima u BiH i da se odgovorni moraju privesti licu pravde”, rekao je Dukić Srni, reagujući na hapšenje Ganića u Londonu.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.