Džunuzović: Deveti januar da se obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima

2
8

BIH – U Sarajevu je u toku okrugli sto na temu “Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995.” u organizaciji Udruženja “Mladi muslimani”, koji se održava u okviru inicijative pokrenute prošle godine u cilju redovnog održavanja skupova od društvenog i političkog značaja za Bošnjake i BiH.

Sekretar Udruženja “Mladi muslimani” Anes Džunuzović je kazao da su prošle godine, u isto vrijeme organizirali naučni skup na temu: “Bošnjaci i Drugi svjetski rat”, što je kasnije rezultiralo i Zbornikom radova.

“Ove godine smo odlučili da to bude okrugli sto na temu: “Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995.” i također namjera nam je da u prvoj polovini naredne godine izađe Zbornik sa ovog okruglog stola”, kazao je Džunuzović.

On je naveo i razloga koji su ih odveli do ove teme.

“Jedan od njih je činjenica da se sve više i sve češće negira genocid što sa Istoka što sa Zapada, a posebno iz Republike Srpske, a sa druge strane imamo presude Haškog tribunala koje govore suprotno pa i nedavna presuda Tolimiru  je potvrdila da se genocid dešava, ali se uprkos tome se ponavlja da genocida nije bilo i da je bio građanski rat”, kazao je Džunuzović.

Prema njegovim riječima cilj današnjeg okruglog stola je da se još jednom ponovi da je ovdje bila agresija, da je ovdje bio genocid i da nije bio samo u Srebrenici nego je 1992. godine bio u čitavoj istočnoj Bosni.

“Druga stvar koja nas je opredijelila za ovu temu je činjenica da se 9. januar u RS obilježava kao Dan RS i Krsna slava. Obilježavaju ga zbog toga što je 9. januara 1992. godine samozvana Srpska Skupština donijela odluku odnosno deklaraciju o formiranju tzv. Srpske Republike BiH. Taj datum je praktično stavljanje u funkciju pogona genocidne politike”, dodao je Džunuzović.

On je također dodao da su oni pokrenuli inicijativu da se taj dan obilježi ali na suprotan način odnosno da se obilježi kao dan genocida nad Bošnjacima.

“Mi ćemo istrajati u tome, pokušat ćemo doći do parlamentarnih procedura”, kazao je on.

On je kao treći razlog naveo predstojeći popis stanovništva kazavši da je 1992. godine, kada se dešavao genocid, zločin nad Bošnjacima, “ubijan Meho, Muhamed, Mustafa zato što su se tako zvali”.

“Niko njega nije pitao kako se on izjasnio 1991. godine nego ga je ubijao zato što se tako zove i što pripada etničkoj grupi Bošnjaci”, dodao je on.

Žrtva akcije “Lim” provedene ranije u Crnoj Gori Ibrahim Čikić, je kazao da je to bilo vrijeme kada su vlasti Srbije i Crne Gore koja se tada zvala zajednica Srbije i Crne Gore hapsila rukovodstvo i vođe SDA u Srbiji i Crnoj Gori odnosno Sandžaku.

“Mi smo proživjeli strahovitu torturu i nažalost nakon našeg izlaska iz zatvora slučaj je pao u zaborav”, kazao je Čikić.

On je također dodao da je on nakon desetak godina od tog događaja napisao knjigu u kojoj je detaljno opisao stradanja i da je nakon toga optužen za “nanošenje duševne boli”.

“Oni su proživjeli duševne boli zato što ja neću da zaboravim zločin”, kazao je on.

(Agencija Anadolija)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.