Džudžević kritikuje SDA za nedovoljno zalaganje za bosanski jezik!?

8
52

Sjeverni Sandžak – Esad Džudžević optužio je danas lokalne samouprave u Sandžaku, čak i one sa većinskim bošnjačkim stanovništvom u kojimka participira SDA Sandžaka, da se dovoljno ne zalažu za ostvarivanje prava Bošnjaka na službenu upotrebu jezika i pisma.

On je radiju Sto plus rekao da nedavna izjava predsednika Gradske skupštine Novog Pazara Fuada Baćićanina da skupštinska služba nije tehnički i kadrovski opremljena za pripremu skupštinskih materijala i na bosanskom jeziku, predstavlja „alibi za izbegavanje odgovornosti“ za ono što lokalna samouprava treba da uradi.

„Isto se ponašaju i u ostalim sandžačkim opštinama, nezavisno od toga koja je politička opcija na vlasti, prisutno je njihovo nezaintersovano, redukovano i nedovoljno partnerstvo u ostvarivanju prava Bošnjaka. Da bude još gore, veliki dio ostvarivanja tih prava upravo u nadležnosti lokalnih samouprava“, rekao je Džudžević.

On priznaje da je praktična primjena upotrebe nekog jezika i pisma „skupa djelatnost“ i da se prošle nedjelje na sastanku s ministrom kulture Bratislavom Petkovićem zauzeo za formiranja fonda pri Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

“Iz ovog fonda bi se finansiralo postavljanje dvojezičnih tabli i upošljavanje lektora, odnosno profesora bosanskog jezika“, rekao je Džudžević našem radiju.

On je podsjetio da je bosanski jezik ušao u ravnopravnu službenu upotrebu u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici početkom 2002. godine, odmah po donošenju Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina u Srbiji, a da je prošle godine presudom zaštitnika građana to pravo ostvareno i u Prijepolju.

Džudžević je dodao i da se ovih dana privode kraju pripreme za kompletnu nastavu na bosanskom jeziku, koja će naredne godine početi za učenike prvog i petog razreda osnovne, kao i prve godine Gimnazije.

A.Bajrović

(Radio 100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Čuj ovog akademika s Face-a. Bosanski je tisućljetni jezik, i stariji je prvi “Pravopis bosanskoga jezika”, nego srpskog, maluomniče. Vidim kako su te naučili “srpski/šumski”, velikim slovima pišeš Bosanski (?!), nigdje razmaka poslije zareza, tačke i td. Pa zar niste vi, Srbi, ustvari, Turci jer ste tamnoputi kao oni, a ne svijetli kao mi, Bošnjaci i ostali Slaveni. Vidi se na vama viševjekovno spolno općenje Turaka. Možete mjenjati jezik, ali geni su geni.

  2. O kojem to Bosanskom jeziku govori ovaj izdajnik kao i svi iz SDA.Lažima vašim nema kraja,u javnosti ste kao nacionalni zaštitnici a iza zatvorenih vrati i na terenu lopovi i izdajnici.U ustavu vaše nakardne,otpadničke,hoštapljerske samozvane IZ.stoji da je službeni jezik u islamskoj zajednici srpski.Pa šta hoćeš sad Džudževiću ?Evo linka otpadničke sekte gdje u članu 26 lijepo piše.
    http://www.rijaset.rs/articles.php?article_id=1

  3. Dzudzevicu-trazi da se Tabla zamijeni-Acif na konju-u ZELENOJ BRONZI!To ce potrati -SVU VAZNOST UPOTREBE BOSANSKOG JEZIKA!TO bi bistu -Hasana Pristine -stavilo u -otprilike visinu -UZENGIJE Acifove CIZME!

  4. Svašta. Deset godina od uvođenja jezika u službenu upotrebu, a oni nisu spremni za praktičnu primjenu. Ma slovo mjesečno da ste štampali, pa bi dosad poso završili. A šta bi sa gramatikom velikog spisatelja Dugopoljca. I ona nije za praktiku? Zekirija dobi nekake nagrade i diplome, a gramatika mu nije za upotrebu. Kao i sve do sad što ste vi radili.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.