Dženaza hafizu Fadilu Fazliću

0
22

BiH – Danas je u haremu Gazi Husrev begove džamije u Sarajevu nakon podne namaza klanjana dženaza prof.dr. hadži hafizu Fadilu Fazliću, profesoru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Dženazu-namaz mu je imamio sin Muamer ef. Fazlić. Ukop je obavljen u haremu Ferhadije džamije u Sarajevu. Dovu na kaburu je proučio zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.

Nakon klanjana dženaze u haremu Begove džamije, toplim i biranim riječima o rahmetli hafizu Fazliću, obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić.

–  Kada bismo u nekoliko riječi trebali reći ko je i šta je bio prof. dr. hadži hafiz Fadil ef. Fazlić, onda bih ja to mogao sažeti u nekoliko riječi. Bio je čvrst temelj bosanske kuće znanja.

Dr. hfz. Fadil Fazlić rođen je 01. novembra 1951. godine u Prnjavoru – Kalesija.

Mekteb je završio u rodnom mjestu  pred Osmanom-ef. Gazibegovićem, a osmogodišnju školu je također završio u rodnom mjestu.

Gazi Husrev-begovu medresu završio je školske 1970/71., a hifz 1973. godine. Muhaffizi su mu bili: h. hfz. Sinanudin-ef. Sokolović i h. hfz. Kamil-ef. Silajdžić.

Na Fakultetu islamskih nauka (tada Islamski teološki fakultet) diplomirao je 1986. godine. Magistrirao je 16. decembra 1998. o temi: “Komparacija Hafsovog i Veršovog kira'eta” te doktorirao na istom fakultetu 2004. godine o temi “Mushaf Fadil-paše Šerifovića.”

dzenaza-fadil-f-03-2012-1

Trideset pet godina učio je mukabele u mnogim sarajevskim džamijama, a dvadeset i pet godina je bio član Komisije za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izveo je osam hafiza: Mensur Malkić, Alija Rahman, Salih Halilović, Behija Durmišević, rođ. Mulaosmanović, Džemila Bektaš, rođ. Barčić, Amira Čakar, rođ. Kadrispahić, Sabiha Hasković i Azra Čiča.

Iza sebe je ostavio nekoliko djela te veliki broj objavljenih članaka. Od objavljenih djela vrijedi istaknuti: „Komparacija  Hafsovog i Veršovog kiraeta” objavljeno 2000. godine, “Mushaf Fadil-paše Šerifovića” objavljeno 2004. godine te „Hafizi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 150 godina” objavljeno 2006. godine. Objavljivao  je također stručne radove u Zborniku FIN-a, Takvimu, Muallimu i Preporodu.

dzenaza-fadil-f-03-2012-2

Rahmetli hadži hafizu Fadilu Fazliću i prof. dr. Muhamedu Hukoviću kojem je također danas klanjana dženaza u haremu Begove džamije, halal od prisutnih je zatražio zamjenik reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet ef. Spahić.

– Svi vi prisutni ste počašćeni što ste imali priliku klanjati dženazu ovom velikom čovjeku i da ga ispratite pred Allaha dž.š., a ja sam bio počašćen da 15 godina budem skupa s njim imam u ovoj džamiji. I zaista je velika čast bila raditi s njim.

I još jednu veliku dženazu smo klanjali danas, rahmetli dr. Muhamedu Hukoviću koji je oživio jednu našu, alhamijado književnost, pišući o njoj. Ostao je musliman u najtežim vremenima, rekao je između ostalog zamjenik reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet ef. Spahić.

dzenaza-fadil-f-03-2012-3

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.