Džematlije o DISKRIMINACIJI – Do kada ćemo da gazimo blato i prašinu na putu prema džamiji?

3
32

23235

Novi Pazar – Asfaltiranje pojedinih ulica u Novom Pazaru još uvijek se iščekuje iako je asfalt tekovina 19. i 20. vijeka.

Zakon Republike Srbije nalaže da svi vjerski objekti moraju imati asfaltiran prilaz to vlastima u Novom Pazaru ništa ne znači iako džamije rade po nekoliko godina, kažu džematlije pojedinih džamija koje još uvijek nisu dobile asfalt,  među njima su džamija El Džinan,novootvorena džamija u Osoju, džamija u Kruševu, džamija u selu Crnoča, džamija u selu Zaguljača, džamija u prigradskom naselju Paralovo džamija u Selakovcu kao i mnoge džamije prigradskih i sesoskih naselja.

„ Ova džamija radi već godinama (džamija u Selakovcu), od glavne ulice ima 60-70 metara a još uvijek nema asfalt, suvišno je bilo šta reći o tome.“

„Mislim da se vrši selekcija vjerskih objekata i da se bira koji vjerski objekat će dobiti asfalt a koji ne. Ne znam da li su u pitanju politička ili vjerska prebiranja, ONAMO GDJE VLAST MISLI DA NEMA GLASAČA NEĆE NI ASFALTIRATI.“  Ističu džematlije.

Džematlije osim problema oko asfalta koji na pojedinim mjestima sami plaćaju kako bi sebi olakšali put do mjesta gdje će obaviti molitvu, napominju da to nije njihova dužnost već zadatak opštine, dodatni problem pored safalta u Selakovcu  predstavlja i kanalizacija, kažu,  vlasti se i ne trude da im pomognu.

„Ne možemo dobiti asfalt sve dok se ne riješi pitanje kanalizacije, na riješenje ovog problema čekamo već devet mjeseci, na opštini je da riješi problem, ali još uvije nema nikakvih naznaka“ žale se džematlije.

Trenutna situacija u Sandžaku prema zvaničnim informacijama je da veliki broj džamija nema asfalt, tu spadaju i džamije koje postoje po nekoliko vijekova, međutim iako zakon Republike Srbije nalaže da svaki vjerski objekat mora imati asfalt u slučaju vjerskih objekata koje pripadaju IZ nije baš ispoštovan što se ne može reći za vjerske objekte koji pripadaju SPC gdje ne postoji crkva koja nema asfalt. Na probleme asfaltiranja samo se nadovezuju ostali problemi koji su trebali biti riješeni prije mnogo godina.

SANA

sel


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. hvala Allahu pa nisam pogani nevjernika ateista koji navija za krscanstvo a pojma nema o toj vjeri.pa ti si samo prljavi cigan koji veze nema sa pravoslavljem.nije ti pravoslavlje putin pa da navijas za njega,to je ono sto vas 90% pagana ne praktikujete jer da praktikujete ne biste bili puni mrznje i zla.koja vas vjera tomu uci???

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.