Džamija u Novopazarskoj banji

0
190

Novopazarska banja je predgrađe Novog Pazara i obuhvata džemat od oko 250 domaćinstava. Džamija u ovom naselju sagrađena je 1996. godine. Ona je veoma lijepa i  prostrana. Potpuno je sređena, spolja i iznutra.

Prostor za obavljanje namaza je uredan i prostran, u njegovom sklopu je i mahvil koji je od ostatka džamije odvojen staklenom pregradom tako da džematlije u zimskom periodu u njemu obavljaju namaze jer je topliji od ostatka džamije. Džamija je zastrta tepih-sedžadom. Mihrab je skroman, sa ivicama od crvene cigle. Minber je skladan, izrađen od drveta. Fasada džamije je urađena od bijele cigle, kao i njena munara koja je veoma vitka i lijepa.

U džamiji je sagrađena abdesthana koja je dobro opremljena. Džematlije vole da kažu da imaju najbolju abdestahanu od svih džamija u gradu. Džamija se nalazi na desnoj obali Banjske rijeke koja teče uz put koji sa magistrale vodi ka Novopazarskoj banji. Ovo naselje nije imalo džamiju, niti se ona spominje u istorijskim izvorima, tako da ova džamija predstavlja prvu u ovom dijelu Novog Pazara. Ona je najisturenija džamija ka Srbiji. Od nje do Beograda nema druge džamije, ako računamo kretanje Ibarskom magistralom. Jedan od vakifa ovog džemata je h. Jonuz Suvodolac koji je  mujezin u ovoj džamiji. Hadži Jonuz je uvakufio plac za džamiju. Molimo Allaha dž.š. da ovom skromnom insanu i dobrom muslimanu da dug i ugodan život, te da mu njegov vakuf bude prethodnica u Džennetu.

Imamsku dužnost prije aktuelnog imama u ovoj džamiji obavljali su Mesud-ef. Zuklorlić, Izudin-ef. Eminović i Haris-ef. Hadžić.
Sadašnji imam u ovom džematu Ahmed-ef. Bećirović jedan je od najiskusnijih novopazarskih imama sa dugogodišnjim radnim stažom u imamskoj službi. Važi za dobrog i iskusnog poznavaoca svog poziva i za veoma vrijednog i uglednog imama kojeg džematlije visoko cijene, a kolege u njemu imaju divnog uzora. Omiljen je u gradu, kod džematlija i svih ljudi dobre volje. Prije nego je preuzeo ovaj džemat Ahmed-efendija je dugo godina radio u džamiji Ahmed Vojvoda, poznatoj u narodu kao Koraćka džamija. Paralelno sa poslovima imama Ahmed-efendija je blagajnik u Medžlisu IZ-e Novi Pazar.

U Banjskoj džamiji se klanja pet vaktova namaza, džuma, teravije i bajrami, a po potrebi se klanjaju i dženaze namazi. Džamija je veoma posjećena od strane omladine koja tu rado dolazi i iz razloga što je u blizini Industrijska zona u kojoj rade mladi Novopazarci, pa kada dođe džuma najbliže im je da posjete ovu džamiju. Inače, na svim namazima je dobro posjećena, posebno džumom i teravijom, kao i bajramima kada u njoj nema mjesta.

U njoj se izvodi vjerska pouka kojoj prisustvuje zavidan broj djece. Ahmed-efendija je veoma uspješan vjeroučitelj. Pred njim su svoja prva vjerska znanja sticali mnogi današnji službenici Islamske zajednice koji rade u Medresi, na Fakultetu ili su imami u džamijama. Mnogo je i onih koji su pred njim učili o vjeri, a danas se nalaze na odgovornim funkcijama u društvenom životu našeg grada i šire.

Plac ove džamije nije veliki tako da ona ne posjeduje prostranu avliju. Iz džamije se direktno izlazi na sokak koji vodi do obližnjih kuća.

Ova džamija je svojevrsna kapija Novog Pazara i za sada je sama. Nadamo se da će uskoro dobiti još svojih sestara, inšallah.

Autor: Sead Šaćirović

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.