Džamija Ahmed Vojvode

1
21

Novi Pazar – Džamija se nalazi u ulici Prvomajskoj, na nekadašnjoj Stambolskoj džadi, u blizini Altun-alem džamije. Jedna je od najstarijih građevina u Novom Pazaru.

Izgrađena je u prvoj polovini šesnaestog vijeka i prvi put se spominje 1516. godine. U narodu je poznata kao Koraćka džamija zato što su u njoj službovali imami iz stare i ugledne porodice Korać. Najpoznatiji među njima bio je Hilmo-ef. Korać, koji je svoj radni vijek proveo službujući kao imam u ovoj džamiji. U njoj je ostao sve do kraja 1974. godine.

Džamija je temeljito rekonstruisana prije desetak godina. Njen prostor nije uvećan zbog skučenosti terena koji je okružuje, osim hodnika koji je uklonjen te je tako za koji kvadrat proširena. U vrijeme službovanja Hilma- efendije značajno je proširen mahvil, što je dodatno uvećalo prostor za obavljanje namaza. Na pojedinim mjestima oko džamje strehe i zidovi privatnih kuća samo što nisu „ušle“ u džamiju, a njen harem je toliko ugrožen da su pojedinci sazidali dijelove kuća na štetu vakufskog zemljišta.

Džamija posjeduje prostran plac na kojem se u novije vrijeme klanjaju dženaze. Ovaj slobodni prostor se nalazi sa lijeve strane džamije i veoma je koristan vjernicima jer omogućava  velikom broju klanjača da obave dženaze namaz.

Ona je u narodu poznata  kao Mala džamija, zato što je jedna od najmanjih u gradu. Njeno munare, koje je dijelom izgrađeno od drveta, takođe je malo, tako da se jedva vidi od modernih građevina koje su narušile monumentalnost i arhitekturu stare novopazarske čaršije. Nebriga lokalne samouprave o ovom dijelu čaršije je najočiglednija. Na Stambolskoj džadi se nalaze dvije veoma vrijedne džamije, ali je njihova starina, monumentalnost i arhitektura toliko ugrožena da je pitanje može li se to ikada ispraviti. Svjedoci vremena mogu potvrditi da je u ovom dijelu Pazara izgrađeno mnogo modernih objekata od betona, plastike i lima, koji su svojom visinom nadmašili sve ostale građevine, pa i džamije i njihove munare. Ovi nakaradni objekti se danas grade uz naklonost lokalnih vlasti, a da uopšte svojim izgledom i arhitekturom ne prate stare vrijednosti, niti materijale koji bi bar donekle očuvali izgled orijenta sa kojim se naš grad ponosio i hvalio. Koraćka džamija je pritisnuta sa svih strana modernim visokim građevinama i skoro da se niotkuda ne vidi. Putnik namjernik je ne može primijetiti. Samo naši građani znaju da je ona tu, gdje zbijena između naslaga betonskih spratova ponosno služi svojoj svrsi i prkosi vremenu i vijekovima.

I ova džamija kao i mnoge druge u Novom Pazaru ima sređenu unutrašnjost, klimatizovana je i posjeduje parno grijanje i opremljenu abdesthanu. Veoma je posjećena na namaskim vaktovima, posebno džumom i ramazanom na teravijama. U njoj se tradicionalno obavlja vjerska pouka tako da je iz ove džamije izašlo mnogo kvalitetnih, mladih kadrova koji su prerasli u dobre stručnjake, poštene radnike i čvrste vjernike. Mnogi polaznici ovog mekteba su svršenici medrese i stasali su u kvalitetne kadrove koji su na službi u Islamskoj zajednici.

Džamija Ahmed Vojvoda je omiljena među građanima, veoma prijatna i ugodna za boravak džematlija. Svojom starinom nas vraća u istoriju i sjećanje na naše ponosne pretke koji su širili islam i ljubomorno ga čuvali kako bi ga nama čistog dostavili. U tu svrhu je i ova džamija služila. Njena uloga nije promijenjena ni danas.

Džamije su stubovi islamskog društva i te stubove treba dobro i pažljivo čuvati.

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.