Drugi krug konkursa za ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa

0
15
Sjenica – Program evropskog partnerstva sa općinama – EU PROGRES objavio je drugi poziv, u okviru Fonda za učešće građana, za podršku projektima nastalim u saradnji lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji imaju za cilj ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa u južnoj i jugozapadnoj Srbiji. Donatori programa, Evropska unija i Vlada Švajcarske, odobrili su trideset miliona dinara za ovu aktivnost. Detalji drugog poziva za podršku projektima u okviru Fonda za učešće građana predstavljeni su na radionicama u Vranju, Leskovcu i Sjenici.

Svi projekti moraju da budu utemeljeni u općinskim strategijama održivog razvoja i da doprinesu jednom od sledećih prioriteta: zapošljavanju, smanjenju siromaštva i povećanju uključenosti ciljanih grupa u društvo; poboljšanju pristupa informacijama, promociji dijaloga unutar zajednica, osnaživanju žena i borbi protiv diskriminacije; očuvanju životne sredine.

Fond za učešće građana može podržati projekte do iznosa od milion dinara, dok ukupna vrijednost projekta ne sme premašiti iznos od dva miliona. Jedan od preduslova konkursa je da partnerske organizacije obezbede finansijski doprinos od najmanje 10% od vrijednosti učešća donatora.

Za sredstva mogu da se prijave udruženja i organizacije koje imaju sedište u najmanje jednoj od 25 općina koje su uključene u EU PROGRES. Projekti moraju biti sprovedeni u roku od maksimalno 9 mjeseci, a minimalno 3 mjeseca, u periodu od jula 2012. do marta 2013. Konkurs je otvoren do 30. aprila 2012, a prijavna dokumentacija i dodatne informacije su dostupne na veb sajtu EU PROGRESa: http://www.progresprogram.org/konkursi.php?oblast=konkursi.


Na prvi poziv Fonda za učešće građana, početkom novembra 2010, pristiglo je preko 150 prijava iz svih općina koje učestvuju u EU PROGRESu. Radom nezavisne, stručne komisije odbarano je 40 projekata. Do sada je uspješno realizovano 35, četiri su u završnoj fazi, a jedan nije realizovan do kraja zbog promjene rukovodstva projekta.

Pored rada u oblasti dobrog upravljanja, EU PROGRES podržava partnerske općine da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi i promovišu svoje razvojne potencijale. Strateški, EU PROGRES podržava napore Vlade Srbije da osavremeni upravu, smanji razlike između bogatijih i siromašnijih krajeva i pomogne evropskim integracijama zemlje.

Izvor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.