Drugi blok Termoelektrane godišnje će isporučivati 1,4 hiljade GWh

0
30
reg-te-pljevljaPljevlja – Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane TE Pljevlja, koji bi do 2018. godine trebalo da uđe u elektroenergetski sistem, Crna Gora će dobiti novi izvor koji će godišnje isporučivati oko 1,4 hiljade gigavat sati GWh električne energije.
Izvršni rukovodilac za poslovni i tehnički razvoj Elektroprivrede EPCG Roberto Castellano saopštio je da će to biti moderna elektrana koja će zadovoljavati najstrožije ekološke standarde i biti znatno efikasnija od postojećeg bloka TE Pljevlja.

“To obećava profitabilnost i održivost na budućem otvorenom tržištu u zemlji, ali i u inostranstvu”, rekao je Kastelano za list Elektroprivreda.

Izgradnjom drugog bloka TE Crna Gora će dobiti novi proizvodni izvor instalisane snage između 220 i 300 megavata MW, prenosi MINA-BUSINESS.

Kastelano smatra da će se ulaskom drugog bloka TE u elektroenergetski sistem, što treba očekivati za oko tri godine od potpisivanja ugovora, pokriti izraženi deficit i stvoriti pretpostavke za izvoz određenog viška energije iz sistema.

“Uz to, izgradnja drugog bloka posebno dobija na značaju ako se zna da se svi isplativi, odnosno kvalitetni hidro projekti nalaze na granicama sa susjedima ili se radi o projektima na granici isplativosti”, objasnio je Kastelano.

U Ministarstvu ekonomije smatraju da će se izgradnjom drugog bloka ostvariti strateški cilj u energetici, odnosno obezbijediti elektroenergetska nezavisnost države, eliminisati aktuelni deficit električne energije, poboljšati sigurnost snabdijevanja kupaca, kao i stabilnost i održivost elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Iz EPCG su saopštili da će prosječni trošak za proizvodnju električne energije iz drugog bloka, zajedno sa troškovima finansiranja, iznositi između 40  i 42 eura po MWh.

Cijena električne energije iz postojećeg bloka TE trenutno je neznatno ispod 50 eura po MWh.

Rukovodilac Sektora za upravljanje energijom u EPCG, Momir Grbović, kazao je da će izgradnjom drugog bloka kompanija raspolagati sa više od 400 MW snage iz termo izvora i oko 660 MW snage iz hidroenergetskih izvora, što čini više od hiljadu MW ukupno raspoložive snage u sistemu.

“U tom slučaju, Crna Gora će imati značajne viškove energije koja će se moći, po veoma povoljnim uslovima, plasirati na tržište”, smatra Grbović.

Postojeći i novoizgrađeni blok TE Pljevlja godišnje će, kako su saopštili iz EPCG, proizvoditi skoro tri milijarde kilovat sati kWh električne energije, a crnogorske hidroelektrane oko 1,7 milijardi KWh.

“Primjera radi, potrošnja bez KAP-a u Crnoj Gori ove godine iznosila je 2,7 milijardi KWh električne energije”, precizirao je Grbović.

Direktor TE Pljevlja, Luka Jovanović smatra da će izgradnja drugog bloka EPCG neminovno dovesti u znatno bolju poziciju na tržištu električne energije.

Iz EPCG su podsjetili da će prema novim direktivama EU, termoelektrane u regionu od 2018. do 2025. godine moći da rade još 20 hiljada sati, zbog čega će izgradnjom drugog i radom prvog bloka TE Pljevlja u režimu rezerve Crna Gora imati prednost u odnosu na zemlje regiona čime može postati lider po izvozu energije i stabilnosti sistema.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, Zoran Gospić saopštio je da u pljevaljskom ugljenom području postoje rezerve i kvalitet uglja koji zadovoljavaja rad prvog bloka TE, kao i rad oba bloka u paru.

Iz EPCG su naveli da bi se povezivanjem Rudnika uglja sa EPCG ili TE Pljevlja, po mišljenju mnogih stručnjaka, izbjegao rizik od isporuke i cijene uglja u budućnosti i stvorili preduslovi za nalaženje strateškog partnera koji će i vlasnički ući u projekat, što bi bilo najbolje rješenje.

U slučaju da odmah ne dođe do spajanja, isplativost investicije i realizacija projekta zavisiće i od cijene uglja.

“Trenutnu cijenu uglja je potrebno smanjiti, jer u suprotnom energija iz TE Pljevlja ne bi bila konkurentna, dok bi, sa druge strane, konkuretnost Rudnika uglja na slobodnom tržistu bila dovedena u pitanje”, rekli su iz EPCG.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je da svi rudnici razvojne planove baziraju na razvoju termoenergetskih objekata zbog čega se razmatra i analizira mogućnost objedinjavanja TE Pljevlja i Rudnika uglja, kao jedne tehnološke cjeline.

“Spajanje pljevaljskih energetskih subjekata je i uslov za izgradnju drugog bloka, jer se time stvaraju pretpostavke za razvoj i investiranje u nove kapacitete, bilo samostalno ili u okviru zajedničkih ulaganja sa stranim partnerima”, rekao je Kavarić.

Ponude na tender za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja do 31. oktobra do kada je bio rok dostavilo je devet kompanija i konzorcijuma.

Ponude su dostavili Škoda Praha iz Češke, konzorcijum iz Poljske kojeg čine Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler, kao i konzorcijum iz Slovačke u čijem sastavu su Istroenergo Group IEG Slovakia i SES Tlmace.

Ponude je dostavilo i pet kineskih kompanija – TBEA Shenyang Transformer Group, China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey, China Nationaly Electric Engineering (CNEEC), kao i Rosatom Overseas iz Rusije.

Neto električna efikasnost drugog bloka ne može biti manja od 38 odsto dok je projektom predviđena i obavezna toplifikacija Pljevalja.

Plan je da se projekat realizuje kroz međudržavni ugovor pri čemu je obaveza ponuđača da obezbijedi kreditna sredstva i da u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja.

(CDM)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.