DRI otkrila brojne nepravilnosti u Opštini Bijelo Polje

0
13

slike-bijelo-polje5Bijelo Polje – Opština Bijelo Polje zapošljavala je radnike bez javnog oglašavanja, a istovremeno ta lokalna samouprava u prošloj godini nije plaćala poreze i doprinose na zarade, utvrdila je Državna revizorska institucija DRI.

Nadležni kolegijum DRI, čiji je rukovodilac bio Dragiša Pešić, ocijenio je da je završni račun Budžeta Opštine Bijelo Polje za 2012. godinu sadrži materijalne greške i da prikazane aktivnosti, informacije i transakcije nijesu bile u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa važećim propisima. Zbog svega toga, Bijelo Polje je dobilo uslovno mišljenje, pišu Vijesti.

U izvještaju DRI navodi se da je na uzorku od 70 zaposlenih utvrđeno da je sa 14 osoba zasnovan radni odnos na određeno vrijeme bez javnog oglašavanja u periodu od 2008. do 2012. godinu.

Revizori su utvrdili da je sa 20 osoba zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme bez javnog oglašavanja.

Revizijom je utvrđeno da se materijalno značajne greške u Završnom računu budžeta Opštine Bijelo Polje odnose na prekoračenja po pojedinim izdacima budžeta u visini od 0,13 do čak 119 odsto. Najveća odstupanja su u dijelu otplate dugova, kao i plaćanja iz prethodnih obaveza.

Ukupni prihodi Bijelog Polja bili su 10,05 miliona eura, a skoro 44 odsto novca dobila je iz Egalizacionog fonda odnosno 4,45 miliona eura.

Tako je lokalna uprava, koju vodi gradonačelnik Aleksandar Žurić, imala manje prihode od planiranih na poziciji porez na nepokretnost i naknada za opremanje gradskog građevinskog zemljišta. Nenaplaćena potraživanja, prema izvještaju popisne komisije na kraju prošle godine iznosila su 5,78 miliona, a polovna tog iznosa su dugovanja građana i kompanija za porez na nepokretnost.

Ono što je posebno problematično jeste da je opština Bijelo Polje u prošloj godini, prilikom isplate zarada nije uplaćivala porez na dohodak fizičkih lica i doprinose za obavezno socijalno osiguranje i nije isplatila neto zarade za novembar i decembar 2012. godine. Ukupne obaveze iznose 16 miliona eura (ne uključujući obaveze za date garancije). Za dugoročne kredite dug je 7,5 miliona eura, kapitalne izdatke 3,65 miliona eura, a za bruto zarade i doprinose 3,58 miliona.

(Kodex)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.