Drastično kršenje prava Bošnjaka

10
16

Sjeverni Sandžak – Srbin Ivan Andrić ispred LDP-a brani interese interese Bošnjaka u Skupštini Srbije. On je kazao sljdeće:

Hvala. Poštovana predsjednice, postavljam pitanje vama i postavljam vam pitanje u vezi sa situacijom koja se dešava u Sandžaku.

Dakle, poslanička grupa, odnosno šef naše poslaničke grupe u ime poslaničke grupe je podnio inicijativu vama da hitno sazovete sjednicu kolegijuma Narodne skupštine zajedno sa sjednicom Odbora za ustavna pitanja, kojim, također, predsjedavate, a u vezi sa diskriminacijom koju nad predstavnicima bošnjačke manjine sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ministar gospodin Čiplić. Dozvolite da u par minuta objasnim šta se tačno u Novom Pazaru događalo i uopšte u Sandžaku, da bi upoznali sve kolege poslanike, pošto nismo imali prilike o tome da govorimo na Kolegijumu Narodne skupštine.

Dakle, riječ je o najvećoj diskriminaciji biračkog prava i uopće o diskriminaciji nacionalne bošnjačke manjine od 24. septembra 2000. godine do danas. Dakle, tamo su održani izbori za Nacionalno vijeće bošnjačke zajednice, kao što znate, i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je bilo dužno da zakaže konstitutivne sjednice svih nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Ono je to učinilo za sve nacionalne manjine u datumima koji su 3. i 4. jul, osim za bošnjačku nacionalnu manjinu, gdje je zakazana konstitutivna sjednica za 7. jul. Nije nikome bilo jasno zašto je Ministarstvo ovo uradilo, međutim kada je došao i taj 7. jul postalo je jasno.

Naime, u noći između 6. i 7. jula. na podmukao način, Ministarstvo je promijenilo Pravilnik o konstituisanju nacionalnih vijeća i time direktno onemogućilo da se konstituiše nacionalni vijeće bošnjačke nacionalne zajednice. Ono je tražilo da, za razliku od svih drugih vijeća nacionalnih manjina, za konstituisanje ovog nacionalnog vijeća, bude potrebno dve trećine onih koji su na izborima učestvovali. Te dvije trećine nije moguće obezbijediti i da je to pravilo važilo i za ostale, ne bi do danas nijedan nacionalno vijeće bilo konstituisan.

Na pitanje – zašto je pravilnik promijenjen, zašto ljudi nisu obaviješteni o tome do samog početka sjednice kada je predstavnik Ministarstva to izvukao iz torbe, taj novi pravilnik, stigla su razna objašnjenja. Jedno je naročito skandalozno, i bio je direktan razlog da mi zatražimo sjednicu Kolegijuma. Dakle, pomoćnik ministra, izvjesni Antić, je rekao da postoji specifičnost bošnjačke nacionalne zajednice.

Ovu priliku koristim da ga pitam, da li to Bošnjaci u Srbiji imaju dvije glave ili tri ruke i u čemu je njihova specifičnost u odnosu na druge nacionalne zajednice ili u odnosu na većinski narod? Mislim da pre treba tražiti specifičnog tog gospodina, koji obavlja ovu funkciju van vremena i prostora u kome se nalazi i kao takav sigurno ne zaslužuje da se nalazi na tom mjestu.

Upozoravamo vas da je ovo jako ozbiljno, radi se o jako ozbiljnoj diskriminaciji, o čemu govore i jučerašnji događaji u Novom Pazaru, koji su prvo u medijima, pokušanoje da se sakrije, međutim, nije moguće. Dakle, Ministarstvo dalje svojim potezima dodatno diskriminiše i ljudska prava i sebe kao instituciju.

Ovdje imam i to ću vam uručiti kada završim govor. Bila je ideja da vam to damo na Kolegijumu. Imam falsifikovanu ostavku jednog člana nacionalnog vijeća bošnjačke nacionalne manjine. To je falsifikovana ostavka, zato što mi posedujemo njegovu izjavu, u kojoj on kaže da je spreman da učestvuje u radu tog nacionalnog vijeća. Dakle, zahtijevamo sada, pored toga da Ministarstvo objasni i najbolje što bi moglo to je da podnese ostavku, pošto to nije ministarstvo protiv ljudskih i manjinskih prava, nego za ljudska i manjinska prava. Zahtijevamo i policijsku istragu hitnu, da se utvrdi ko je falsifikovao ostavku.

Tako nešto je i bio manir vladajuće većine ovdje u Skupštini, ali posljedice falsifikovanja mandata članova nacionalnih vijeća nacionalnih manjina su daleko katastrofalniji. Svi rokovi su prošli, Ministarstvo ne daje nikakva racionalna objašnjenja, u Sandžaku je situacija na rubu sukoba i građanskog rata, što je mogao da vidi svako jučer na televiziji. Dva ministra predstavnika bošnjačke zajednice, koja se nalazi u svim vladama i duže su na vlasti od Slobodana Miloševića, danas zloupotrebljavaju svoj položaj. Pretpostavljamo da oni ucjenjuju Vladu Srbije i onemogućuju da se legitimizuje njihov poraz na izborima za nacionalni vijeće Bošnjačke nacionalne zajednice i to sa te strane jasno je šta oni hoće. Ono što nama nije jasno to je kako jedna demokratska vlada može da dopusti takvo ponašanje i da direktno radi protiv interesa jedne nacionalne manjine.

(Predsjednik: Vrijeme.)

Vrijeme, vrijeme. Vrijeme tek dolazi. Dostavljam vam ove podatke preko Službe, molim vas da ih hitno uputite MUP i još jednom ponavljamo naš zahtjev, da održite sjednicu Kolegijuma i da omogućite prisustvo Svetozara Čiplića na toj sjednici.

Izvor: LDPNoviPazar.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

  1. – Nevjerovatno,do cega nas je Zukorlic doveo. Evo vidite,LDP (pogledajte program te stranke),koja podrzava lezbejke i pedere…sada brani Bosnjake,,,stakverula. Evo vidite,kako su srpske stranke i nemoralne stranke jedino ostale da brane fotelju Zukorlica.
    – Ove budale iz LDP ni cenzus nisu prosle u Sandzaku,a sad da oni u necije ime pricaju…pih. Ali eto,ti i takvi pedercici su jos i ostali Zukorlicu.
    – Jos kaze ova Srbin “U Sandžaku je situacija na rubu sukoba i građanskog rata, što je mogao da vidi svako jučer na televiziji”. Mozda bi ovaj Srbin to i voleo…,ali sta smo mogli vidjeti to na televiziji?
    – Mogli smo vidjeti kako bosnjacki narod onako dostojanstveno docekuje svog gosta Erdogana,i mogli smo na drugoj strani vidjeti 20-ak klosara,ulicara,novinara Glasa islama koji primaju platu od Zukorlica,i zato urlicu,zvizde,psuju… I,umjesto da zatrazi da se ti klosari pohapse,on ovde propagira nekakav rat.
    – Sram vas bilo…Ako se LDP kao srpska,nemoralnA stranka bude ovako ponasala..onda ce im u Sandzaku zauvjek biti zatvorena vrata,i prebijacemo ta govna kao stoku,kao i ove njihove klosare ovde na celu sa Zukorlicem. Bosnjaci nisu pederi,da bi ih LDP stitio…neka idu tamo po BEOGRADU NEKA STITE PRAVA TIH PEDERA,A IZ SANDZAKA…SIKTER.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.