Dr. Zukorlić: Promijeniti organizaciju zdravstva u Sandžaku – Da se trudnice iz Duge Poljane ne porađaju u Užicu

1
21

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Prijedlozima zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. O stanju u zdravstvu govorio narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić. On je kazao da će dati podršku u usvajanju seta ponuđenih zakona, ocijenivši ponuđena rješenja kao veoma važan iskorak.

“Ja ću se posebno osvrnuti na zakone koji se tiču zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite. Mislim da je tu posebno stavljen naglasak na dodatnu zaštitu onih kategorija koje su posebno ugrožene kao što su studenti, određene socijalne kategorije. Humanizacija našeg cjelokupnog društva kroz državni sistem a na temelju ovih i ovakvih zakona je nešto što je najznačajnije u svakome društvu a u ovome slučaju i našem društvu. Onoliko koliko budemo posvjećeni ugroženim kategorijama, zapravo time svjedočimo našem kvalitetu. Kvalitet svakoga društva, svake elite, svakoga sistema se zapravo mjeri prema senzibilitetu i odnosu prema najugroženijim kategorijama. Zato, sa pozicije stranke koju predstavljam, ovo smatram veoma važnim i dajem punu podršku i ovim zakonima ali isto tako i cjelokupnoj orijentaciji sada zakonodavne vlasti a potom izvršne vlasti u pogledu implementacije i unapređenja prakse kroz implementaciju ovih zakona.”

Dr. Zukorlić ukazao i na konkretne probleme u Sandžaku.

“Želim skrenuti pažnju na organizaciju izvjesnih nadležnosti kada je u pitanju zdravstvo na području Sandžaka. Imamo čak toliko slikovit primjer gdje trudnica iz sela Duga Poljana, na području opštine Sjenica, a udaljena je svega oko 30 km od Novog Pazara, u određenim situacijama i komplikacijama porođaja mora se voziti do Užica čija je udaljenost 150 km, a posebno po očajno lošim drumskim putem. Imamo situacija gdje su životi i same trudnice i djeteta ugroženi. Ova slika nas zapravo poziva da kroz ova zakonska rešenja, ali i još značajnije kroz dalju implementaciju i organizaciju što se vjerujem rješava i podzakonskim aktima, ali ovom prilikom skrećem pažnju Ministarstvu zdravlja da bi ovakvi slučajevi morali biti rješavani što prije kako bi određena organizacija i nadležnosti Opštih bolnica, Domova zdravlja i cjelokupne zdravstvene infrastrukture trebalo biti podređena potrebama građana, odnosno potrebama samoga pacijenta.” kazao je dr. Zukorlić.

Prokomentarisao i Prijedlog zakona o bezbjednosti saobraćaja.

“Želim dati podršku i zakonu o unapređenju saobraćaja i zaštiti u saobraćaju. To je također jedan od veoma važnih zakona. Opet želim skrenuti pažnju da najbolja zakonska rješenja koja imaju za cilj zaštitu u saobraćaju ne mogu dati dobra rješenja ukoliko imamo loše puteve. Opet primjer sa područja Sandžaka, iako imamo izvjesne iskorake, iako imamo izvjesne ideje političke i namjere, sporazume i unutar države Srbije, ali i sa Turskom, potrebno je što prije popraviti putnu infrastrukturu kako i ovaj zakon mogao biti primjenjen.” završio je dr. Zukorlić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.