Dr. Mustafa Cerić: Film Angeline Jolie je najbolje što nam se desilo nakon Dejtona

23
18

BiH – Sinoćnjoj gala premijeri filma “U zemlji krvi i meda” rediteljice i glumice Angeline Jolie u sarajevskoj Zetri je prisustvovao i vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić koji je u razgovoru za portal Sarajevo-x.com kazao kako je ovaj film nešto najbolje što se desilo našoj zemlji poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić kaže kako je film težak i brutalan, baš kao što je to bila agresija na našu zemlju.

“U nekoliko trenutaka sam imao otežano disanje gledajući neke scene. Ne bih ga ponovo gledao, jer ga je teško gledati, posebno za one koji su bili u Sarajevu ‘92., ‘93., ‘94…”, kaže Ef. Cerić za naš portal.

Najteža scena koju je, kako kaže, doživio, bila je kada srpski vojnici bacaju dijete sa balkona.

“Želim pohvaliti Angelinu Jolie i čestitati joj, volio bih da se drugi reditelji širom svijeta ugledaju na nju. Njezine suze sinoć u Zetri su potresle sve nas koji smo bili u sali. Jolie je pokazala da zaslužuje mjesto ambasadora UN i ja imam potrebu da joj kažem jedno lično veliko hvala što je imala hrabrosti i znanja da nas sve, nekog pozitivno, a nekog negativno, šokira i da nas prisli na duboko razmišljanje o smislu života, o potrebi da se svi angažiramo u borbi protiv nasilja i genocida”, kaže reisu-l-ulema.

Ef. Cerić je također izrazio zadovoljstvo što su i naši filmski radnici poput Jasmile Žbanić, Danisa Tanovića, Ademira Kenovića, Aide Begić, Pjera Žalice i ostalih, učestvovali u stvaranju ovog filma.

“Želim se lično zahvaliti Mirsadu Purivatri koji je veoma dobro vodio organizaciju, a posebno mu se želim zavaliti što je omogućio da dobije naš cvijet bijelo-zelene boje. Također, želim čestitati gradu Sarajevu i našoj Bosni i Hercegovini te pozvam sve one koji ne žele vidjeti film u Banjoj Luci i Beogradu da ga pogledaj jer je to dobra terapija”, kaže Mustafa ef. Cerić i dodaje:

“Plašio sam se gledati film, ali ne bih sebi oprostio da ga nisam vidio. To je nešto najbolje što nam se desilo nakon Dejtona. Poslije ovog filma, imam više nade za svoje unuke”, kazao je Ef. Cerić na kraju našeg razgovora.

Izvor: Sarajevo-x.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

23 KOMENTARI

 1. Angelina Jolie je jaka, hrabra i odlucna zena!

  Angelina Jolie zeli siroj javnosti pribliziti istinu o Bosni, kako bi makar malo razumjeli stravicne zlocine, i stravicni genocid koji je pocinjen nad Bosnom od strane drzvnog terora Srbije, vojske Srbije i vosjke genocidne tvorevine “Republike Srpske”.

  Najteža scena koju je, kako kaže, doživio, bila je kada srpski vojnici bacaju dijete sa balkona.

  “Želim pohvaliti Angelinu Jolie i čestitati joj, volio bih da se drugi reditelji širom svijeta ugledaju na nju. Njezine suze sinoć u Zetri su potresle sve nas koji smo bili u sali. Jolie je pokazala da zaslužuje mjesto ambasadora UN i ja imam potrebu da joj kažem jedno lično veliko hvala što je imala hrabrosti i znanja da nas sve, nekog pozitivno, a nekog negativno, šokira i da nas prisli na duboko razmišljanje o smislu života, o potrebi da se svi angažiramo u borbi protiv nasilja i genocida”, kaže reisu-l-ulema.

 2. Zašto je Sarajevo postalo Holivud ?
  Nedjelja, 14 August 2011 16:45

  U posljednje vrijeme, svjedoci smo sve učestalijeg pohoda raznih holivudskih filmskih aktera u Bosnu i Hercegovinu. Zašto sada, 15 godina iza Deytona i zašto baš u Bosnu?

  Naime, u okviru savremenog svjetskog poretka koji počiva na igri i zabavi odnosno materijalizmu kojeg diktira evro-atlanska civlizacija, film i filmska umjetnost igraju veoma bitnu i sadržajnu ulogu. Poznato je da se film rodio u kalifornijskoj četvrti – Holivudu prije nešto više od 100 godina. Premda su vlasti u SAD-u ponekad pokušavale raznim cenzurama spriječiti scene nemorala i nasilja u filmovima, ipak, to nisu uspjeli. Naprotiv, posebno u posljednjih 50 godina, u najvećem broju filmova su sve izraženije scene nasilja i nemorala u raznim oblicima. Dakle, evro-atlanski svijet je ostatku svijeta, i preko filmske industrije, nametnuo sistem vrijednosti koji je bio prisutan u tim zemljama. Osim toga, holivudska filmska industrija je u mnogim vanjsko-političkim potezima SAD- a igrala određenu ulogu.

  U okviru takvog vrijednosnog sistema odrasle su mnoge generacija diljem svijeta. Generacije su vrlo često pokušavale oživjeti filmsku sliku u vlastitom životu. Stoga je i nastao naziv Divlji Zapad koji predstavlja asocijaciju nemorala i nasilja koji su ljudskoj svijesti prezentirani kroz filmsku sliku. Mnogi narodi su u vlastitoj režiji napravili vlastite kinematografije. Naravno, mi, iako filmsku umjetnost ne smatramo nekom kvalitetnom civilizacijskom tekovinom, ne želimo kazati da se film ne može iskoristiti u svrhe promocija moralnih vrijednota. Međutim, takvi primjeri su u velikoj manjini, odnosno njihov utjecaj je efemeran po svjetski poredak. (Npr. kinematografija jednog dijela muslimanskih zemalja – Iran, Turska (jedan dio), S. Arabija…)

  Krugovi koji čine svjetske sile i dalje upravljaju svjetskim tokovima, između ostalog, zahvaljujući i mas-medijima, a to znači i filmu koji se putem tih medija odašilje čovječanstvu.

  Geopolitička konstelacija Balkanskog regiona nastala nakon Deytona 1995. godine nudi prostran teren za holivudsko djelovanje. Ukoliko tome dodamo činjenicu da su Bošnjaci jedini narod u Evropi (tj. na granici sa ostatkom nemuslimanskog svijeta) koji u svojoj državi predstavlja politički faktor bez kojeg se ne može odlučivati, onda nam je jasno zašto se na jedan takav elemenat „mora“ obratiti posebna pažnja. Ovdje isključujemo Kosovo i Albaniju zbog toga što oni u svom djelovanju prvenstvo daju naciji, naciji, naciji, pa tek onda vjeri. U takvoj situaciji, oni ne predstavljaju opasnost za ugrožavanje „moralnog“ sustava kojeg nameće evro-atlanski civlizacijski krug, odnosno, film kao njegovo propagandno sredstvo. To što ima muslimana u evro-atlanskom svijetu je trenutno beznačajno, jer ne mogu ništa odlučiti mimo volje većiskih naroda u tim zemljama. Stoga se oni odlučuju na komprmise kako bi, makar, opstali.

  Da, propagandno sredstvo! To je uloga Holivuda, danas, u Bosni i Sarajevu. Uz petnaestogodišnju priču o Evro-atlanskim integracijama koji „nemaju alternativu“ za Bosnu (čitaj: Bošnjake muslimane), koriste se razna propagandna sredstva kako bi se ostvario taj cilj! Jedno od tih sredstava jesu i „poznate“ filmske ličnosti – Jolie i Cruz, a ponekad navrati i B. Pitt. Zanimljivo, uvijek, tu negdje oko Ramazana! A tek kad odnesu kilu brašna i ulja onoj našoj hudoj neni u Goražde!

  Neko će reći – daj, ba, ne laprdaj nacionalisto, fašisto, vehabijo i ne znam što! Pa će onda dodati: „Nisu tu samo holivudski filmovi i njihove „zvijezde“, bude na tom SFF-u i turski, kuvajtski, iranski film!“ To može biti tačno, ali nije istina!

  Zašto? Zato što se uz Jolie, Pitta ili Cruz, samo kao privjesak prilijepe neki kanom „naši“ filmovi, pa da se onda može kazati: „Vidiš kako je Sarajevo multietnično!“

  A to, što film o Gazi Hurev-begovoj biblioteci dobaci do jednog Radija ili na pola stranice u jednoj novini – to nije važno!Bitno je da ga je bilo! A istodobno, Jolie dobija „Počasno srce Sarajeva“ i aplauz od Bošnja’ kojeg ni Mesić nije dobio na FPN u Sarajavu, premda ništa nije rekao – već samo ponovio ono što govori član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka! Ali, nije bitno, tuđe slađe, a svoje – ma, ko šiša!

  Helem, Jolie i njena svita su pronašli plodno tlo u ovdašnjim današnjim Bošnjacima, tako da nemaju šta strahovati i brinuti se. Posao će biti odrađen! Oni će, svojim tijelima i svojim filmovima pridobiti savremene generacije Bošnjaka muslimana koji će sretno i spokojno ući u EU i NATO – i nakon toga u Raj! Vjerovatno, tada neće biti ni svrhe živjeti – jer, neće biti nikakvih opasnosti i izazova! Samo će uživati u novim izdanjima holivudkse produkcije!

  Gazi Husrev-beg? Ko je taj lik? U kojem filmu je glumio? Nešto se ne sjećam… kako reče da se zove – ma ko ga šiša ??

  Slobodni Bošnjaci

  • ja mislim da je ova najezda nesto ozbiljnija stvar nego tvoja gornja analiza nudi!protura se Ideja PORAZ kao sudbina-gdje zrtva rata nosi svoj teret DO SMRTI -ne hajuci za zivot oko sebe,tj okruzenje u njemu!obzirom na sire reperkusije ovog rata kao i rata sto ga zapad stalno namece musl bliskog istoka moze se reci da je vrlo moguce da je sve ovo dio psiholoskog rata sto ga AMER vode u sustini!!

 3. subhanalla mumine “amerika bratska” pa mi kad nam cafir nokat od ruke dade mi sve mu moprostimo i da mozemo i dusu bi mu dali pa ovo sto je snimala andjelina da je scela ta “bratska amerika” ni desilo se nebi,kao ni podela bosne.

 4. Misljenje ovakvog monstruma o reisu Cericu,gospodjica Aida Corovic prenosi po internetu…
  e moja Aidice pa postoje li pare za koje ovo radis ili???

  Aida Corovic shared a link.

  Depo Portal – ‘Cerić je najveće zlo koje je zadesilo bošnjački narod, iz njega ždere unutrašnja mržn
  depo.ba
  Poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević šokirana je i zaprepaštena današnjom izjavom reisa Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića u kojoj je stao u zaštitu Bošnjaka optuženih za ratne zločine u logoru

  Mračna prošlost državne zastupnice: Aleksandra Pandurević pljačkala je bošnjačke starice

  Kod njenog oca Milorada pronašli smo dvije poluatomatske puške M-72, dva pištolja, a kod majke Radojke pištolj kalibra 7,65 milimetara, kaže Nihad Šehić, ratni komandant

  Autor A. DEDAJIĆ | Objavljeno 16.02.2012. u 06:12
  Faksimil dokumenta SJB Hadžići o oružju pronađenom u kući Pandurevića Nakon što je “Dnevni avaz” objavio detalje iz mračne prošlosti Aleksandre Pandurević, zastupnice u Parlamentu BiH i utjecajne članice Srpske demokratske stranke (SDS), donosimo nove detalje iz njenog života za vrijeme agresije na BiH.

  U potresnom svjedočenju za naš list Fadil Vlajčić, predsjednik Udruženja logoraša iz općine Hadžići, prisjeća se tvrdnji starica iz ove općine da im je zastupnica Pandurević zajedno sa svojom kolegicom iz Hadžića, Slobodankom Bobom Poliganović, uzimala zlato i druge dragocjenosti.

  Opasna djevojka

  Kako bismo provjerili ove informacije, ponovo smo kontaktirali Aleksandru Pandurević, koja ponovo nije željela komentirati navode iz Udruženja iz Hadžića.

  Vlajičić: Aleksandra laže (Foto: F. Fočo)

  – Aleksandra laže da je bila u Beogradu, jer je tokom 1993. godine bila u Hadžićima i pljačkala zlato od bošnjačkih starica, zajedno s Poliganović i svojoj babom Tomanom. Također, nemoguće je da nije znala da je kod njene babe Tomane Kukričar kao rob tri godine bila zatočena Sidika Hajruli. Sjećam se dobro da su nas 23. februara 1993. informirali da je Sidika zarobljena kod babe Tomane i da prolazi kroz Isusove muke. Nažalost, ništa nismo mogli učiniti i kod Aleksandrine babe ostala je sve do marta 1996. – pojasnio je Vlajičić.

  On se prisjeća da su zatočenice uvijek prvo spominjale Aleksandru Pandurević kao vrlo bezobraznu i opasnu djevojku, koja je tokom 1993. obilazila u pratnji srpske policije bošnjačke kuće radi otimanja raznih vrijednosti, a na punktovima u Hadžićima i Mostarskom raskršću pretresala je bošnjačke žene i djecu.

  Mandićeva rođaka

  Nihad Šehić, ratni komandant, prisjeća se šta su od oružja u Raštelici pronašli u kući Radojke i Milorada Pandurevića.

  Šehić: Našli smo arsenal oružija

  – U to vrijeme bio sam pripadnik SJB Hadžići i znam dobro šta se dešavalo. Kod njenog oca Milorada pronašli smo dvije poluatomatske puške M-72 i dva pištolja. Jedan CZ 79 i drugi kalibra 7,65 milimetara, a kod majke Radojke pronađen je pištolj kalibra 7,65 milimetara – pojasnio je Šehić.

  Kako je istakao, Aleksandrina baba Tomana djevojački se prezivala Mandić, a prema njegovim saznanjima, bila je bliska rođaka Mome Mandića, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

  Radojka dijelila tekst o “balijama”

  Radojke Pandurević dobro se sjeća i Vahidin Čomor, ratni komandant iz Hadžića.

  – Sjećam se dobro kako je Srbima iz Hadžića dijelila list “Otadžbina”, koji je uređivao Petar Kočić, a u kojem je objavljen tekst “Kako što oštrije postupati s balijama” – kaže Čomor.

 5. subhanala brate mumine BRATSKA AMERIKA pa mi muslimani kad nam cafiri nokat dadu od ruke mi him i dusu i tijelo odmah damo i sve oprostimo i zaboravimo pa ko je ovo sto je angelina snimala dopustio da se uradi do amerika i njeni saveznici pa da su oni sceli do ovoga ne bi ni doslo kao ni do podele bosne

  • amerikanci mogu biti zadovoljni-jer su ocito neki u nas odusevljeni onim sto su vidjeli u filmu-u njemu smo jopet-donja strana!Aferim Bosnjo-uvijek si- POGODJEN U SRIDU !ako je ovo najbolje od Deytona-onda ispada da je Deyton bio dobar!Bilo bi dobro od Reisa Cerica da ne gleda filmove slicne sadrzine-vec posalje svog predstavnika za stampu!

  • tako je Nedzo brate,ovi kvazi pijatelji su snimali nase stradanje u Srebrenici,oni su znali pokrete trupa kao i njihov razmjestaj oko Srebrenice uoci masakra ali oko Sarajeva!Nikad nije ni izbliza bilo govora o razmjeni informacija ili doturanju informacija sa Armijom BIH DA SE BAR NA JEDNOM DIJELU RAZBIJE OBRUC I UCINI DEBLOKADA GLAVNOG GRADA BIH ?A znate li zasto?Trebalo je ostaviti UTISAK DA SU sRBI dobili rat i masakr u Srebrenici je bio njegov pecat!Sve ostalo su lazi i falsifikati sa kojima se mora zivjeti- VJEROVALI ILI NE !Ako ima dzehenema ja mislim da se Alija Izetbegovic jos rostilja u njemu a njegov mladjahni sin sa bradicom priprema za ulazak!ja min o Rab !

  • nemesaj vjeru i politiku, JER NEMA POTREBE !!!nijeli taj NATO Pomogao rezavanju problema, sto se tice BiH i Kosova?nemoze se sve resiti ratom, uostalom treba sacuvati narod?pamet u glavu ,ima i drugih nacina,valjda pole rata dolazi mir a ne rat!!!

 6. Dragi moji ne ljutite se na komentare pojedinaca on misli sto i 101$ srba, nego dragi moji Bosnjaci nemoj te se stidjeti zlocina koji su nam dusmani ucinjeli,nase zrtve ce vjecno zivjeti njima je to DRAGI ALLAH zagarantovao.Nego draga moja braco Bosnjaci ne dozvolimo da nase zrtve zauvijek umru kod nas Bosnjaka vec blago meni svim silama prenosite nasoj djeci unucadima i cijelom svijetu gde god i kad god bili to u prilici jer ako mi ovo zaboravimo i ALLAH ce nas zaboraviti.

  • dragi si moj iz Offenbach-a predpostavljam da je to negdje u austrijskim alpima u kojima si se pitomo udomio i nudis ostalima- nama dolje- METAFIZIKU I MAGLU!ti i tebi slicni stalno nam nude voznju koju nemozemo kontrolisati bez svojih rodjaka i saglasnosti Visokog Saudijskog Komiteta Za Sigurnost i Bezbjednost U uslovima Prisutnosti Zenskog Vozaca!Ne RADI SE O BICIKLU ILI MOPEDU!
   8,000 dusa je UMORENO U JEDNOM DANU!!KOGA JE ALLAH ZABORAVIO U SREBRENICI??

 7. Sklonite ovaj komentar od nemanje.Ne trebaju nam cetnicki komentari.Ja kad njima saljem komentar u srpske novine nece pascad srpska da ga upisu.Zato vas molim ne upisujte srpske komentare.Pogotovo kad pisem za Kusturicu masnog i prljavog nece da upisu.

 8. molim redakciju da ovog cetnika nemanju vise ovde ne reklamira i ne objavljuje negove gluposti.ako moramo na svim ostalim medijima sto stampanim sto na tv da ih trpimo i slusamo ne moramo ovde.selam

  • Немања ти је већи демократа од вашег Чеде Јовановића пет хиљада пута,смо што већина људи не воли да слуша оно што јесте,него оно што им се свиђа.Прелистај мало моје коментаре па нађи четништво и нетолеранцију у њима,или било какав облик вређања било кога

 9. Кад се лепо исплаче Анђелина,нека оде и у села око Сребренице да сними филм и о другој страни,па ће онда њени филмови имати тежину.(и даље стојим иза тога да је Сребреница највећа Српска срамота у историји).

  • Jedan komentar sa http://www.e-novine.com/comments/region/region-bosna/59104-Ovacije-film-Angeline-Jolie.html

   “Film sam sinoć gledala.Pet hiljada ljudi je napeto gledalo svaku scenu.I svaka je teška i bolna.Sjedila sam do prijateljice, koja je silovana sustavno u “Vilinoj vlasi” u Višegradu.Cijeli film odgledala je ukočeno , s rukama prekriženim na stomaku.(instiktivni ženski pokret zaštite materice; o tome je Frojd pisao).Suzu nije pustila , sve do kraja filma.Kada su Angelina i Zana zaplakale, i ona je. Rekla mi je da ne zna kako je Angelina uspjela ovako duboko ući u sve segmente istine; rekla mi je da je ponovo sve prezivjela; istim intenzitetom.
   Angelina nije sebi dopustila bilo kakvu melodramatičnost, pa ni film nije završila na taj način, već onako, kako se moralo završiti, i kako se završavalo.
   Dubok, istinit i težak film.Neka ga ne gledaju oni koji nisu spremni prihvatiti istinu.Oni koji ne žele znati.
   Ovaj film nije holivudski spektakl, nije angazirani film , koji samo zagrebe površinu, nije film o američkom snu, nije film o patnji koja se završava srećom.Ovo je istinit film. Nije fikcija. Mada je umjetničko djelo, po činjenicama i potresnim scenama, vrlo je blizu dokumentarnom filmu.”

   Znaci Nemanja seme ti se zatrlo, daBogda gledo muku svojih namilijih ako ovo negiras.

   • А где сам ја то негирао???Нико не каже да тога није било,него да нису радили само Срби,а лепо ти пише горе да је то велика срамота.И први сам за то да СРБИЈА,а не Хаг,осуди све те зликовце на по 40 година затвора,али да то ураде и други у окружењу.Толико од мене,а ти тумачи како ти је воља

   • Srbija velis,druze Nemanja!Ta ista Srbija koja je klicala svojoj vojsci na bezanijskom mostu-kod oprastanja s njom pre ODLASKA na bojisnice u Bosnu i Hrvatsku pred njenog razdvajanja!Srbija okupana ZLOM i osvetom koja ce doci!O kojoj srbiji velis Nemanja!Srbija o kojoj sanjas-druze Nemanja mora da se smesti u slijedece okvire-NE IZNAD SAVE I DUNAVA-PA POTOM DO RUMUNSKO- BUGARSKE LINIJE RAZDVAJANJA DOLJE NA JUG -do makedonske granice-serbsko je pleme skoro do -prepoznati se ne da-dalje na zapad TU SU LJUTE SANDZAKLIJE- BOSNJANI DOBRI-sa SERBSTVOM MALE IH VEZUJU NITI-lijevo onda tu vjecna DRINA TECET!SERBSVO STO VAM JE ZNAT!PAK'O ZA VES JE SPAS!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.