Dr. Muratovič o slučaju “36200€” – Fantomskim organizacijama se daje veliki novac

5
25

asfa

Agencija SANA je ove sedmice istraživala rad finansijskog poslovanja Gradske uprave. Na trećoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je nekoliko značajnih tačaka. Ova sjednica bila je u znaku konkursa. Gradsko vijeće je usvojilo prijedlog komisije za dodjelu novčanih sredstava od javnog interesa u oblasti sporta i socijalnih davanja. Za sredstva je konkurisalo 18 organizacija sa svojim projektima. „Za najveći dio projekata odobrena su sredstva. Sredstva nisu dobili jedino projekti koji nisu imali potpunu dokumentaciju ili finansijski plan“, rekao je Fevzija Murić.

Ono što posebno upada u oko svima jeste činjenica što je na konkursu za sport i socijalna davanja sredstva dobila kulturno-prosvjetna zajednica koja je u APR-u registrirana pod šifrom djelatnosti  9499. Obzirom da su registrovani pod navedenim brojem, ova zajednica nema pravo da se bavi sportom niti socijalnim davanjem.

Ova zajednica je na čelu sa svojim predsjednikom Edinom Hambelićem dobila godišnja sredstva u visini od 4 484 000 dinara, što je oko 37 000 eura.  Internet pretraga ne poznaje realizovane projekte ove zajednice, kao niti bilo kakav nastup njenog direktora u javnosti. Naša novinarska ekipa danima je pokušavala da stupi u kontakt sa predsjednikom ove zajednice, međutim on nije htio odgovoriti niti na pozive, niti na poruke SMS-om i preko društvenih mreža. Pokušali smo stupiti u kontakt i sa direktorom Kulturnog centra, Huseinom Memićem, ali ga nismo uspijeli dobiti. Član vijeća zadužen za kulturu, gospodin Seadetin Mujezinović rekao je da nije zadužen za tu zajednicu, te shodno tome ne želi komentirati ovaj slučaj.

S’ druge strane, konkursu se odazvala i Bošnjačka Kulturna Zajednica koja je odbijena uz obrazloženje da joj je dokumentacija nepotpuna, te da je registrirana baš pod šifrom 9499. Predsjednik BKZ-a, dr. Admir Muratović ističe da je ovo još jedna u nizu fantomskih organizacija koje su formirane kako bi se iz budžeta Grada ispumpavao novac, a za račun, kako ističe Muratović, Rasima Ljajića i Meha Mahmutovića.

“ Još jedna u nizu skandaloznih odluka Gradskog vijeća grada Novog Pazara u vezi sa projektnim finansiranjem nevladinih udruženja iz budžeta grada Novog Pazara. Ništa novo, nastavljena situacija kontinuiteta u nezakonitom djelovanju, kao i kada se radilo o projektnom finansiranju medija.

Udruženja koja djeluju zadnjih desetak godina, ili najmanje pet godina, kakav je slučaj sa BKZ-om koja je predala urednu dokumentaciju,  a navodno izgovor je bio da se ne bavimo humanitarnim radom, te da sport nije dio kulture jednoga naroda, što su, naravno, nonsesi, a nakon toga imamo situaciju gdje se pojavljuju neke fantomske organizacije koje su prosto formirane samo da ni ispumpavale novac iz budžeta grada Novog Pazara, a za račun Rasima Ljajića i Meha Mahmutovića.

Naravno, to je nastavak  jedne politike koja je nedomaćinska i koja je bazirana na antizakonitom i antiustavnom djelovanju, gdje predmet interesovanja jeste   novac i kako na što efikasniji, a podrazumijeva se na jedan neutemeljen i nezakonit način zloupotrebiti budžet grada Novog Pazara za partijske svrhe”, kaže dr. Muratović.

 

Gdje ide 37 000 eura, sada javno pitamo direktora kulturno-provjetne zajednice Edina Hambelića iv last u Novom Pazaru, na čelu sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Muratovic odlicno poznaje problematiku kriminalnih organizacija koje djeluju u Srbiji i Sandzaku i o ovoj korupciji bi trebali da izvjestavaju i odredjena ministarstva u EU-i, kako bi na vrijeme zauzeli pozicije prema korumpiranoj vladi koja se samo formalno zalaze za vladavinu ljudskih prava a u sustinskom smislu predstavlja kupleraj ratnih zlocinaca i profitera koji su legalizovali svoje kriminalne aktivnosti u drzavi Srbiji zajedno sa boshnjackom petom kolonom koju predvodi ljajic. Budite principijelni i ne dopustite da vas ove kriminalne strukture potkupe na bilo koji nacin i gradite kantonalne institucije Sandzaka sa sopstvenim ombudsmanom za kriminal i korupciju i zahtjevajte hitno formiranje specijalnih policijskih kantonalnih jedinica koje ce se pre svega obracunati sa sandzackim kriminalom. Reforme policije i pravosudja su prioritet zdravog civilnog drustva i za kanton Sandzak je osnivanje sopstvenih rendzerskih postrobi prvoi prioritet. Na opstinskom nivou bi se ovlastenja lokalnim nacelnicima tj novimenovanim komandirima-sherifima mogla povjecat i korupcija sucesivno suzbijat premijama i bonusima efikasnoj policiji koja bi bila i materijalno stimulisana da efikasno saradjuje sa pravosudjem. Konfiskacijom imovine kriminalaca bi se lojalnim i nepotkupljivim policajcima isplacivalo bar 10% od vrijednosti konfiskacije za koju postoje osnove da je stecena kriminalom. Muratovic ima potencijal za buduceg gradonacelnika Pazara.

  2. E moj Muratovicu -ne daje se veliki novac fantomskim organizacijama vec se preko tih laznih organizacija i preuzeca pere ukradeni novac.
    Poznato je da na pr Lazni reis Adem [Adolf] Zlikic pere pokradeni novac za Beogradske cetnike preko svoje laznih laznih firmi sa sjedistima po inostranstvu.To isto radi i Beogradski Muftadzija Milorad Jaracpahomije, dok na pr Nemanja srbin sin Murata iz Turskog Kustura pere pare od droge i kradje i sverca oruzja za Ivicu Dacica kao i novac od stranih kredita koje krade Milorad Dodik

    • mislim da ispadas naivan,da te eto ne uvrijedim jer si istrcao,fantomska organizacija jeste jer ne obavlja poslove za koje je namenjena,znaci da je napravljena zbog nekih stvari koje ne obavlja a na osnovu kojih dobija novac,to nista drugo ne moze biti do fantomska,nemoj komplikovat stvari da bi ispao pametan u odnosu na nekog drugog…

      • STA ZAMOTAVAS…OTVORENA KRADJA…U SVAKOJ IOLE UREDJENOJ DRZAVI OVO NEBI PROSLO NIKAD…TO SU PARE NARODA I NAROD IM PRAVO DA TRAZI I NADLIJEZE USLOVE I NACIN ULAGANJA TOG ISTOG NOVCA….HAMEBELICU STO SI DOBIJO PARE ZBORI…HEHEHEH LOPUZE JEDNE DEBILNE.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.