Dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka ispred “Eurodental” ordinacije

5
303

U subotu, 31. augusta t.g., u njujorškom popularnom dijelu, Astorija, gdje je smještena ordinacija “Eurodental” vlasnika dr. Mersima Ziljkića, koji je jedan od poznatih uglednih Bošnjaka i intelektualaca u bošnjačkoj dijaspori, po ko zna koji put se dokazao kao veliki čovjek, stručanjak u svom poslu i humanista, i posebno opravdao svoj profesionalni poziv.

Bošnjaci.Net saznaju, u subotu poslije podne, dr. Mersim Ziljkić iznenada je bio na ovodunjalučkom ispitu da spasi jedan dječji – ljudski život. Negdje iza 15 sati, čuo je vriske i povike sa ulice, koji su se i od njegovih članova porodice, supruge i kćerki, prenijeli u porodičnu kuću, pozivajući ga da na ulici spasi dijete koje je dobilo gušenje. Nošen kur’anskom porukom: “Ko spasi jedan ljudski život kao da je spasio cijelo čovječanstvo”, istričao je iz kuće, primjetio je oca djeteta koji nemoćan i panično širi ruke prizivajući da se pomogne njegovom djetetu koje je nepomično ležalo na dječjim kolicima, ne dajući nikakve znake života. Dr. Mersim Ziljkić u toj brizini, okružen sa desetak drugih osoba – prolaznika, koji su spontano okupili i samo vikali: “Doktore, molimo vas, spasi mu život…”. Doktor Ziljkić, u brzinskim postupcima uzima ruku djeteta, provjerava puls, u tome momentu dijete prevrće oči, što je bio znak da gubi posljednje znake disanja i bitku sa životom. Stegnute vilice dječaka otvara pristima, da sačuva jezik da ga ne proguta, što bi dodatno ubrzalo gušenje. Vilice dječačića u posljednjim ovodunjaličkim trzajima i bitkom za život, jako ugriza i steže prste dr. Ziljkića, koji i pod jakim bolom ne odustaje u svom naumu. Dok palcem pridržava vilice da stoje otvorene, kažiprstom u grkljanu napipava gustu masu, vjerovatno od gumenih bombona ili hrane, koja je začepila grlo i sve mogućnosti disanja. Otac mališana u panici, jecajima i suzama, vidi da je dijete prevrnulo oči, da se rastalo sa dunjalukom, povikuje doktoru: “Let him go, Let him go”. Doktor Ziljkić, naravno ne odustaje od pokušaja da spasi dječaka, prstom odgurava po strani gustu masu koja je začepila jednjak…. To čini brzinski, nekoliko puta i dublje dokle prst doseže, otvarajući put da mališan prodiše… U tome momentu čuje se “hrip” iz grkljana, prvo lagahni, zatim lagahno te jače kašljanje… i onda plač izmorenog i iscrpljenog mališana!

Doktor Ziljkić, sav u znoju, izmoren, sjeo je na trotoaru ispred Eurodental ordinacije. Neko je iz te gužve prišao i dodao mu malo vode… Ostali, čestitajući mu i tapšajući ga po ramenima….

Dr. Ziljkić, samo je bacio pogled na dijete, njegove roditelje – kineske emigrante, okupljene prolaznike – svjedoke ovog događaja koji su svi bilu u plaču i radosti, zatim lagahnim korakom ušao svoju “Eurodental” ordinaciju. 

Sa ovim herojskim činom dr. Ziljkić je zasigurno opravdao svoj profesionali poziv, ali i kao vjerniku da mu Gospodar svjetova ovo djelo upiše u dobra djela. 

Inače, dr. Mersim Ziljkić pored svojeg profesionalnog poziva, jedan je od motornih snaga u bošnjačkoj komuni u New Yorku, ali vakif, idejni nosilac i generalni koordinator projekta izgradnje Šehidske džamije i Islamskog centra u njegovom rodnom Vojnom selu na obali Plavskog jezera. Pored ovoga koordinator je brojnih humanitarnih akcija i portparol je Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), organizacija čiji članovi rade na brojnim kapitalnim nacionalnim projektima. /ERK/

Koristite usluge profesionalca u poslu i humaniste na djelu. Eurodental je smješten na adresi: 30-04 Hobart St, Astoria / Woodside, New York 11377. Phone: +1718-932-0475; +1917 709 5991; E-mail: [email protected].


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Ovi mudroseri, navodni Bošnjak i Suljo, koji upisuju ružne komentare na jedan human čin samo pokazuju bijedu njihovog đikansko-balijskog odgoja i vaspitanja. Da imaju imalo imana ili išta ljudsko u sebi potpisali bi se imenom i prezimenom, iznijeli bi šta imaju ili bi izašli pred ovim doktorom da mu kažu u lice to što imaju. Ali mudroseri su mudroseri, zasrali sebe i svoga šefa koji ih huška na ugledne i dobre ljude.

  2. Mislim da je konstatacija da je on jedan od motornih snaga u bošnjačkoj komuni u New Yorku prenapuhivanje imajuci u vidu da je on bio samo jedan od jedanest odbornika IZ PG NY koju je on svakako vec davno napustio.

  3. Jedan je od sabotera (sabotaze) BKZ New Yorka kada su na samom sastanku BKZ u New Yorku formirali “Odbor za Obiljezavanje 100 godisnjice Genocida 1912-13 u Plavu i Gusinju”, samo kako se taj dogadaj nebi organizovao pod pokroviteljstvom BKZ NY.

    Predstavnik Sandzaka je izigran jer je taj “Odbor” kasnije preimenovan u BANA sto je bio i konacni udarac i kraj BKZ u New Yorku, nazalost!

  4. Jedan je od sabotera (sabotaze) BKZ New Yorka kada su na samom sastanku BKZ u New Yorku formirali “Odbor za Obiljezavanje 100 godisnjice Genocida 1912-13 u Plavu i Gusinju”, samo kako se taj dogadaj nebi organizovao pod pokroviteljstvom BKZ NY.

    Taj “Odbor” je kasnije preimenovan u BANA a BKZ sto je bio i konacni udarac i kraj BKZ u New Yorku, nazalost!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.