Dr. Fehratović: Zakon o autorskim pravima dodatno uređuje oblast intelektualne svojine

0
18

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović pohvalio je zakonska rješenja o autorskim pravima i patentima kazavši da se tim otvara prilika za studente, mlade talente, kojim će biti ravnopravni na tržištu.

– Ja sam mnogo puta razgovarao sa studentima, posebno sa studentima sa Departmana za računarske nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji su zainteresirani kao mladi IT stručnjaci da se uredi ova oblast i na taj način bi imali priliku da ravnopravno sudjeluju u toj velikoj globalnoj utakmici kada je u pitanju oblast informatičkih tehnologija. Svojim inovacijama, svojim projektima mogu konkurirati na svjetskom tržištu a da pritom imaju mogućnost da to rade iz svog grada, svoje države i da imaju priliku da budu jednaki i ravnopravni sa svim mladim IT stručnjacima u svijetu. Vrlo je važno da se ovaj segment, koji se tiče informacionih tehnologija, interneta, programiranja dodatno uređuje ovim zakonskim riješenjem. To se usklađuje sa većinom zakona koji vladaju u ovoj oblasti u EU pa i u cijelome svijetu. To će pomoći da se uvede osnovni red djelovanja poslovanja kako bi se mogla pružiti prilika svim onima koji žele, koji imaju znanje, kapacitete i snage da sudjeluju u takvoj vrsti aktivnosti, kazao je dr. Jahja Fehratović.

Odluka da se autorska prava priznaju sa dosadašnje granice sa 50 na 70 godina od trenutka objavljivanja, će pomoći mnogim umjetnicima, intelektualcima, piscima da u starosti imaju dodatna primanja. Na taj način, ističe dr. Fehratović, njihova egzistencija će biti poboljšana.

– Ujedno se pomaže i društvu ali i onima koji su najzaslužniji za razvoj u naučnom, tehnološkom, intelektualnom smislu da u starosti žive dostojanstveno. Sve ostalo što je predloženo ovim zakonskim rješenjima utiče na uređenje odnosa kada su u pitanju autorska prava. Imali smo priliku prethodnih decenija vidjeti šta znači destrukcija svih mogućih pravnih mjerila, naročito poslije raspada zajedničke države. To je dovelo do potpune haotične situacije u svim oblastima, a posebno kada je u pitanju zaštita individualnih autorskih prava a u nekim slučajevima i kolektivnim. A to je posebno važno kada je riječ o patentima i o nečemu što je od opće koristi za jedno društvo i zajednicu, dodaje dr. Fehratović.

Dr. Fehratović vjeruje da je ovo put ispravljanja svih nepravdi koje su se nagomilale decenijama u navedenim oblastima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.