Dr. Fehratović u Skupštini Srbije o pravu na službenu upotrebu bosanskoga jezika

0
72

Za narodne poslanike Stranke pravde i pomirenja Zakon o nauci i naučnom istraživanju od posebne je važnosti. Dodatan napor uložen kako bi se još preciznije određene stavke mogle definirati pa je u Zakon pored opšteg interesa uvrštena društvena odgovornost.

– Zahvaljujemo se Vladi koja je prihvatila našu konstataciju jer bez društvene odgovornosti nema koristi od bilo kojeg zakona. I s ovim amandmanom i sa svim ostalim amandmanima doprinosi poboljšanju kvaliteta rada naučnih radnika, istraživača i umonogome će koristiti svima koji se bave naukom a samim tim što će njihova naučna dostignuća biti društveno pozitivna, koristit će društvu i zato smo i podnijeli ovaj amandman, kazao je narodni poslanik dr. Jahja Fehratović

Odgovarajući prof. Stojmiroviću dr. Fehratović obrazlaže  da su amandamni pisani na bosanskom jeziku.

U nastavku sjednice dr. Fehratović vraćajući se na amandmane ističe da su pored znanja za konkretnu korist od nauke potrebni iskustva i vještine. Teorija bez praktične vještine, naglašava, može biti kontraproduktivna.

– Smatrali smo da je ovdje važno dopuniti ovu zakonsku odredbu i naišli smo na odobrenje i prihvatanje ovog prijedloga od strane Ministarstva, Odbora, Vlade. Smatram da će ovo dodatno doprinijeti da ovaj zakonski član bude još kvalitetniji i bude dio onog pokretačkog za cjelokupnu našu nauku i istraživanje.

Još jedan amandman s ispravkom, treći po redu na prijedlog dr. Zukorlića i prof. dr. Fehratovića postao je sastavni dio prijedloga Zakona.

– Ovdje je ono na šta je reagirao prof. Stojmirović. Možda mu je zasmetala ijekavska varijanta koju smo koristili ali u tom slučaju bi se morao odreći Vuka Karadžića, Njegoša i mnogih velikih pisaca srpske kulture i baštine koju su pisali na toj varijanti. Zato smatram besmislenim takve vrste rasprava

Također, pored 12 načela koja su precizirana uvršena je na prijedlog poslanika SPP-a i trinaesta tačka originalnosti i autentičnosti baš zbog, kako kaže, strujanja od prethodnih godina koliko su naučni radovi, doktorske teze originalne i autentične. Smatra da će i ovaj prijedlog suštinski doprinijeti

– Zaista smo zahvalni Vladi i Odboru da su prihvatili da i ovaj naš prijedlog amandmana bude sastavni dio ovog Zakona i s,atramo da će on suštinski doprinijeti da mnoge dileme, sumnje, pa i zloupotrebe različitih vrsta u političke svrhe budu uklonjene.

I peti amandman koji je postao sastavni dio prijedloga zakona je, kaže dr. Fehratović važan i koristan

– Doprinosi iskazu kojeg je predsjednik Vlade prethodne sjednice kazao da R. Srbija ima najbolji  set zakona kad je u pitanju zaštita ljudskih i manjinskih prava. Ovom članu smo, pored zaštite ljudskih prava dodali i manjinskih prava tako da prihvatanje ovog amandmana od strane Vlade i Odbora jeste važno.

Svaki narodni poslanik može govoriti na svom maternjem jeziku i pisane dokumente podnositi prema standardu svog maternjeg jezika Zato je i važno da u Zakonu o nauci istraživanjima bude dodato zaštite ljudskih i manjinskih prava što je bitno za promoviranje posebnosti midentiteta nacionalnih zajednica.

 

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.