Dr. Amer Halilović boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Berlinu

1
46

Južni Sandžak – Na poziv Ernesa Erka Kalača drzavnog sekretara Njemačke, zaduzenog za “Integracije kroz sport”, te poslanika Bundestaga Brigit Cipris i Josipa Juratovića, poslanik Bošnjačke stranke Amer Halilović boravio je u Berlinu.

Halilović je razgovarao sa Brigit Cipris poslanicom SPD-a u Bundestagu i bivšom ministarkom  pravde Njemačke. Dr. Halilović je zahvalio g-dji Cipris  na njenom zalaganju svojevremeno za viznu liberalizaciju, kao i sadašnjim zalaganjima za bržu integraciju Crne Gore u EU.

– Moja partija kao i ostale demokratske partije u SR Njemačkoj sagledavamo činjenično stanje na terenu i podržavamo dalji napredak Crne Gore ka EU.- kazala je Cipris.

Cipris je kazala da, kao članica odbora Bundestaga za kulturu, medije i sport posebno prati razvoj medijskih sloboda u Crnoj Gori.

– Pratim razvoj slobode medija u Crnoj Gori i dobre kooperacije sporta i uspjehe koje Crna Gora kroz sport postiže. Naravno, glavna tema, nakon otvaranja pregovora su poglavlja 23 i 24 koja su, po nama, i ključna za pristupanje evropskoj familiji”

Dr. Halilović je govorio o radu skupštine Crne Gore i dinamičnom sprovodjenju reformi i zakonskih odredbi kao i prilagodjavanju zakona EU.

Halilović je zahvalio na povjerenju i podršci SR Njemačke kao i saradnji i povjerenju u integracijama.

– Mi smo svjesni da je demokratski put Crne Gore jako dinamičan, ali mi ulažemo sve napore da dostignemo potreban nivo reformi, u saradnji sa našim partnerima, kao što je Njemačka  od kojih imamo podršku – kazao je Halilović

Halilović je razgovarao i sa Josipom Juratovićem, poslanikom i članom odbora za socijalno staranje i razvoj, koji je ukazao da je rješvanje socijanoh pitanja i privredni razvoj  države veoma značajna za ekonomsku stabilnost, na Balkanu.

“Vidim zemlje Balkana kao regatu koja plovi ka EU, a pošto Crna Gora trenutno prednjači u toj regati, smatramo da  bi, poslije Hrvatske, ona trebala prva proći kroz cilj, odnosno ući u EU – kazao je Juratović koji je ujedno i  član Odbora za evropska pitanja i zadužen je konkretno za države Balkana.

Juratović je istakao da je vizija razvoja Balkana, da ovdašnje zemlje odrade najveći dio posla, a da se u razvoju ekonomije treba osloniti na stvaranje ambijenta za  dovodjenje stranih investitora.

Dr. Halilović je naglasio da je Bošnjačka stranka,  kao dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, u potpunosti podržava integracije Crne Gore u EU, te da je to jedan od osnovnih ciljeva BS.

Na pitanje poslanika Juratovića kako Bošnjačka stranka vidi regiju Sandžak, Halilović je kazao da postoji mnogo špekulacija oko tog pitanja, ali da je Bošnjačka stranka kroz svoj program prepoznala  Sandžak, “isključivo kao prekograničnu regiju i most spajanja dvije samostalne države, Crne Gore i Srbije,  buduće članice Evropske unije”.

– Bošnjaci Crne Gore i dijela Sandžaka koji pripada Crnoj Gori jasno su na referendumu dali podršku državnoj nezavisnosti i time potvrdili da svoju budućnost vide u samostalnoj i demokratskoj Crnoj Gori.- kazao je Halilović

Poslanik Haliilović je pozvao njemačke parlamentarce Cipris i Juratovića da posjete Crnu Goru i budu gosti Parlamenta.

Halilović je bio i gost dodjeli “Zlatne zvijezde” sporta nagrade čiji pokrovitelj je lično kancelarka Dr. Merkel koja je i lično uzela ulogu dodjele. Na marginama tog skupa je Dr. Halilović se susreo sa mnogim članovima Budestaga i vrhunskim sportistima kao i sportskim radnicima, pored ostalog i sa  Eberhardom Giengerom članom Bundestaga (CDU), kao i potpredsjednikom Medjunarodnog olimpijskog komiteta-a Dr. Tomasom Bahom.

Kompletnu organizaciju i dolazak poslanika  Halilovića organizovao Ernes Erko Kalač porijeklom iz Rožaja, koji radi kao državni sekretar zadužen za “Integracije kroz sport”, Kalač je nekadašnji vrhunski sportista, naučnik i ujedno predavač i na Univerzitetu u Hajdelberu.

Pored ostalog, Kalač je oformio Komisiju za sporta u EU i bio njen komesar do oktobra 2010 god. Kalač sa svojim programima koje je kroz sport sproveo u djelo promijenio ulogu sporta i njegove socijalne vrijednosti u društvu a posebno integracije stranaca u Njemačkoj, pored programa “Integracija kroz sport” za strance Kalač je poznat i po programu “Karate za osobe sa hendikepom” koji je uspio da sprovede, u čitavom svijetu, u ime svjetske karate federacije (WKF).

Izvor: BSCG.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.