DPS se obavezao da Sandžak nema granica

3
36

Južni Sandžak – Demokratska partija socijalista i njen potpredsjednik, šef države Filip Vujanović demantovali su juče da je DPS 2006. godine, uoči referenduma, sa Bošnjačkom strankom potpisao sporazum kojim je predviđena autonomija Sandžaka, dok je lider BS i ministar bez porfelja Rafet Husović potvrdio da takav ugovor ipak postoji.

Husović je jučer “Vijestima” kazao da je BS sa DPS-om prije četiri godine potpisao sporazum o rješavanju pitanja Sandžaka kao prekogranične regije.

“Primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore. U tom kontekstu Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu, multikulturalnu prekograničnu regiju, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore”., dio je teksta sporazuma koji su krajem marta 2006. godine potpisali lideri BS-a i DPS-a, Rafet Husović i Milo Đukanović.

Husović je podsjetio da u programu BS-a decidno stoji da će se zalagati za „rješavanje statusa Sandžaka, kao prekogranične regije, kao i za uspostavljanje bescarinske zone, za slobodan protok roba i putnika u pograničnim mjestima ove regije, te održavanje ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih veza stanovništva regije“.
“Da napomenem da smo u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora imali jedno Nacionalno vijeće, a sada imamo Bošnjački savjet u Crnoj Gori i Bošnjačko vijeće u Srbiji. Pouzdano znam da ove dvije institucije imaju jako dobru saradnju u oblasti obrazovanja, kulture, informisanosti, što predstavlja jedan dobar primjer kako bi trebale da sarađuju i druge institucije”, istakao je Husović.

Povodom izjave potpredsjednika BS Hazbije Kalača u jučerašnjim “Vijestima”, koji je objelodanio sadržaj sporazuma BS-a i DPS-a i time saopštio da je zapravo već parafirana ideja o autonomiji Sandžaka, koju je nedavno počeo da promoviše muftija iz Novog Pazara Muamer Zukorlić, juče se oglasio DPS tvrdnjom da taj sporazum ne predviđa autonomiju. Gotovo istovremeno, Vujanović i njegova stranka DPS negirali su juče da je ta partija u sporazumu sa BS-om pristala da Sandžak bude prekogranična regija, što u BS vide kao autonomnu oblast.
Na drugoj strani, Nova srpska demokratija i Demokratski centar, iz različitih razloga, pozvali su DPS i BS da objelodane taj sporazum.

Vujanović je novinarima na Žabljaku rekao da se politika DPS-a i Vlade bazira se na javnom djelovanju, poštovanju građanske i nezavisne Crne Gore, te da se nijesu pravile nikakve nagodbe sa bilo kim i o bilo čemu.
„Mi imamo obavezu da otvorimo dobru komunikaciju sa prostorom na kome se obezbjeđuje dobar saobraćajni kontakt, razvija dobra komunikacija građana i dobra ekonomska saradnja sa Sandžakom. Više od toga nikada se nije obećavalo, niti je bilo razloga za to. Raduje me da Bošnjaci u Crnoj Gori prepoznaju da je njihov interes ono što je interes Crne Gore“, kazao je Vujanović.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević rekao je da su se DPS i BS u martu 2006. godine obavezali na primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore.
\”I u tom kontekstu, Sandžaka kao multietničke, multikonfesionalne i multikulturalne prekogranične regije, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore. Ni u kom slučaju ne može biti tumačena na način na koji to čini Kalač. DPS najoštrije odbacuje spekulacije takve vrste”, poručio je Kovačević

Jesu li zakulisni dogovori važniji od Ustava

Funkcioner Demokratskog centra Emin Duraković kazao je jučer da hoće da vjeruje da izjava Hazbije Kalača ne predstavlja stav njegove partije, već plod njegove želje za ekskluzivnošću i opipavanje terena pred neke nove trgovine sa vladajućim režimom.

“DC se pita do kada će javnost biti neprijatno iznenađivana raznim zakulisnim dogovorima kojima DPS trguje sa manjinskim partijama na štetu države Crne Gore. Pozivamo DPS da hitno objavi sporazum sa BS, pošto očito ovakvi ad hok dogovori imaju veću težinu od Ustava i zakona koji su definisali Crnu Goru kao građansku državu zasnovanu na vladavinu prava, a njenu teritoriju kao jedinstvenu i neotuđivu”, kazao Duraković.
Prema njegovim riječima, ovakve izjave samo stvaraju pogrešnu sliku o muslimanima u Crnoj Gori koji većinski nijesu separatistički raspoloženi, već žele miran, ravnopravan suživot sa ostalim konfesijama.

Izvor: Vijesti.me, Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.