Plojović: ‘Dozvoljeno emitovanje serije ‘Omer’, a zabranjeno emitovanke likova Božijih Poslanika, a.s.’

1
77

Novi Pazar – Zahtijevamo od svih televizijskih i izdavačkih kuća u gradu, regiji i državi da u programima koje emituju poštuju pomenutu fetvu i ne uznemiravaju vjernike sadržajima koji se kose sa njom, u kojima se prikazuju likovi bilo kojeg od Božjih poslanika, koje je Uzvišeni Allah zaštitio od ljudskih manjkavosti i grijeha i podstakao vjernike da izučavaju njihovu biografiju kako bi im postali uzor u životima

PITANJE: Poštavani Rešad-ef. Plojoviću, obraćamoVam se zahtjevom da Vašom fetvom dozvolite Sandžak televiziji emitovanje serije Omer r.a. koja je rađena u produkciji katarske MBC televizijske mreže.

Svjesni činjenice da veliki broj građana prati serije španskog i turskog govornog područja sa neprikladnim sadržajima, nemoralnim scenama koje loše utiču na odgoj ljudi, posebno djece i omladine, smatramo da bi serija o Omeru r.a.predstavljala pravo osvježenje na našoj medijskoj sceni te doprinijela jačanju islamske svijesti kod našega naroda.

Želja nam je da emitovanjem ove serije na našoj televiziji krenemo sa pojačanim islamskim sadržajima na našem kanalu. Takođe, smatramo da bi ovakvim načinom islamske da'we pomoglinaputuočuvanjavjeredini islama, kao i zaštite Bošnjaka od loših uticaja ne adekvatnih tv sadržaja i programa koji nanose štetu našem narodu.

ODGOVOR: Savjet za fetve Mešihata Islamske zajednice prošle godine donio je fetvu o zabrani prikazivanja likova Allahovih poslanika a.s., koju ovom prilikom želim ponovo citirati, a nakon nje iznijeti svoje mišljenje i zaključak u vezi sa konkrentnim pitanjem.

„Analizirajuć i pitanje i šeriatsko pravni tretman prikazivanja likova Poslanika Muhameda a.s. i drugih Božjih poslanika u filmovima i filmovima za djecu, nakon najave Regionalne televizije u NovomPazaru da će emitovati serijal o Jusufu a.s., Savjet za fetve Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izdaje FETVU kojom se najstrožije zabranjuje, haram je, pokazivanje i prikazivanje lika bilo kojeg od Božjih poslanika a.s., bilo da je riječ o crtežu, filmu ili crtanom filmu, kaošto se zabranjuje prikazivanje likova članova porodice Poslanika Muhameda a.s., četvorice pravednih halifa i desetorice ashaba kojima je obećan Džennet.

OBRAZLOŽENJE: Od aktueliziranja pomenutog pitanja 1926. god., kada je turski reditelj Vedat Arifi htio snimiti film o životu Poslanika Muhameda a.s. sa glumcem koji bi tumačio njegov lik, pa sve do danas, jedinstven je stav relevantne islamske uleme najvećih i najpriznatijih islamskih univerziteta, na čelu sa Al-Azharom, te priznatih svjetskih akademija za islamska istraživanja i vijeća za fetve širom islamskog svijeta, o strogoj zabrani koja se ne odnosi samo na prikazivanje lika Poslanika Muhammeda a.s., već i na sve Božje poslanike, kao i sve prethodno pomenute u fetvi.

– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.

-1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, SaudijskeArabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.

Slijedom pomenutog zahtijevamo od svih televizijskih i izdavačkih kuća u gradu, regiji i državi da u programima koje emituju poštuju pomenutu fetvu i ne uznemiravaju vjernikesadržajima koji se kose sa njom, u kojima se prikazuju likovi bilo kojeg od Božjih poslanika, koje je Uzvišeni Allah zaštitio od ljudskih manjkavosti i grijeha I podstakao vjernike da izučavaju njihovu biografiju kako bi im postali uzor u životima’.’

Sadržaj pomenute fetve utemeljen je na raspoloživim izvorima i mišljenjima relevantne uleme čija brojnost daje dodatnu snagu navedenom stavu.

Međutim, ono što je uočljivo u sadržaju jeste da se spomenuta zabrana ne odnosi samo na prikazivanje lika Muhameda a.s., već na sve Allahove poslanike a.s., na članove njihove porodice, kao što su: supruge, djeca, roditelji i sl., kao i na najbliže saradnike Poslanika Muhameda a.s., tj. ashabe, poput četvorice pravednih halifa i desetorice ashaba kojima je još za vrijeme njihovog života obećan Džennet.

Naravno, kada se analizira sadržaj fetve i pojedini dijelovi, da svi spomenuti nisu na istom stepenu, jer Allahovi poslanici ne mogu biti izjednačeni sa bilo kojim od njihovih savremenika i ashaba, ma kakve bile zasluge tih pojedinaca. Tako da je zabrana prikazivanja likova poslanika općenito, a Muhameda a.s. posebno, na većem stepenu zabrane i po ovom pitanju kod relevantne islamske uleme nema razilaženja.

Međutim, po pitanju prikazivanja likova ashaba prisutno je neslaganje među ulemom, od onih koji strogo zabranjuju do onih koji dozvoljavaju, posebno ako se radi o načinu da se široj javnosti vjerodostojno prenesu ne osporne vrijednosti koje su oni posjedovali, kako bi se još više uzdigao njihov ugled kod novih generacija i pobudila želja da ih prihvate kao svoje uzore u koje će se ugledati.

Istina je da oni koji zabranjuju prikazivanje likova ashaba čine to iz želje da se spriječi moguća zloupotreba i prikazivanje ashaba na način koji nije autentičan, koji bi narušio visoko mjesto i autoritet kojeg oni posjeduju. Međutim, ovaj argument može biti stavljen van snage ukoliko sadržaj onoga što se emituje upoznaju i odobre relevantne islamske institucije, poput Univerziteta „Al-Azhar” i slično, koje će biti garant i zaštita od zloupotrebe, narušavanja ugleda i nanošenja štete islamu i muslimanima.

Iz svega pomenutog, moj lični stav jeste da se može i mora praviti razlika između Allahovih poslanika sa jedne strane i drugih ljudi, hulefa-ir-rašidina i drugih ashaba, tako da se likovi poslanika nesmiju prikazivati, a o prikazivanju likova ashaba konačan sud mogu datim jer odavne islamske ustanove, te ukoliko odobre sadržaj određenih serijala, filmova i slično oni mogu biti emitovani.

Što se Vašeg slučaja tiče, ukoliko je sa sadržajem pomenutog serijala upoznata neka od relevantnih islamskih ustanova koja ga je odobrila i ukoliko je snimanje  vršeno pod nadzorom iste, onda on može biti emitovan. Međutim, ukoliko o sadržaju nisu konsultovane mjerodavne islamske ustanove ili nije dobijena njihova saglasnost, takve sadržaje je štetno emitovati, ma kakav bio izgovor autora ili sadržaj, jer ovakve stvari ne smije niko raditi na svoju ruku.

Rešad ef. Plojović

(Glas islama)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.