Dova reisuleme, pred Gulom, za mir u Palestini i Sandžaku

1
147

Sandžak – Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić imamio džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrevbegovoj džamiji u Sarajevu. Džumu namaz u Begovoj džamiji danas je klanjao i predsjednik Republike Turske Abdullah Gul. Četvrtu hutbu Reisu-l-uleme u ovom ramazanu MINA prenosi u cjelosti.

إنّ الحمد لله، نحمده ونستعينه ونستغفره، ونعوذ بالله من شرور أنفسنا، ومن سيّئات أعمالنا، من يهد الله فلا مضلّ له، ومن يضلل فلا هادي له، وأشهد أن لا إله إلاّ الله وحده لا شريك له، وأشهد أنّ محمّداً عبده ورسوله. قال الله تعالي في القران الحكيم: ياايهالذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب علي الذين من قبلكم لعلكم تتقون.

Draga braćo i sestre, Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom kaže:
قُلِ ادْعُواْ اللّهَ أَوِ ادْعُواْ الرَّحْمَـنَ أَيًّا مَّا تَدْعُواْ فَلَهُ الأَسْمَاء الْحُسْنَى وَلاَ تَجْهَرْ بِصَلاَتِكَ وَلاَ تُخَافِتْ بِهَا وَابْتَغِ بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلاً

Reci im Muhammede: „Zovite Allah ili zovite Milostivi, jer kako god Ga zvali, Njegova imena su najljepša. A kad si u namazu nemoj preglasno učiti Kur'an a nemoj ni pretiho. Drži se sredine između te dvije krajnosti
(Kur'an, 17:110).

Dakle, svako Allahovo ime je najljepše ime a zlatna sredina u svemu, pa tako i u namazu, treba da krasi svakog muslimana i muslimanku.

UČIMO DOVU ZA MIR U SVETOJ ZEMLJI: Pri kraju smo ovogodišnjeg ramazana. Ovo je zadnji petak i džuma-namaz u ovom mubarek mjesecu, koji se obilježava i kao dan Kudsa, dan sjećanja na Mesdžidu-l-aqsa u Jerusalemu, treće sveto mjesto po važnosti u islamu.

Čujemo da su ovih dana pokrenuti razgovori o rješavanju palestinskog pitanja, odnsono Jerusalema pa je stoga prilika da i mi učimo dovu, ni preglasno ni pretiho, da se nađe pravedan i trajan mir u Svetoj zemlji.

SARAJEVO – EUROPSKI JERUSALEM: Jer, naše je pravo i obaveza da iz Sarajeva, našeg europskog Jerusalema, podsjetimo našu braću po zajedničkom nam duhovnom ocu Ibrahimu, a.s., na čovjeka koji je na najbolji način svjedočio ibrahimovski duh u Jerusalemu. Bio je to veliki i slavni Salahuddin o kojem kršćanski hroničar Ernoul ovako svjedoči: – 
Kada je vidio žene križarskih vojnika u Jerusalemu kako plaču i mole za spas, Salahuddin je i sam zaplakao suosjećajući se s njima te im obećao da će svi živi muževi njihovi biti odmah oslobođeni, a onima čiji su muževi poginuli bit će isplaćena adekvatna nadoknada.

Ovo nije mit o muslimanskoj toleranciji, već povijesna činjenica na koju može biti ponosan svaki čovjek suosjećajne duše, tolerantnog srca i dijaloškog uma. Nadamo se da su na to ponosni i ovi na koje ovih dana cijeli svijet čeka da kažu jednom za uvijek da je u Svetoj zemlji Ibrahimovih potomaka umjesto svetog rata zavladao sveti mir na radost i sreću cijelog čovječanstva.

Kao što smo čuli svih dvadeset devet Allahovih imena su lijepa pa koje god od njih spomenemo Allah nas čuje i odaziva nam se, ali su nam kroz 
bismillu, (bismillahir-rahmānir-rahīm),

s kojom počinjemo svaki dobar posao, dva Allahova lijepa imena: Rahmān Rahīm najčešće na usnama. To je zato što nas Allah, dž.š., upučuje da vjerujemo u Njegovu milost, da uvijek tražimo Njegov rahmet, jer, kao što se kaže u hadisu qudsi „Moja milost ima prednost nad Mojom srdžbom“.

RADUJMO SE BAJRAMU A ŽALIMO ZA RAMAZANOM: To je zato št je Allah Uzvišeni sam sebi propisao milost (rahmet) kao princip u odnosu na srdžbu i gnjev: (كَتَبَ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ ) – Allah je sam sebi propisao milost(Kur'an, 6:12), kao princip na kojem poćiva svijet i na kojem poćiva odnos Stvoritelja i stvorenog.

Mjesec ramazan je mjesec Allahovog rahmeta. Iskreni postači to najbolje osjećaju svim svojim čulima. Radujemo se Bajramu, ali žalimo za Ramazanom baš zato što u Ramazanu osjetimo tu ljepotu Allahove milosti koju toliko želimo, koju toliko trebamo, koja nam toliko hrani dušu i snaži volju da budemo bolji ljudi.

Ako ste se ikad pitali odakle majci ta milost i bezgranična ljubav za djetetom, bit će vam jasno kad vam se kaže da je maternica rahim ( ، اَرْحَامرَحِم), korijen riječi iz kojeg je izvedeno i Allahovo ime Rahīm, Milostivi. Dakle, maternica je mjesto Allahove milosti kao princip Allahove dobrote koju majka prenosi na dijete kao univerzalnu ljubav prema čovjeku.

U maternici se događa bīt Allahove milosti, koja se pretvara u majčinu ljubav koja ima povratno dejstvo za svaku ljubav koja je kao majčina ljubav. Zato je Majka (أمّ) princip, matica, središte i tačka kojoj se uvijek vraća kad nam se zamrači pogled na pravac kojim valja ići do cilja: هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ – Allah je tebi objavio knjigu u kojoj su neki ajeti potpuno jasni. To je ummu-l-kitab (matična knjiga) a neki ajeti su dvosmisleni… (Kur'an, 3:7) وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لِّتُنذِرَ أُمَّ الْقُرَى وَمَنْ حَوْلَهَا – Mi smo ti objavili Kur'an na arapskom jeziku da opomeneš ummu-l-qurā (matična sela i gradove) i one koji su oko njih … (Kur'an, 42:7).
Iz korjena riječi ummun ( امّ ) izvedena je riječ ummetun (امّة), koja ukazuje da postoji Matica čovječanstva koja je svjesna svoje uloge u očuvanju i razvijanju ljudske vrste na principu Allahove milosti, majčine ljubavi i općeljudskog suosjećanja.

MATICA ČOVJEČANSTVA: Zato kad nam Kur'an Časni govori o ummetu srednjega puta ili inkluzivnom i integrativnom ummetu ne možemo a de ne primjetimo da je to Muhammedov, as., ummet, kao Matica čovječanstva koja vjekovima polaže u komorice saća dvije vrste sjemena: oplođeno, iz kojeg se razvijaju radilice i neoplođeno, iz kojeg izlaze trutovi. Radilice izrađuju saće, skupljaju hranu, prerađuju nektar u med, odgajaju potomstvo, čuvaju gnijezdo i reguliraju temperaturu i vlagu unutar gnijezda.

A sada siđimo sa visina univerzalnih načela na naše tlo, na našu zemlju, na našu stvarnost i razmislimo malo o našoj matičnoj knjizi, o našem matičnoj domovini, o našoj Matici koja ima radilice koje izrađuju saće, skupljaju hranu, prerađuju nektar u med, odgajaju potomstvo, čuvaju gnijezdo i reguliraju temperaturu i vlagu unutar gnijezda. Nećemo govoriti o trutovima. Oni sami govore o sebi.

Ja se danas obraćam vama koji ste postili ovaj i sve ramazane prije ovoga, vama koji ste istinske radilice u očuvanju naše vjere, naše zajednice i našeg ugleda i časti.

IZ – MATICA NAŠEG NARODA: Ja govorim vama koji razumijete da je Islamska zajednica Matica našega naroda a vi ste radilice koje podižu džamije kao saće, koje skupljaju džemat, koje prerađuju duh vjere u bratsku ljubava, kao što pčele prerađuju nektar u med, koje odgajaju potomstvo, koje čuvaju gnijezdo i reguliraju temperaturu i vlagu unutar našeg zajedničkog gnijezda, koje se zove Islamska zajednica.

Vi ste te radilice koje ni ove godine neće zaboraviti da u Maticu Bejtu-l-mala Islamske zajednice unesete najbolji nektar, ma koliki bio, iz vašeg imetka kao zekat i sadekatu-l-fitr kako bi mogli nastaviti odgajati naše potomstvo u islamu i kako bi mogli regulirati temperaturu i vlagu unutar naše zajednice bez ovisnosti od bilo koga i bez ičije ucjene.

Upamtite, draga braćo i sestre, Islamska zajednica je Matica našeg naroda i zato ne dozvolite da Matica ostane bez plodova njezinih radilica i da se tako obezglavi zajednica.

Uvjeren sam da ćemo i dalje biti vrijedne radilice za naše opće dobro i za našu bolju i sretniju budućnost. Molim Allaha Uzvišenog da nam primi naš ibadet posta, da nam primi naše teravije, naše sehure, naše mukabele, naš zekat i naše vitre, naše pokajanje i naše želje za naše i dobro zdravlje naše porodice, naših komšija i prijatelja.
Allahu Svemogući, osnaži nas u našoj namjeri da čuvamo i očuvamo naš din-i islam u slobodi i napretku naše domovine!

Allahu Sveznajući, pouči nas da radimo sa voljom i ljubavlju za naše zajedničko dobro!

Allahu Milostivi, Tvoja milost obuhvata sve što postoji pa Te molimo hurmetom našeg posta da nam se smiluješ i oprostiš nam grijehe! Amin!

Draga braćo i sestre,
PREDSJEDNIK TURSKE U SAFFU GAZI HUSREV BEGOVE DŽAMIJE: Mi smo danas počašćeni prisustvom predsjednika Republike Turske Abbullaha Gula u Gazi Husrevbegovoj džamiji na džumi-namazu u kojoj se džuma-namaz klanja gotovo pet vjekova.

Sretni smo što smo doživjeli da je predsjednik Turske, neka mu Allah podari dobro zdravlje i uspjeh u dobrim djelima, zajedno s nama u saffu, zajedno s nama na sedždi, zajedno s nama u našoj namjeri da čuvamo i očuvamo svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet.

Zato neću propustiti ovu povijesnu priliku a da ne kažem ono što je, uvjeren sam, svima vama na duši, svima vama u srcu, svima vama na umu.

Mi muslimani na Balkanu puno smo propatili u zadnjih sto i više godina, ali smo ostali čvrsti i dostojanstveni u svojoj vjeri i kulturi i ostali smo dosljedni u njegovanju suživota i tolerancije, baš onako kako su nas poučili naši slavni preci koji su na Balkanu održavli mir i stabilnost kroz poštivanje prava svih ljudi na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Uvažavajući pravo svakog naroda na Balkanu da tumači svoju povijesnu zbilju, ali moram ovdje kazati da su Bošnjaci muslimani bili posebno izloženi nemirnoj i neizvjesnoj sudbini koja je kulminirala genocidom nad njima potkraj prošlog stoljeća.

Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nemaju svoju nacionalnu državu, već žive u više država kao manjinske skupine u okruženju većinskih jednonacionalnih zajednica, koje često nemaju razumijevanja za njihova nacionalna, vjerska i kulturna prava.

Tamo gdje su Bošnjaći većinska nacionalna zajednica osporava im se pravo na većinski status, a tamo gdje su manjina krše im se ljudska prava na način da im se bezobzirno nameću pravila većine.

U nedostatku snažnih nacionalnih institucija Bošnjaka u državama koje su dužne da osiguraju uvjete nacionalnim manjinama da čuvaju i razvijaju svoj identitet u jeziku, naciji i kulturi, Bošnjaci muslimani su upućeni na Islamsku zajednicu i zato je važno da se razumije da sve dok Bošnjaci ne budu imali snažne i stabilne nacionalne i kulturne institucije, Islamska zajednica mora biti snažna i sposobna kako bi Bošnjaci muslimani održali svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet.

SRBIJA DA POŠTUJE AUTOHTONOST BOŠNJAČKOG NARODA I AUTONOMNOST ISLAMSKE ZAJEDNICE: Zbog toga za nas je jako važno da se razumije značaj Mešihata Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru i da se ukaže beogradskom režimu da poštuje autohtonost bošnjačkog naroda i autonomnost Islamske zajednice u Sandžaku te da odustane od nametanja svojih pravila za vođenje vjerskih poslova muslimana u Srbiji, odnosno Sandžaku. Nema podjele među muslimanima u Sandžaku, već ima pokušaj od vlade u Beogradu da se miješa u poslove Islamske zajednice na neprimjeren i neprihvatljiv način.

Uvjeren da će ova poruka dobre volje sa ovog časnog mjesta, u ovom mubarek danu i u prisustvu ovih uglednih ljudi uozbiljiti odnos Beograda prema Bošnjacima u Sandžaku, učim dovu Uzvišenom Allahu da imamo strpljenja pred onim što ne možemo mijenjati, da imamo hrabrosti da mijenjamo ono što možemo mijenjati te da imamo mudrosti da razlikujemo te dvije stvari. Amin!

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. O Vjerovjesniče, Allah je dovoljan tebi i vjernicima koji te slijede. (64) O Vjerovjesniče, bodri vjernike na borbu! Ako vas bude dvadesetak izdržljivih, pobijediće dvije stotine; a ako vas bude stotina, pobijediće hiljadu onih koji ne vjeruju, zato što su oni ljudi koji ne shvaćaju. (65)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.