Dešavanja u Ženskoj novopazarskoj medresi

0
67

Novi Pazar – U medresi “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru, Žensko odjeljenje u Novom pazaru su se održavale brojne aktivnosti poput književnih večeri, školskih takmičenja, tribina, sohbeta i hatmi…

Književno veče

Dana 29. 03. 2010. godine, u ženskoj medresi u Novom Pazaru, održano je književno veče. Ovaj program su, svojim prisustvom, oplemenili profesori bosanskog jezika, Amir Dautović i Maida Ujkanović, prof. Adela Toković, prof. Misala Pramonković, prof. Mejrema Šačić i vaspitačica Ruva Dautović. Učesnice književne večeri bile su sve učenice, od prvog, do četvrtog razreda.

Tema književne večeri, bila je književnost Bošnjaka, od Osmanske vladavine, pa sve do danas. Svaki je razred predstavio određenu vrstu književnosti, a svaka učenica je govorila na određenu temu.

Prvi i drugi razred je govorio o književnosti Bošnjaka za vrijeme turske vladavine. Prvi razred je obradio usmeno stvaralaštvo Bošnjaka i epistolarnu književnost, a drugi razred književnost Bošnjaka na orijentalnim jezicima i alhamijado književnost. Treći razred je obradio preporodnu, a četvrti razred savremenu književnost Bošnjaka. Rečeno po nešto piscima, koji su obilježili ta doba kjiževnosti, o formama pisanja i djelima iz tog perioda, koja su nam danas poznata, kao i o problemima, kroz koje su Bošnjaci prolazili kroz te periode. Talentovane učenice su recitirale svoje pjesme i čitale svoje radove.

Profesori su pohvalili književno veče i trud učenica.

Školsko takmičenje iz engleskog jezika

Dana 24.03.2010. godine, u muškoj medresi „Gazi Isa- beg u Novom Pazaru, održano je školsko takmičenje iz engleskog jezika, između učenika četvrtog razreda muške medrese u Novom Pazaru i ženske medrese u Novom Pazaru i Rožajama. Takmičenje je trajalo 90 minuta. U komisiji je bio profesor engleskog jezika, prof. Ismet Nuhambašić. Prva tri mjesta zauzeli su Dženis Ejupi, Semira Čolović i Faruk Demić. Oni će nas, inšallah, predstavljati na takmičenju svih medresa u Mostaru, koje će se održati 26. aprila.

Školsko takmičenje iz arapskog jezik

U muškoj medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, 16.03.2010. godine, održano je školsko takmičenje iz arapskog jezika, između učenika četvrtog razreda muške medrese u Novom Pazaru i ženske medrese u Novom Pazaru i Rožajama. Takmičenje je trajalo 90 minuta, a test se sastojao iz tri dijela- gramatika, vokalizacija i prijevod teksta. U komisiji bili su profesori arapskog jezika, prof. Enver Omerović i prof. Adela Toković. Prva tri mjesta osvojile su učenice ženske medrese u Novom Pazaru, Sanela Pelivani, Semira Čolović i Dženana Ilijazi i plasirale se na takmičenje svih medresa u Travniku, koje će se održati 12. aprila.

Tribina u ženskoj medresi

Dana 12.03.2010. godine, u ženskoj medresi u Novom Pazaru, održana je tribina na temu „Iskušenja na dunjaluku“. Predavač je bila učenica čevrte godine, Azemina Plojović. Tribini su prisustvovali mr. prof. Enver ef. Gicić, prof. Mejrema Šačić i vaspitačica Ruva Dautović.

Azemina je govorila o raznim iskušenjima, koja nas mogu zadesiti na dunjaluku, o nadi u Allahovu, dž.š., milost, kao i o načinima prevazilaženja iskušenja i strplivosti, prilikom istog. Prilikom govorenja o strplivosti, učenica je navela i da Allah, dž.š., nikog ne opterećuje preko njegovih mogućnosti i da On iskušava samo robove koje voli. Profesor Enver Gicić je pohvalio njeno predavanje i dodao još nekoliko korisnih rečenica i načinima prevazilaženja iskušenja.

Sohbeti u ženskoj medresi

Kao i svake godine, u ženskoj medresi se, svake druge srijede, održavaju sohbeti, koje pripremaju učenice svih razreda. 17.02.2010. sohbet su pripremale učenice prvog razreda, na temu „Iskrenost“. Sohbetu su prisustvovale prof. Mejrema Šačić i prof. Adela Toković. Ajete iz Časnog Kur’ana, koji se odnose na iskrenost, proučila je Enisa Fijuljanin. Svaka učenica je citirala hadise, koji se odnose na ovu temu, a kratko predavanje pripremila je Amela Memić. Učenice su, na ovu temu, izvele i kraći dramski komad, u kome su učestvovale Aida Bećirović, Džemila Eminović i Belkisa Avdović. Obzirom na to da je ovo bio njihov prvi sohbet, a bio je tako maštovito i kvalitetno pripremljen, učenice prvog razreda dobile su sve pohvale, kako od profesirica, tako i od učenica.

Drugi sohbet održan je 17.03.2010. godine, a pripremale su učenice drugog razreda, na temu „Pokajanje“. Ovom sohbetu je prisustvovala prof. Mejrema Šačić. Sohbet je započet učenjem Časnog Kur’ana. Ajete je proučila Amra Ejupi. Kraće obraćanje učenicama, pripremila je Sedžda Zukorlić. Učenice su pripremile dirljive hadise na ovu temu, kao i kraća predavanja. Sohbet je oplemenjen ilahijama, koje je proučila Sara Ujkanović. Posebnu pažnju učenicama je, kao i uvijek, privukao je kratak, ali kvalitetan dramski komad, u kome su učestvovale Naida Zeković, Rijalda Brunčević, Amela Kačapor, Zehra Kačapor, Amina Izberović i Aldina Bilalović. Učenice su dobile komplimente i pohvale od profesorice i ostalih učenica.

Molim Allaha, dž.š., da oba razreda nagrdi za trud. Amin.

Početak učenja hatme

Dana 04.11.2009. godine, u ženskoj medresi u Novom Pazaru, proučena je prva zajednička hatma za dušu rahmetli Aćifa Skenderovića. Bio je jedan od najpoznatijih alima sa naših prostora. Kaže se da nije ostala ni jedna džamija u Novom Pazaru, a da on nije održao predavanje u njoj. Direktor medrese, mr. prof. Mustafa ef. Fetić i šef vaspitačke službe Mirsad ef. Bećirović, prisustvovali su hatmi i učenicama se obratili kraćim predavanjem. Hatme dovu je proučila učenica IVb odjeljenja, Ilda Demirović. Nakon toga je uslijedilo posluženje.

Nakon prve hatme, svakog četvrtka, proučene su još tri hatme.

Druga hatma proučena je za rahmetli Faruka ef. Demića. Bio je poznati alim i daija na našim prostorima. Ljudi koji su ga poznavali, pričaju da je ostavljao veliki utisak na ljude. Njegov džemat brojao je hiljade ljudi, a on je tad bio treća godina medrese! Znao je tri strana jezika, preveo je mnoge knjige sa arapskog jezika, imao je medžlis u Švajcarskoj. Bio je vaspitač u Gazi Hurevbegovoj medresi. Kaže se da su se učenici radovali, kada je on bio u smjeni. Hatme dovu je proučila vaspitačica Ruva Dautović.

Treća hatma proučena je rahmetli Dženanu Bećirovću. Hatme dovu je proučila vaspitačica Ruva Dautović.

Četvrta hatma proučena je  rahmetli Vehbiji Hodžiću. Bio je poznati učenjak.Znao je šest sranih jezika. Napisao je 1200 stranica, svojom rukom  objavio knjigu „Islam u svjetlu nauke i filozofije“. Ova knjiga objavljena je tek nakon 50 godina. Radio je puno za Islam. Hatme dovu je proučila učenica IVb odjeljenja, Ilda Demirović.

Molim Allaha, dž.š., da nam ukabuli hatme i upiše nam ih u dobra djela, da se smiluje svima onima kojima su proučene hatme i da nas sve zajedno uvede u vječni Džennet. Amin!

Izvor: Medresa.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.