Des Moines: Svečano otvorenje turbeta na mezarju “Es-Selam“

0
15

Amerika – Dana 08. decembra 2012. godine upriličena je svečanost u povodu otvorenja turbeta na mezarju ,, Es-Selam“ Islamskog i Kulturnog Centra ,, Bošnjak“ u Des Moinesu država Ajova.

Dobri Bošnjaci IKC-Bošnjak su 2009. godine svojim donacijama koje su uvakufili uspostavili mezarje, čiji je osnovni cilj jačanje institucije džemata i zaštita islamskih principa.

Mezarje ,, Es-Selam“ je otvoreno 2010. godine, a 2011. godine započelo se sa izgradnjom turbeta kao simbola mezarja i uređivanja musalle za klanjanje dženaze-namaz.

Mezarje ,,Es-Selam“ ukupno ima 120 dunuma zemlje i sve naše aktivnosti su usmjerene da muslimani na ovim prostorima dobiju što efikasniju uslugu, a samim tim i da se harem mezarja zaštiti od bilo kakvog skrnavljenja i aktivnosti koje su u suprotnosti sa Islamskim pravilima ponašanja prilikom dženaze, posjete mezarja, kao i ostalih aktivnosti koje su vezane za mezarja.

Program je počeo sa podne namazom nakon čega se zajednički zijaretilo mezarje, kako bi se postavio alem na turbe i proučila dova na temelje za gasulhanu.

Nakon ovog prvog dijela programa, zajedno sa našim musafirima smo se vratili u džamiju kako bi se ugrijali uz kahvu, zatim smo klanjali akšam namaz i proučili Tevhid šehidima BiH.

Poslije proučenog Tevhida upriličena je i donatorska akcija za završetak radova na gasulahni, na kojoj je sakupljeno $53.000.00.

Naš nijet je da do proljeća 2013. godine završimo gasulhanu i stavimo je u funkciju, a nakon toga želja nam je da izgradimo i nekoliko fudbalskih terena za našu omladinu, kako bi se mogli sastajati i imati svoj teren na kome mogu trenirati.

Šta reći kada je u pitanju ova svečanost, ono što je bilo upečatljivo je lica koja su osjetila toplinu i ljubav prema svojoj vjeri, i da su ljubomorno prihvatili se nošenja bajraka time pokazujući koliko vole svoju vjeru i koliko vole Islam i svoju domovinu iz koje su došli.

Ujedno koliko je nama poznato, ovo je i prvo turbe i prva gasulhana na području Sjeverne Amerike, a svakako i mezarje koje svojim pravilima o ponašanju daje upečatljivu sliku ljepote Islama.

Pored turbeta na mezarju, osigurali smo da naši umrli dobiju nišane koji svojim stilom i dizajnom oslikavaju islamsku duhovnost.

Svečanosti na otvaranju turbeta i dove na temelje za gasulhanu prisustvovali su:

– Imam iz džemata Minneapolis Muaz ef. Sinanović;

– Imam iz Džemata ,, Ezan“ Nijaz ef. Valjevčić;

– Imam iz Džemata Waterloo h. Sulejman ef. Čaušević; i

– Imam iz Džemata St. Louis h. Enver ef. Kunić.

Pored Imama ovoj svečanosti prisustvovali su mnogobrojne džematlije iz gradova Minneapolis, Waterloo, Lincoln, St. Louis, Kansas City.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.