Danas presuda po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid

1
18

Nizozemska, Haag, ICJ, Međunarodni sud pravde

Holandija – Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) objavit će danas presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom ratnih događanja tokom ‘90-ih godina.

Na zasjedanju najvišeg sudskog organa Ujedinjenih naroda (UN), koja će početi u 10 sati, presudu će pročitati predsjednik suda Peter Tomka iz Slovačke.

“Sve je spremno za izricanje presude. Čitanje presude, kažu nam, obično traje između jednog i tri sata. Prema tome, najkasnije do 13 sati trebali bismo znati kakva je presuda i kakve će obaveze po odluci suda Hrvatska i Srbija morati ispuniti”, javlja Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid završena je 1. travnja prošle godine.

Prethodno je najviši UN-ov sud saslušao svjedoke i dokaze hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu, kao i za protutužbu Srbije za genocid nad Srbima u vojno-redarstvenoj akciji Oluji.

Suci su se nakon završetka glavne rasprave povukli na vijećanje koje se odvijalo u tajnosti i u pet faza.

Očekuje se da će sud najprije izreći svoju odluku povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije, koja je podnesena 1999. godine, a potom i povodom protutužbe Srbije protiv Hrvatske iz 2009. godine.

Presuda je konačna

Presuda ICJ-a je obvezujuća, konačna i bez prava na žalbu. Države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Ukoliko bi sud izdao neki nalog državi, na primjer u pogledu nadoknade štete, onda bi ta država bila dužna da po njemu postupi.

Međutim, sud u ovoj fazi postupka ne donosi odluku o konkretnoj nadoknadi štete, već ostavlja određeno razdoblje državama da se oko toga dogovore. Ukoliko do dogovora ne dođe, države bi opet išle pred sud specifiranim zahtjevom.

Što se tiče provedbe takve odluke njeno izvršenje nadgledalo bi Vijeće sigurnosti UN-a.

Presudu o tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudaca – 15 stalnih i dvoje ad hoc sudaca iz Srbije i Hrvatske.

Druga presuda za genocid

Hrvatska je prije 16 godina pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriju te države od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila protutužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podnesena hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

To je druga presuda u povijesti ICJ-a za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, nakon što je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije prije osam godina utvrdio da se genocid na području Srebrenice dogodio.

Nije utvrđena odgovornost službenog Beograda za počinjenje genocida, već samo propusti u njegovu spriječavanju i kažnjavanju.

Izravan prijenos presude Međunarodnog suda pravde po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid na programu je Al Jazeere Balkans od 10 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.