Dan Sandžaka obilježen u duhu stvarnog oživljavanja bošnjačkog jedinstva

74
57

DSC_0355_616w_80c_vhigh

Novi Pazar – Večeras je u sali Doma kulture u Novom Pazaru obilježen nacionalni dan – Dan Sandžaka  u organiziaciji Bošnjačke kulturne zajednice – BKZ.

Ovom skupu su prisutvovali čelni ljudi BKZ-a, Islmaske zajednice kao i predstvanici  političkog i javnog života u Novom Pazaru.

Velika želja za jednistvom rezultirala je prisustvom visokih delegacija političkih opcija okupljene i oko SDA i oko SDP. Ispred gradske uprave u  Novog Pazara prisustvovao je gradonačelnik  dr. Meho Mahmutović, a u njegovu delegaciju su sačinjavali i predstavnici skupštine grada, kao direktori javnih ustanova. Ispred BNV kao izaslanici predsjednika Ugljanina prisustovala je delegacija na čelu sa sekretarom BNV, Ahmedinom Škrijeljom.

Prisutnima se obratio muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić ističući da je Bošnjacima potrebno jedinstvo i da se ono ne može graditi oko jednog čovjeka ili političke partije, već se jedinstvo mora graditi na univerzalnim vrijednostima kao što su vjera islam, bošnjačka nacija i naša domovina Sandžak.

U ovoj manifestaciji učešće su uzeli i Haris Skarep, Hamza Škrijelj, Ilma Plojović, kao i polaznici Mekteba Reuda.

SANA – Rejhan Zećović

(uskoro opširnije …)

DSC_0321_616w_80c_vhigh

DSC_0159_616w_80c_vhigh DSC_0185_616w_80c_vhigh DSC_0199_616w_80c_vhigh DSC_0218_616w_80c_vhigh DSC_0236_616w_80c_vhigh DSC_0252_616w_80c_vhigh DSC_0260 DSC_0277_616w_80c_vhigh DSC_0290_616w_80c_vhigh DSC_0309_616w_80c_vhigh
DSC_0322_616w_80c_vhigh DSC_0324_616w_80c_vhigh DSC_0326_616w_80c_vhigh DSC_0334_616w_80c_vhigh DSC_0340_616w_80c_vhigh DSC_0341_616w_80c_vhigh DSC_0344_616w_80c_vhigh
DSC_0358_616w_80c_vhigh DSC_0361_616w_80c_vhigh DSC_0366_616w_80c_vhigh DSC_0385_616w_80c_vhigh
DSC_0399_616w_80c_vhigh unnamed_616w_80c_vhigh


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

74 KOMENTARI

 1. Не постоји дан санџака. ЗАВНОС је трајао од новембра 1943 до марта 1945. додине.
  А то је 9 месеци 1943
  12 месеци 1944
  11 месеци 1945, а то је око 2 године и 8 месеци. У Антифашистичко веће су били у а псолутној већини. Председник је био Сретен Вукосављевић. Тпо је партизанска логистичка организација, са циљем да се помогне НОР у југозападној Србији. Кад је рат завршен, Веће је укинуто. Ту се не ради о било каквој аутономији, о влади те аутономије. Једноставно ратна логистичка организација.

  Кориишћење тог датума је од стране муслимана Рашке области је националистичко сепаратистичка манипулација, без учећ-а Срба. То је непријатељски акт против Републике Србије. и злоупотреба овлашћења. То је могла да слави муслиманска партија, националистичка, али никако не и званичници државне власти државе Србије, градоначелник Новог Пазар, који је градоначелник свих грађана, а не само муслимана. Чак и кад би то био неки празник, никако не би могао бити муслимански празник, јер су га оснаовали Срби. Муслаимана је било само пар, јер их је веома мало било у НОР, били су на страни Хитлера.

  Муслимани Рашке области се веома лоше представљају јавности државе Србије, сами стврају одбојност, представљају се као реметилачки фактор, користисе сваки јавни наступ да се оптужи Србија за нешто што не стоји, као поробљивач муслимана Србије, што муфтија редовно истиче. Балкански рат 1912. године је био ослободилачки рат од турске окупације, а не рат против муслиана Србије. Муслимани Србије нису имали никакву своју државу за време турске окупације, нису могли ни да је изгубе, јер је нису имали, нико их није поробио, већ ослободио их турске окупације. Да није било генерала Михаила Живковића не би ни било муслимана у Новом Пазару, јер су их турски генерали наговрили да са турском војском иду у Турску. Краљ Петар први је издао проглас да српска ослободилачка војска буде пажљива према српској браћи исламске вере, да шпоштују њихов живот, морални интегритет и имовину. Генерал Михаило Живковић је такође донео наредбу број 12 од октобра 1912. годиен којима је гарантовао слободу, живот, имовину. Наредио је да се муслимани који су пошли преко Рогозна за К Миторвицу да се врате да се не би мрзла деца и жене, испред сваке куће и дућана био је српски војник стражар и чувао муслиманску имовину. Једна игла није украдена, опљачкана, отета ни једном муслману Новог Пазара. Чак је поставви муслимана за предсеника Општине Нови Пазар.

  Понашање муфтије Зукорлића и његов оптуживалачки вокабулар је крајње некоректан, опасан хушкачки, мрзитељски и велико је чуда да власт није покренула кривични поступак против њега за рушење поретка и и суверенитета државе Србије.

  Такође и прослава неког датума државности некакве државе која не постоји не само да је смешно већ и жалосно и некоректно према Србима Рашке области и непријатељски акт против државе Србије и српскога народа. како је могуће да само муслимани, и то не већина, већ само они националистички острашћени и они заведени, у заблуди, прослављају неки непостојећи празник, Муслимани Србије никада нису имали државу, ни аутономију, нити било какав облик дрђавног ентитета. И шт сад значи оно што се прославља као дан државе санџака .

  Турски израз санџак није особена именица, није географски појам, није историјски појам, није геополитички појам, већ преведен н српски значи срез или округ. И откуд је то појам за некаву територију. Уз реч санџак увекс тоји име тога санџака. Турци су своју државу поделили на неколико стотина санџака, мислим 290, и сви су укинути у 20. веку. Нигде на свету не пстоји ни један једини санџак, па ни у турској држави. Али постоји у главама муслинаских националиста, и има заначење сепаратистичке пароле, ратно хушкачке пароле, позив на сукоб. Како је мохуће да мање од 200.000 њуди тражи аутономију. Референдум на који се позивају муслимански националисти 1991. је био изјашњавање једне националистичке странке, а не грађана Рашке области. Ни једна разуман грађанин рашке области није гласао, ни Србин ни муслимана. Ни један једини Србин није гласао за. То је било илегално изјашњавање једне групе грађане Србије. Крајње неодговорн особе могу се позивати на такву накарадну ствар као правно ваљан докумет.

  Мислом да поједини муслимнски националисти Србије кваре имиџ муслимана Србије, стварају одбоност код грађана Србије, нарочито Срба и нажалост такав став има веома лоше последице са вербакним и физичким међунациоалним сукобима. То није разумно, срамотно је и штетно.

  Химна ,,Боже правде” је химна државе Србије, и усвојили су је бојовници 5. октобра. Ниједна химна није национална свечана песма, па ни химна ,,Боже правде” није химна српскога народа, јер једноставно је само химна државе Србије. Србија има много националних мањина и кад би свака нацоналност била заступљена у химни, таква химна би била немогућа. Химна се усваја на референдуму са Уством, плебисцитоно и морају је поштовати сви грађани Србије без обзира да ли им се свиађају. јер се морају поштовати сви закони и устав државе Србије.

  Верујем да све државе имају само једну химну, па чак и класично демократска Француска и да не помиње ни једну националну мањину. Уосталом химна Француска је Мрсељеза.

  И последњих деценија 20. века и поштаком 21. века много је глупости и лудости на јавној сцени који доносе штету свима, па и протагонистима таквих појава и понашања. Моја намера је сасвим добронамерна, па иако се некоме не свиђа, јер није било могуће рећи ситину а свима угодити.

  Ни ми Срби Србије нисмо задовољни ни са државом Србијом ни са режимом, али изволте на изборима промените власт и режим и њене прописе. Демократија није увек најсрећниеј решење. Муслинаска власт у Новом пазару и другим градовима где су муслимани на власти у рашкој облати је завела апсолутистички режим,где се не поштују нациланална и људска права Срба, па ми без поговар смо лојани . Српски прествници у власти локалнбе самоуправе су само икебана, баш фикуси, јена жалосна фарса, и мислим да је грешак што су пристали да врше такву улогу. Једна бесмислица. Поготову што нису никакв интелектуални капацитет, безикакве интелектуалне снаге. Служе да потврде демократски легитимитет режиму локалне самоуправе кој је то није и доноси срамне одлуке плус субјективно и дискриманторако понашање злоупшотребоб власти. А и кад је власт била добра и праведна, непристрасна. У комунистичком времену је била тоталитарна, власт једне партије, лодносно власт врха те странеке.

  Вемо искрено и добронамерно препоручујем свим грађанима рашке обалсти да посштују своје суграђане, јер људи уже трају од сваког режима, а историја је показала да је било много јудила у свим времнима. Идеологије, без обзира које су, ни једна није иделана, па чак ни верске идеологије. Једносмерно мислиоти и пратити кратку перспективу је апсолутна грешак свакога појединца. Бити против државе у којој живиш значи бити против самога себе.
  Извињавам се бог словних грешака. Битне су мисли.

 2. Pitanje: koji istorijski događaj, od kog datuma, je uzet za obeležavanje manifestacije “Dani Sandžaka”?

  Ja sam čitajuči i istražujući pronašao sledeće:

  “Članovi izvršnog odbora ZAVNOS -a i Glavnog štaba Sandžaka 20. novembra 1943 godine u Pljevljima su bili: Mišo Pavićević, Prota Jevstatije Karamatijević, Sreten Vukosavljević profesor Beogradskog Univerziteta, Murat Šećeragić muftija i vrhovni šerijatski sudija i poverenik Islamske verske zajednice za Sandžak, Crnu Goru i Srbiju u Kraljevini Jugoslaviji, Dušan Ivović, Jakša Bogdanović, Predrag Vlasonić, Edib Hasanagić”. Taj istorijski događaj, od 20. 11. 1943 .g., se uzima za datum obeležavanja kulturne manifestacije “Dani Sandžaka”…dakle, baštinimo zajedničku istoriju.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/ZAVNOS.jpg/800px-ZAVNOS.jpg

  Hteli mi to ili ne, mi smo jedni drugima neminovnost na ovim prostorima…i tako će biti, ako Bog da, dok bude sveta i veka.

 3. a jos malo,na posa od ponedjeljka pa cu jos malo da vas nerviram a posle necu imat kad…svrni nedje na kafu tursku naravno,ove zapadnoevropske ne pijem..

  • Nista nas ne nerviras coce, ti nam vise dodes ko intermeczzo, ja kad odem u halu tvoje komentare citam 😉 😆
   .
   Nego sve kontam koji to poslodavac zaposljava crnogorca??
   😉 😀 😆

   • Nista nas ne nerviras coce, ti nam vise dodes ko intermezzo, ja kad odem u halu tvoje komentare citam 😉 😆
    .
    Nego sve kontam koji to poslodavac zaposljava crnogorca??
    😉 😀 😆

   • Jasno je da su naša braća Bošnjaci prihvatili vjeru osmanlijskih okupatora i ostali u tom etno-kulturološkom svijetu. I to je potpuno ok, legitimno…Nelegitimno je falsifikovati istoriju, sloveno-srpski narod miješati sa nekakvim Vlasima, Arbanasima… Prema nekim croato-dukljansko-bosnjackim historičarima Sloveni kao da nisu ni dolazili na Balkan. Sve su to Vlasi, Morlaci, Romani, Irili, Arnauti, samo neka objasne otkud slovenski jezik kod 90% stanovnistva Balkana. Što nije turski ili romanski, ili kojekakvi drugi?

 4. gledajuci popis vidim da je u tzv. sandzaku oko 210000 muslimana i 160000 pravoslavaca…i ne uzimajuci u obzir muslimane koji se izjasnjavaju ka srbi ili crnogorci kao npr. uvazeni dr. Smajo Sabotic i uglavnom su to ljudi visoke inteligencije koji su veoma uspjesni u svojim poslovima.. tako da je valjda na strani muslimana veoma mali procenat s tim sto su veoma vjesto u kartu tzv. sandzaka makli opstine se ubjedljivom vecinom pravoslavnom(kraljevo,raska,leposavic),jer bi tada bili u manjini… nema mjenjanja granica.. nema ni republika srpska ni niko.. svi ambasadori i izetbegovic to potvrdjuju. ove provokacije zukorlica(ja ga zovem amfilohije br.2),se pogresno ili istinito tumace u stranim medijima,i svakom investitoru koji vidi kako setaju paravojske u zeljenim uniformama ne pada napamet da ulozi euro.na jednom forumu slovenije ljudi su sa nekim strahom i besom komentarisali da ih ovo podseca na *90-e.. mislim da zukorlic odvodi narod u mracni srednji vijek,i stvara mnogo neprijatelja.. okruzeni ste narodima koji su se drzavno-pravno ostvarili,i ovakvim istupima postajete stranci u svojim drzavama…u pamet se.. i nemoj da vas stigne kletva amfilohija ili nemoj da zukorla zapali srbiju do cacka sa tajnim laserom koji sve przi ispred sebe a koji je konstruisao sin bogumilskog svestenika Nikola Tesla(koga srbi i hrvati uporno svojataju,umanjujuci znacaj teslin u uzdizanju sveboznjackog informaticko-galaktickog sistema bla bla,mada smislice i preformulisace kvaziistoricari to bolje)

   • U pravu si Alma. Gusle nisu ni naše, ni vaše. Odnosno, gusle su i vaše i naše, balkanski muzički instrument. Ali jedno priznati moraš, najlepše gude u crnogorskim rukama.

   • Jasno je da su naša braća Bošnjaci prihvatili vjeru osmanlijskih okupatora i ostali u tom etno-kulturološkom svijetu. I to je potpuno ok, legitimno…Nelegitimno je falsifikovati istoriju, sloveno-srpski narod miješati sa nekakvim Vlasima, Arbanasima… Prema nekim croato-dukljansko-bosnjackim historičarima Sloveni kao da nisu ni dolazili na Balkan. Sve su to Vlasi, Morlaci, Romani, Irili, Arnauti, samo neka objasne otkud slovenski jezik kod 90% stanovnistva Balkana. Što nije turski ili romanski, ili kojekakvi drugi?

 5. Za Tale:
  Jopet se uvjek ponavljamo:
  Bosna je starija od srbije mozda to te nisu naucili u bijeligrad. Ali SANDZAK je postojao i on ce postojat veruj mi. Sandzak se pamti u svakoj istoriji balkana. Bosanski rijecnik je napisan 1650 godine a srbski recnik tek 1815. Pa sada vidi ko kog kopira???
  Srbija ce pred ulazak u EU morat priznat kosovo a Sandzaku dat autonomiju sto smo glasali.
  SA VASOM MALOM NATALITETOM VI CETE IZGUBIT SANDZAK. JER AKO NEZNAS DANAS SMO MI BOSNJACI VECINA U PRIJEPOLJU. VIDI MALO KO JE PRECEDNIK OPSTINE VIDI OPSTINSKI ODBOR.
  SELLAM

  • Po stramo imenu mi se zovemo BOSNJANIN. MNOGO STARIH OD VAS CAK I MEDZU STRARI LJUDI U EVROPU. POGLEDAJ MALO SVAKI KADA OTKRIJETE NEKE STARE CRKVE PO SANDZAKU ILI U SRBIJI ISPOD TE CRKVE NADZETE JOS STARIJE BLAGO OD NEMANJE. PA MALO LOGICKI RAZMISLI
   SELLAM

 6. E ovako: Zukorliću, ne mere nikako “sandžak” biti domovina Bošnjaka! sandžak nije država, nije pokrajina pa čak ni regija! Kažite lažem li??? Ima li je iđe u ustavima Srbije i Crne Gore ??? NE! Može ti samo biti domovina Srbija ili Crna Gora, a pošto znam da ne voliš ni jednu ni drugu, ti domovinu u fiktivnom smislu možeš zvati Bosnu, ili Tursku, ali samo u fiktivnom smislu. Prava tvoja domovina je SRBIJA, drugo je to što je ti lično ne voliš, istina boli ali je istina!

  • Ајд што нема обележија државе Србије, него на “Дану Санџака” нема никаквог Српског обележија-народне ношње, песме, икаквог симбола.
   Значи по Муфтијином виђењу у том његовом “Санџаку” Срби уопште не постоје, о каквог покварењаштва и провоцирања које вас видим води на рђав пут.
   Гледам ових дана Турску серију о Сулејману, како они сваку провинцију називају Санџак, значи вама је драже да свој крај зовете по турском називу за територијалну јединицу него својим исконским именом Рас =)

   У Турски очима вероватно изгледате као неко ко са поносом свој крај назива (парафразирам) ” Општином” а себе “Општинарима” и прославља дан Општине, хаха јадни сте колко сте комични.

   • Pretjerujete milice. Eto jednom godisnje da i mi imamo neki oficijelni dogadaj gdje nemoramo gledati srpske simbole, ipak nije to previse. Zamisli kako je bosnjacima svaki dan gledati tv a da se aman nikad ne pomenu osim par puta i to obavezno sa negativnim konotacijama. Kakav smo mi bezvrijedan narod – jel tako?
    A o tome sta nasa djeca prezivljavaju kad prolaze kroz srpski skolski sistem da i ne pricam. Kada i u kakvom kontextu se pominju bosnjaci?
    .
    Bas mi je milo sto gledas turske serije i siris svoje vidike 😉 Pogledaj malo i talijanske pa mozda naucis da su rimljani svoje provincije zvali – provincija. Bilo je vise takvih provincija izmedu ostalog i u francuskoj. Nekima se to ime jako dopalo pa ga zadrzase sve do dana danasnjeg. Mnogi smatraju tu regiju – PROVENCE – rajom na zemlji, ali ja mislim da je to samo zato sto nisu bili u nasoj provence-SANDZAKU 😀
    .
    ZIVIO SANDZAKU DOMOVINO MOJA!

   • PS I francuski sandzak – provence – ima ljiljan na zastavi. Predlazem BNVu da se nas sandzak pobratimi sa provence.

   • E Milice-Milice.I ti bi trebala dati cerku nekom brkatom turcinu sledeci primjer tvoje imenjakinje carice. Znas kako to ide, gledas Sulejmana?Izbaci turske rijeci iz govora pa ces postati nijema? Svakoj drzavi svoj BAJRAK.Kad budete vi NAS istakli s ponosom i mi ce mo vas?A sto se tice vase raske drzavice bila vam je u Banatu(Rascia).Ko hoce da zna moze i da sta nauci?
    A sto vas je pet posto kod nas i je i sam po sebi dokaz da nikad nije ni bilo SERVA(Vlaha) u nekom znatnom broju hanuma Milice…u drzavi Sandzak

   • Milice
    Dzaba ti se zamarat posuci tim ruskim slovima jer te niko ne razumije. Jel mozes prevesti to da znamo sta zelis da kazes?

  • E moci ce inshala…Bio Sandzak de Novi Bazar i upisan je u cijeloj svetskoj istoriji kao takav! Postoje karte na kojim je ucrtan sa svim svojim granicama,priznat i u avnojskim spisima kao takav. Oteto-prokleto znate li vi Vlasi sta to znaci?Mi smo svoji na svome(Bosnjaci). A ti MAGARE posto si uzeo pseudonomin Tale,napisi -Rascia -na netu pa ces mozda ukapirati gde vam je bila Raska drzavica na antickim kartama svih svjetskih kartografa? Za kraj Sandzak bio i ostao Sandzak drzava u nasim srcima i dusama i bit ce opet Inshala u svim svojim granicama…!

  • Pa dobro tale jel srbima 500 godina domovina bila turska?
   Domovina je ono sto osjecas da ti je domovina, drzavljanstvo je jedna druga stvar. Eh, mogla bi nama srbija i biti domovina al onda ona mora to nama zaista i biti i prema nama se tako ponasati.

 7. Citam ovaj tekst I cudom se cudim, do skoro smo slusali onu prepoznatljivu,, narod mora svijest da promijeni,, a narod kaze svi su oni isti.Ko je sad u pravu , Vratimo se godinu unazat organizacija proslave dana Sandzaka kada je Mahmutovic hteo da uvelica taj skup sa Borom Corbom .Setimo se do skoro sta su govorili I kakve psovke su upucivane na racun svih koji ne pripadaju SDP u.
  A vidite danas sta znaci borba za prevlast da pri tom niko narod ne pita. ali ipak treba svim snagama ubedjivat narod da svijest promijeni .a narod ko narod dosadno mu svake nedelje svijest menja, na kraju ce uvek biti onako kako fotelje zahtevaju.

   • Ako je ovaj skup mjerilo koliko procenata se narod promijenijo I ako ti tako mislis neka ti bude, Ali jedno je sigurno I ispravno, do juce izjave gs ljajica na racun pojedinaca , pas sa maslom ne bi polizao,, ali danas to isto maslo ljudi lizu , Sad bi neko pod hitno morao da svijest da menja da se fotelja ne ohladi.

   • Beli, ne budi pored ociju … corav !
    Kako komentarises ovo u Prijepolju?
    Crno na bijelo – dokaz – naredba Suljova i poslanici ga ne slusaju!
    A tek narod …
    Samo podrzavajte brkicu i gledaj sta vam se desava.
    A ti i dalje mastaj o podrsci iz ‘90tih…
    Narod se mijenja i hvala Bogu sto je tako!

 8. Sellam Braco milo mi je kada vidim svi zajedno. SVE JE OVO UZ ZDRAVLJE ZUKORLICA I CERICA. DVA NAJBOLJA PREDSTAVNIKA BOSNJACKOG NARODA.
  SELLAM

  • Jasno je da su naša braća Bošnjaci prihvatili vjeru osmanlijskih okupatora i ostali u tom etno-kulturološkom svijetu. I to je potpuno ok, legitimno…Nelegitimno je falsifikovati istoriju, sloveno-srpski narod miješati sa nekakvim Vlasima, Arbanasima… Prema nekim croato-dukljansko-bosnjackim historičarima Sloveni kao da nisu ni dolazili na Balkan. Sve su to Vlasi, Morlaci, Romani, Irili, Arnauti, samo neka objasne otkud slovenski jezik kod 90% stanovnistva Balkana. Što nije turski ili romanski, ili kojekakvi drugi?

 9. Skup “Bosnjackog jedinstva” Jeli moguce? Bile su dve predstave sinoc!Aman ljudi sta vam je,da li ste normalni?O cemu se radi?Mogu samo kontati a nije lako ni skontati posle ovakvih informacija.Cini mi se da je sve upriliceno u dva dela.Jedan za jedne a drugi za druge.Valjda za nase i vase.

 10. Što ih je Muftija poredjo,halal mu bilo.Ovako volim da vidim,ovo je jedinstvo a ne SDA i SPS:) Sve se vrti oko nas,svi nam se nude pa ne valja sto smo ovoliko popularni:)

  • To bi ti hteo BDZ, da se sve vrti oko vas, da vam se svi nude, da ste najpopularniji, da vi postrojavate. I onda je to po vama jedinstvo. Vidiš, kada je neko ljubazno pozvan od nekog, red je i da se odazove pozivu. Ni više, ni manje. Ti misliš da je npr. gradonačelnik Meho došao da bi ga muftija postrojavao i držao mu govore. Došli su predstavnici grada i drugih političkih partija, kao gosti, da svojim prisustvom uveličaju zajednički vam dan. Vi odmah umislili da ste Bogom dani. E pa niste. Nit ste najača politička snaga, nit ste igde u vlasti, nit ste stigli do parlamenta, nit imate ministre u vladi…. Još puno vode će proteći Raškom i Jošanicom dok vi budete mogli stati rame uz rame SDPS ili SDA.

 11. tamo gdje je crnogorski policajac i vojnik gdje ti crnogorski postar donosi penziju i racune to je crna gora…..reci mi gde to bosnjacki policajac vojnik postar radi?nidje jer nemas drzavu,ustvari radi ali pod zastavom crne gore i prima platu za to… dodji i kupi i placaj porez crnoj gori,jeli bog dao… sto vise investicija to bolje…… najsigurnije za ulaganjr je crnogorsko primorije,nisu ludi ovi iz porto montenegra i azerbejdzanci da ulazu milijarde.. u malesiji radim lutko na 12 kilometara od moje kuce,super je nista ljepse,jer su albanci malisori klimenti izuzetno ljubazan i normalan narod,na koje bi trebala da se ugledas..

  • Jasno je da su naša braća Bošnjaci prihvatili vjeru osmanlijskih okupatora i ostali u tom etno-kulturološkom svijetu. I to je potpuno ok, legitimno…Nelegitimno je falsifikovati istoriju, sloveno-srpski narod miješati sa nekakvim Vlasima, Arbanasima… Prema nekim croato-dukljansko-bosnjackim historičarima Sloveni kao da nisu ni dolazili na Balkan. Sve su to Vlasi, Morlaci, Romani, Irili, Arnauti, samo neka objasne otkud slovenski jezik kod 90% stanovnistva Balkana. Što nije turski ili romanski, ili kojekakvi drugi?

 12. ovdje je meho pokazao vecu svijest od sulja

  suljo poslo nekog ficfirica
  a sdp visoka delegacija

  kako se koks stranka ophodi prema nama, tako mi treba isto prema njima

 13. Svaka cast za Muftiju i BKZ. Kako i treba, kako je i normalno pozvali ste predstavnike grada, Gradonacelnika, i predstavnike BNV tj. SDA. Kao sto sam ranije pisao ono sto moze da izvadi Pazar i Sandzak je saradnja Gradske vlasti – SDP-a i BDZ-a je napokon stidljivo pocela. Ono sto narod hoce je da i Muftija i Rasim pritegnu Vucica da dovode te Arape invesitore te Turske investitore da se radi nesto. Muftija ima jake veze sa Arapima, Rasim je u vladi pa sta cekaju vise…?!

 14. MUFTIJA ZUKORLIC VIZIONAR

  “Brojna stradanja, siromaštvo i druge nepravde ne mogu nam zamagliti osjećaj da je ovo najljepše parče zemlje. Zato što jeste i zato što je naše.

  Berlinski kongres, Sjenička deklaracija, ZAVNOS i Referendum svjedoci su istrajnosti sandžačkog patriotskog duha i svijesti.

  Sandžaklija znači bajraktar. Da, mi jesmo bajraktari bošnjačkog dostojanstva i slobode.” (Muftija ZUKORLIC)

   • Za Enver,

    REALIZOVANI REZULTATI SU NAJBOLJI DOKAZI LISTE #1

    OBRAZOVANJE:
    “Mi imamo kompletno zaokruzeni obrazovni sistem od djecjih vrtica preko srednjih skola, preko medresa, fakulteta do univeziteta”

    KULTURA:
    “BKZ je napravila revoluciju u Sandzaku i okruzenju. Ona (BKZ) je povezala Bosnjake Sandzaka sa Bosnjacima u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i okruzenju da na jedan naucno valjan nacin promovise kulturne interese svoje zajednice”

    INFORMISANJE:
    “Prestizna TV Sandzak, TV Jedinstvo, Glas Islama, Revija Sandzak, Pan Bosnjaka. To je nesto sto ovdje zivi 20 godina”

    JEZIK I PISMO:
    “Mi imamo na nasem (Internacionalnom) Univezitetu (na kojem radim) imamo katedru za Bosanski Jezik. Katedra ima svoje profesore na kojoj predaju imena poput dr. Dzevada Jahica, profesorice Tune itd. Dakle prestizna imena kada je u pitanju jezik i pismo u regionu.” (dr. Mustafa Fetic)

    AFERIM dr. Mustafa Fetiću,

 15. MUFTIJA ZUKORLIC VIZIONAR

  “Bošnjacima potrebno jedinstvo i da se ono ne može graditi oko jednog čovjeka ili političke partije, već se jedinstvo mora graditi na univerzalnim vrijednostima kao što su vjera islam, bošnjačka nacija i naša domovina Sandžak” (Muftija ZUKORLIC)

 16. Neka sada Muftije,neka Meha i Neka Sulja.Sada svima treba da nam budu najvaznije rijeci: BOSNJACKO JEDINSTVO.SVIM SANDZAKLIJAMA CESTITAM OVAJ VELIKI PRAZNIK -DAN SANDZAKA.

 17. sedam brda i naljepsa obala,more,planine… ljepota.. dodji na ljeto da se brckas malo da uzivas u jadranu plavom..i da zaradis neki euro ako si bez centa…sve moze u nasoj lijepoj crnoj gori sa naljepsim prokletijama durmitorom biogradskom gorom. dobrodosli

   • Jasno je da su naša braća Bošnjaci prihvatili vjeru osmanlijskih okupatora i ostali u tom etno-kulturološkom svijetu. I to je potpuno ok, legitimno…Nelegitimno je falsifikovati istoriju, sloveno-srpski narod miješati sa nekakvim Vlasima, Arbanasima… Prema nekim croato-dukljansko-bosnjackim historičarima Sloveni kao da nisu ni dolazili na Balkan. Sve su to Vlasi, Morlaci, Romani, Irili, Arnauti, samo neka objasne otkud slovenski jezik kod 90% stanovnistva Balkana. Što nije turski ili romanski, ili kojekakvi drugi?

 18. Valjda, kad pridajete znacaj ovoj manifestaciji trebate postivati i neka osnovna pravila prilikom pisanja vijesti sa ovih skupova. Valjda, u nabrajanju treba prvo da stoji BNV, pa onda predstavnici grada…To bi bilo isto kao kad bi neko napisao u nekim novinama, da su povodom dana drzavnosti Srbije bili prisutni Sinisa Mali, gradonacelnik Bg, pa Tomislav Nikolic, predsjednik Srbije…Valjda treba da ucite da postujete institucije…nisu ovdje vazna imena..Pisem vam iz dobre namjere…Selam , jarani…

  • Brate,

   Bio bi u pravu za ovo da je Suljo došao, s obzirom da nije došao, a bio je pozvan, nego je poslao svog sekretara i šefa kabineta, ovo je isto kao kada mediji najave da je nekom skupu prisustvovao gradonačelnik Beograda, Siniša Mali i tamo neki sekretar iz Nikolićevog kabineta, neko N.N. lice

 19. Samo me jedno čudi, kakve veze ima Meho sa bošnjaštvom i Danom Sandžaka. Beše li to onaj isti čovjek što se kleo da dok je on gradonačelnik da bosanski jezik koji on ne priznaje kao jezik, nikada neće biti priznat od opštinske vlasti.

  • U pravu si za Meha. I nije neki veliki Bošnjak.
   Ali upravo za vrijeme njegove i SDP vlasti uveden je Bosanski jezik kao službeni u opštinu. I u Prijepolju je to određeno za vrijeme SDP-a tako da bi trebali da vodimo računa kad pišemo komentare. Allah je laž i potvoru strogo zabranio.

  • I ja se cudim za ovog jadnog Meha. Otkud on tu? Do juce se hvalio kako nece dopustiti bosanski jezik u skolama.
   Kako li je podnio futni Meho ove momke u zelenim kosuljama i sa crvenim fesovima, kako su on i njegovi govorili u SSS uniformama.
   Uhvatila ih prpa od saradnje SDA i BDZ. Prpa Meho, prpa Rasime.

 20. ja evo trazih na google earth tu domovinu tamo nista,sem crne gore srbije bosne kosova…. aaaaaaaaaaa sejtana izgleda da je google uticajem svetosavlja pa ne ucrtase granice sandzakata…. a sto radi ovaj rastko c c c c

 21. Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je istakao da je Bošnjacima potrebno jedinstvo i da se ono ne može graditi oko jednog čoveka ili političke partije.
  Upravo je jedan čovek i njegova politička partija bila i ostala vizionar. Dok su drugi prizivali muftiju, oni su pozivali na jedinstvo. Lako je sada, kada je ta uzvišena ideja pobedila i dala konkretne rezultate, mudrovati.

  • Jedinstvu je iskljucivo pridonio BDZ,jer je presao i preko izbornih kradja i izasao na sjednicu za konstituisanje BNV(za razliku od SDA prije 4 g.) .

  • Aman Olivera …
   po 101 put pokusavam da ti objasnim ali … ajd da probam jos jednom:

   – Jedinstvena Islamska Zajednica ne moze , po prirodi stvari, bez jedinstva Bosnjaka !
   – Na celu te IZ je bio (i ostao) Muftija Muamer ef Zukorlic.
   – Taj tvoj sa “vizijom” je rascepao IZ, osnovao paralelnu i zavadio Bosnjake kao niko do tad!
   – Taj sa “vizijom’ je probao sve politicke opcije, pocev od autonomije pa do narucivanja lepog vremena za beogradske politicare … sad pod stare dane se setio modus vivendija – Bosnjackog jedinstva !
   – Daj Boze da ima iskren nijet i da ja gresim … ali poznajuci njegovo lik i delo dozvoljavam sebi da budem sumnjicav i da mu ne verujem ama bas nista!
   – Kako po prirodi posla Muftiji treba jedinstvo Bosnjaka on je oduvek bio za to jedinstvo i uslovno receno – ima tapiju na to a ne ovi tvoji sa vizijom koji se samo pred izbore toga secaju !

   To je zaista tako …
   samo ahmaku to nije jasno, …nego
   de, smisli neki reply da mi kontriras )))

  • Olji,ponovo si promasila temu i nevidis sve segmente.Mislio sam te angazovati ovdje u Svicarskoj u bankarstvu,ali moram posle ovakvih tvojih promasaja u razumjevanju stvari ,dobro razmisliti,jer ovo je EU gdje se mora temeljito razmisljati.

  • Za Oliveru,

   Ti si zaista krajnje bezobrazna!

   Usudila si se cak nam govoriti o “jedinstvu Bosnjaka” te sta je “pravo jedinstvo” za nas.

   SRAM TE I STID BILO!

   • Licemeru jedan. Pališ se i prilično često repliciraš bezobraznoj.
    Ja sam, kao neko sa strane, pre većine vas shvatila bit bošnjačkog jedinstva. I mogu da vam kažem jedno. Samo je dr Sulejman Ugljanin i njegova stranka kadra da to jedinstvo ostvari u praksi. Zato, bravo za mene.

 22. Mubarek-olsum.
  Bosnjaci- nedozvolimo da nas vise razdvajaju-nek crknu dusmani-bicemo jos jaci i jaci samo bidima na ALAHOVOM ,putu,niko nam ne moze nista!!!!!!!

 23. MašaAllah

  Ovo je velika stvar

  Muftija je prošle godine bio meta napada sa svih strana, iz polja i iznutra, a on je uspio iz situacije da se izvuče kao faktor okupljanja svih strana u Sandžaku!

  Muftija je pokazao da je veliki gencijalac i uspio je da nadmudri cijeli front dušmana

  Aferim gazijo

  Uzmi za ruku obje strane i povedi ih u bolje sutra.
  Oni su bili faktru sukoba dok ti nisi došao na politčku scenu

  Još jedamput Muftijo, iskazujem ti moje duboko oduševljenje, poštovanje i podršku

  Nadam se da će obična rulja progledati i shvatiti jednog dana koga su imaju ili nažalost koga su imali

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.