Dan Ašure je u petak, pa ga postite

0
205

Jevmul-Ašura-Dan-Ašure

Dan Ašure je u petak 23. oktobra 2015. godine, pa ga provedite u postu.

Allahov sveti mjesec muharem je blagoslovljeni mjesec. To je prvi mjesec u hidžretskom kalendaru i jedan od četiri sveta mjeseca.

Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi  od dana kada je nebesa i zemlju stvorio, a četiri su sveta, to je prava vjera. U njima ne griješite.” (At-Tewba )

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov poslanik rekao: “Najbolji post poslije mjeseca  ramazana, je post u mjesecu muharemu, a najbolji namaz poslije farz-namaza je noćni namaz.”  ( Muslim  ) .

Uzvišeni Allah učinio je izuzetno vrijednim i odobranim mjesec muharem i umnogostručio nagradu onome ko se odluči da ga u postu provede.

U arapskom izraz ašura je izvednica iz riječi ašer, što znači broj deset. Mudrost posta dana ašure jeste u tome što je tog dana Allah dž.š. spasio Musa a.s. i njegov narod od Faraonove nepravde i potopio Faraona i njegove snage. Muhamed a.s ovaj dan obilježavao je postom. On je rekao: “Ovaj post pokazuje da je vjera Allahovih poslanika jedna, te da je islam blagodat za cijeli ljudski rod.”

Ibn Katame.r.a. prenosi od od Poslanika s.a.v.a.: “Post tri dana u svakom mjesecu 13. 14. i 15. dan i ramazan do ramazana je poput neprestanog posta. Post Arefata briše protekle i dolazeće godine, a post ašure briše protekle godine.” ( Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i Nesai)

Safija Ahmed Ishak kaže: “Mustehab je postiti deveti i deseti dan muharema, jer je Poslanik a.s. postio deseti dan, a imao je nijet da posti i deveti dan, međutim preselio se na ahiret.” Na osnova ovog može se reći da je mustehab postiti 9. i 10. dan muharema. Učenjaci su naveli nekoliko razloga zašto je deveti dan muharema mustehab:

1. Da bi se razlikovali od Jevreja ( koji poste samo 10, dan ),

2. Ako bi se desilo da je dan ašure u petak, mi  moramo postiti petak i subotu ili četvrtak i petak, jer se samo petak kao jedan dan ne posti.

Iskoristite ovaj dan i provedite ga u postu kako bi obrisali grijehe iz prethodne godine.

Neka Allah Uzvišeni primi post svima koji imaju nijjet postiti i neka nam oprosti grijehe kao što je obećao.

 

Izvor: novihorizonti.net

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Dan Ašure je u petak, pa ga postite


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.