Da se Hadžet ne ponovi

41
200

Bošnjaci su stari balkanski – evropski autohtoni narod, koji na ovom području živi vjekovima. Mijenjala su se društvena uređenja, mijenjali su se vladari na Balkanu, smjenjivale su se prilike i neprilike, ali je sve to bilo u kontekstu izgradnje, sazrijevanja i kulturnog razvoja naroda i zajednice. Još u periodu Srednjeg vijeka Bošnjaci su pokazivali svoje etničke, običajne i kulturološke razlike u odnosu na ostale narode u okruženju, pa kada su krajem četrnaestog vijeka došli u intenzivniji kontakt sa islamom, većina Bošnjaka, a u kasnijim godinama i cjelokupni narod prihvatio je islam kao temelj svog kulturološkog, običajnog i svakog drugog identiteta.

Sample Image

DA OVI NIŠANI PRIPADAJU NEKOM DRUGOM NARODU BILI BI KONZERVIRANI I ZAŠTIĆENI OD PROPADANJA

Po planu „Načertanija“

Vjekovima su Bošnjaci izgrađivali svoje domove, mahale, gradove, vjerske objekte, kulturne ustanove i spomenike, svoje obrazovne institucije, u duhu islamske tradicije i učenja. Početkom dvadesetog vijeka krenula su osporavanja svega bošnjačkog – od nacije, autohtonosti, vjere i jezika, pa sve do kulture i običaja. Asimilacija Bošnjaka je bila režimski strukturirani projekt, onako kako je „Načertanije“ predvidjelo, koji se sa manjim ili većim intenzitetom provodio kroz čitav dvadeseti vijek, da bi kulminirao ratom u Bosni i Hercegovini i genocidom u Srebrenici pred kraj dvadesetog vijeka.
Rušene su džamije, mektebi, kuće, cjelokupne čaršije, prekopavana groblja, mijenjani toponimi sela, zaseoka, mahala, brda i dolina, bunareva, lazova i livada, samo da bi se izbrisao svaki dokaz postojanja Bošnjaka na Balkanu, posebno u Bosni i Sandžaku. U Sandžaku je taj proces bio jako izražen, a u Novom Pazaru posebno. Cjelokupna novopazarska Stara čaršija je porušena i na taj način izbrisan autentični izgled grada koji obitava preko 500 godina. Podignuta je kaldrma sa ulica, tako da je danas u Pazaru ima vrlo malo, i to samo na Žitnom trgu, na nekoliko kvadrata. Rušene su džamije, one najviše i najljepše, potkupolne, u centru grada, kakva je bila Ejup-begova džamija. Rušene su autentične bošnjačke kuće i dućani. Danas je na snazi sistemsko i sistematsko urušavanje i uništavanje Stare čaršiji, tj. onoga što je od nje ostalo. Sve češće ćete vidjeti plastične izloge na drvenim dućanima pokrivenim ćeremidom, koja polako biva zamijenjena modernim crijepom i betonom. Otimana je vakufska imovina koja je bila nosilac ekonomskog razvoja Novog Pazara, a grad je gubio svoj izgled.

Život pod pritiskom

Živeći pod stalnim pritiskom, negacijom identiteta i asimilacionim, programima koji su najčešće provođeni kroz obrazovanje i medije, Bošnjaci su potpali pod uticaj tih pogubnih planova i počeli zanemarivati svoju historiju, tradiciju, te dokaze vjekovnog  postojanja na ovim prostorima. Politika vlasti je takvo ponašanje ohrabrivala i podržavala, pa su spomenici bošnjačke kulture, kao što je naprimjer Isa-begov hamam u centru Novog Pazara, propadali skoro do totalnog urušavanja.

Kad god bi se Bošnjaci osvijestili i počeli raditi na podizanju nacionalne svijesti i razvoju vlastite vjere i kulture, vlasti bi smislile neku novu podvalu koja bi kočila napredak Bošnjaka i njihove zajednice. Jedna u nizu takvih podvala je i priča koja se u posljednje vrijeme provlači da Islamska zajednica ima kontinuitet na ovim prostorima od sredine devetnaestog vijeka, iako je većina džamija na području Sandžaka stotinama godina starija od tog vremena.

Još jedan od dokaza vjekovnog postojanja Bošnjaka i islama na ovim prostorima jesu i muslimanska groblja. Međutim, Bošnjaci se ne mogu baš pohvaliti da vode primjerenu brigu o grobljima, posebno kada se i javna preduzeća, u čijoj su nadležnosti groblja, sa nebrigom i nemarom odnose prema njima od kojih ubiraju ogromna novčana sredstva naplaćujući grobna mjesta. Kada bi se uprava nad grobljima vratila Islamskoj zajednici, što njoj i pripada, jer su sva muslimanska mezarja u Novom Pazaru vakuf, ta briga bi bila bolja i ne bi se dešavalo ono što danas imamo – nemar, nebriga i zapostavljanje onih vrijednosti koje život znače našim mladim naraštajima. Ne bi dolazilo do zatiranja, zaborava i gubljenja kulturoloških i vjerskih vrijednosti nas i naših predaka.

Sample Image

ZAPOSTAVLJENO KULTURNO BLAGO – NIŠANI NA GAZILARU

Lome se dokazi našeg postojanja

Bego Begović, vlasnik firme „Berzah mramor“, koja se bavi izradom nišana na mezarima, ukazuje na ovaj problem. On kao čovjek, profesionalac, koji dobar dio svog radnog dana provede na groblju, uočava sve greške, nepravilnosti i nebrigu prema historiji Bošnjaka. Bego kaže: „Ja se mnogo loše osjećam kao građanin i kao pripadnik islama kad dođem na groblje i vidim šta se radi. Groblje je ogledalo jednog naroda – kakvo nam je groblje, takav smo i narod. Moramo da vodimo računa o onima koji nisu među nama, a čiji smo potomci. Za rad na groblju trebali bi da imaju jasni propisi, trebalo bi da se radi po našim vjerskim propisima, da se ne prave spomenici, već nišani, dva kamena, prednji i zadnji, koji su obrađeni po islamskim pravilima i koji obilježavaju mezar. Posebno me pogađa odnos prema starim mezarima i nišanima. To je naša historija, dokaz našeg postojanja, a ti se nišani lome, uklanjaju, stari mezari se prekopavaju. Kada sam jednom prilikom pokazao neke od starih nišana jednom kolegi, koji je sa strane, on se oduševio i rekao da takvo nešto ne mogu da urade ni najpoznatiji svjetski vajari, a mi se nemarno odnosimo prema tim svjedocima naše kulture, umjetnosti i postojanja na području Sandžaka. Takvo ponašanje dovest će nas u situaciju da zaboravimo svoje korijene i porijeklo. Ja se sjećam kao dijete da je Hadžet bio groblje i da je na tom prostoru bilo mnogo nišana i mezara.

Nemarom, nebrigom, lomljenjem i uklanjanjem nišana došli smo u situaciju da se Hadžet proglasi za ledinu, a dobar dio naše historije da se zaboravi.“
Na groblju Gazilar, u okolini turbeta, ima veliki broj nišana koji svojim izgledom pišu bošnjačku historiju i dokazuju vjekovno postojanje Bošnjaka na Sandžaku. Međutim, većina tih nišana je polomljena, zarasla u korov, a svi su uglavnom nakrivljeni i samo što nisu pali. Preko tih mezara utabane su pješačke staze, vrše se prekopavanja i u grupi tih starih nišana pojavi se veoma često neki novi, moderni. Ovaj nemarni odnos je veoma opasan jer se na taj način direktno ugrožava dokaz identiteta i postojanja Bošnjaka. Slična situacija je i na Velikom groblju. Stari nišani su nakrivljeni, polomljeni, zarasli u korov i povaljeni po zemlji. Do unazad nekoliko godina muslimanska groblja nisu bila ni ograđena, a kroz sama groblja prolaze staze koje su prečice do kuća, pa građani kroz njih idu automobilima. Vidljivi su i tragovi kostiju, posebno na muslimanskom Malom groblju u naselju Potok. Takav slučaj je viđen i na Velikom groblju, na skladu puta koji je prokopan kroz samo groblje i danas se obrušavanjem zemlje može naći nečija lobanja ili dio skeleta.
Nemar je, dakle, primjetan na centralnim grobljima, a oni manji mezarluci, kojih ima diljem sandžačkih gradova, već polako nestaju i padaju u zaborav i ima ih još samo u pričama starijih Bošnjaka.

Pomenuli smo Malo groblje koje se nalazi u naselju Potok u Novom Pazaru, o kojem je „Glas islama“ u par navrata pisao. Svi Novopazarci stariji od pedeset godina znaju za Malo groblje u naselju Potok, ali kada se ode na tu parcelu ne postoji niti jedan dokaz, niti znak da je tu bilo groblje. Dobar dio parcele je zarastao u korov i trnje, a dio je nasut šoderom i građani iz okolnih kuća na tom prostoru parkiraju svoje automobile, a na obodima Malog groblja ima i divljih deponija smeća, pa i divlje izgradnje objekata. Takav slučaj je i sa Hadžetom. Hadžet je ljuta i svježa rana svih Bošnjaka u Novom Pazaru i Sandžaku. Poznato je da je na Hadžetu 1945. godine strijeljano preko 2.000 najuglednijih Pazaraca. Oni su tu i ukopani, bez vidnog obilježja i spomenika. Od ranije je na Hadžetu bilo groblje, ali to nije bila prepreka prijašnjim vlastima, kao što nije ni današnjim, da na groblju i vakufu grade i rade, uništavaju i otimaju, sve radi poltronskog odnosa i dodvoravanja režimima iz Beograda koji su najodgovorniji za genocide, etnocide, kulturocide, urbicide nad Bošnjacima Sandžaka. Danas je aktuelno uništavanje vakufa na Hadžetu od strane Gradske uprave u Novom Pazaru, koju većinom čine muslimani Bošnjaci. Oni iznova pokazuju da svako vrijeme ima svoje Rahmane i Sejde i nemarne ljude koji nisu dostojni da predstavljaju muslimane, niti imaju hrabrosti, a još manje volje i želje za očuvanjem tradicionalnih vrijednosti naroda iz kog su nikli.

Ovaj nemarni odnos prema svojoj historiji i kulturi nije u prirodi Bošnjaka, niti u islamskoj tradiciji koju Bošnjaci baštine. Ali, kao što rekosmo na početku ove priče, tokom cijelog dvadesetog vijeka radilo se na razbijanju identiteta Bošnjaka, na krunjenju i osipanju vrijednosti i normi, na asimilaciji, tihoj i nasilnoj, pa su se Bošnjaci malo pogubili i zbunili. U borbi za biološkim opstankom na području Sandžaka zapostavljena je vlastita historija koje se uvijek treba sjećati i od nje učiti kako se Hadžet više ne bi ponovio.

Autor: Nermin Gicić

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

41 KOMENTARI

 1. Eh da imamo oci pa da sto jos vidimo sa njima?Fotografije na “spomenike”pa sjedala sa strane ,pa paljenje sveca,za dusu “pokojnika”,pa izgradnja serafeta,malo jeno nego po vise,da se zna da imam love za to itd itd.Sto se tice sledjenja tradicije,ja je na nasim grobljima nevidim.Sve smo preuzeli od drugih,jos nema krstova,sto neznaci da ih nece i biti kad smo ovakvi.Sami smo krivi za sve.

 2. Pitam ja Vas zašto Glas Islama, ista ova novina koja se sada sjetila Mezarja, nije pisao onda kada je Zukorlić porušio ona Mezarja u haremu Lejlek džamije i kada je napravio lokale?
  Kako vas nije sramota više da poturate i ljagate!

 3. asko-lux, to sto si ti za muamera je tvoje pravo i ja ti ne osporavam to, ja licno nisam za njega i nikada necu biti ali vidim da vecina koja je van pise idite ubijajte srbe ili se medju sobom borite protiv nekih izdajnika i ja kazem ako zelite da ns terate na stradanje onda lijepo dodjite i borite se sa nama uz rame ili protiv nas zavisi koje strane budu sukobljene a nemojte pisati aman dragi allahu obretni me tamo u nedelju kao sto pise cini mi se neki hajradinovic.naravno da sam ja protiv toga skupa koji su neki srbi iz raske i ko zna odakle htjeli da organizuju i fala bogu da nije odobren od nadljeznih organa a fala Allahu pazar je najvise bosnjacki ali pripada i srbima sa kojima zajedno zivimo u gradu.nista ljepse nema od mira na ovom dunjaluku zato zamolimo uzvisenog Allaha da nas obraduje mirom i ucvrsti nas u islamu, nama nasa vjera a njima njihova.

 4. za albesa mi u inostranstvu bolje vidimo i prepoznajemo istinu zato smo 95% za muftiju i prepoznali smo istinu i vrednost vere jer zivimo u vecinskom narodu sto su nemuslimani a i pratimo stanje sandzaka non stop i sigurno i sigurno vise radimo za bosnjake i nasu bracu u sandzaku nego neki sto su u sandzaku a mozda i od tebe vise tako da imamo pravo misljenja a ima dosta koji bi se vratili da se nesto desi ne pozeljeno zato ne daj takve komentare prvo se informisi sta rade sandzaklije u dijaspori i kako pomazu

 5. Moram da primjetim da najteze komentare ostavljaju oni koji zive u inostranstvu a non-stop pozivaju nas na sukobe kako medju sobom tako i sa ostalima.Braco po vjeri ne unosite nemir u narod a istovrijemeno sebe cuvate negdje zaradjujuci dobre pare dok se vecina nas gusi u ovoj nemastini.Ako ste toliki borci za islam dodjite pa zivite ovdje sa nama i delite nasu muku na pravi nacin.
  Abdullah, ako si ti tzv. vehabija odgovori mi molim te da li podrzavas sve ovo sto radi IZuS na celu sa najglavnijim muftijom jer mislim da oni koji su u zatvoru sebetom istih nece imati miran san zbog toga..

 6. Da Allah dz.s. nagradi dzenetom onoga koji je ukopan u onom mezaru a da stanovnicima one ulice bude od haira ulica i asfalt. Potpuno se slazem sa Seadom kada se govori o mezarima jer je vidljivo koliko je mezara poruseno po dzamijama a pravljeni lokali ili drugi objekti.Najgore je sto ovi zele da izmanipulisu narod ne birajuci sredstva a lazovi ce lose proci na ahiretu insallah. Ima jedno malo groblje u Muru iza osnovne skole i prije par godina je kliziste ostetilo u dobroj meri mezarje i na obracanje covjeka cija je kuca ispod mezarja a u cije je dvoriste kliziste doslo islamskoj zajednici receno mu je da je groblje staro vise od 40 godina i da mogu da rade sa mezarjem sta god hoce.Ovo je prava istina i da se lako provjeriti. Mnogo lazu ovi sto trenutno predstavljaju IZuS, Allah im se smilovao a tesko da se moze oprostiti ovo sto oni rade…

 7. kakve bre bradonje, kave vehabije, kakvi bakraci…

  oni su spremali da ubiju muftiju!!

  pascad bre obicna!!!

  najjaceg coveka na svijetu ste nasli da dirate!

  ko da vas haje posle toga??? nikooo!!!!!

 8. Ha sokole ti da ista znas o Islamu tako nebi piso.

  Ovako:

  -Pojam Vehabizam u islamu ne postoji nema nijednog ajeta ili sure u Kur'anu koji to spominje, drugo nijedan Boziji Poslanik kao ni jedan Ashab Allahovih Poslanika nije prenosioc tog pojma. To je drzavna bezbednost uvela i najgore od svega nasi spiuni koji rade za drzavu su sirili paniku i Islamofobiju.

  – Bradate vehabije su bas bas vjernici kakvi bi i mi trebali da budemo a ne ti da pricas ovde a seka da ti seta polugola ulicom kao i to da ovde lapandas svasta a navece odes napijes se ili ogovaras narod, ko i ovde sto radis narod ujedas jezikom.

  – Kako vise puta citam ovaj tvoj text sve vise shvatam da si Ulicar.

  – Bosna nije dovela ‘Mudzahide-Mumine’ vec drzava ali neznajuci, Bradonje se skupljaju gdje ima Islamskog naroda koje je ugrozeno, spremno za odbranu brace Muslimana kao i celokupne Vjere dakle, svojim Laprdanjem vrijedjas Allaha Uzvisenog i cijeli Islamski Ummet.

  – Kamo lijepe srece da si blizu toga da budes bar jedno °B° od Bradonja Nasih..

  Ja ne spadam medju njima sto mi je jako zao jer zivim u Ne islamskoj zemlji u kojoj je narod previse uplasen islama ali naravno drzim se °Uzeta’ koliko god vise mogu.

  Zamolio bih te da ubuduce ne pises o islamu niti o narodu Bosnjackom u Sandzaku jer nisi strucan za to.

  Ako nedaj Allahu pukne u Sandzaku pitat cu te sta ces reci kad isti ti koje ti vredjas svakakvim nazivima budu krenuli u Boj tek ces tad mozda ali °°Mozda promijenit Misljenje° mada cisto sumnjam IQ ti je previse nizak da bi svojom glavom.

 9. hvala Allahu sto ti ne odlucujes nego muslimani vecinski da je to jedini nas poglavar tako da on ce ostati gde je i boriti se za nasa prava a onima kojim ne odgovara neka idu kod adema da ih krsti u beograd

 10. asko_lux ti si zamenio temu brate ovde je rijec o porusenik mezarima i nisanima a ti si skrenuo sa teme to sto si ovde napisao trebao si na nekoj drugoj stranici da mi napises.a posto zivis u luxemurgu samo cu ti rec ako ti je mumaer dobar pa brate vodi ga kod tebe u lux nama ili meni stvarno ne treba ovde.meni usluge njegove privatne islamske zajednice nisu potrebne!A Allah najbolje zna ko je kakav musliman !!!

 11. pa seade ako ti mozes da zamislis a ne da ti bude adem neki vodza onda to veze nema sa islamom znamo ko je adem i spahic i kazi mi jednog bosnjaka koji se bori za prava bosnjaka osim Muftje uvazenog ne postoji svi su se prodali kad nebi znao sta je islam i kad vidim adema nikad musliman nebi bijo hvala Allahu znam istinu vere pa mi se adem samo gadi a suljo i rasim su davno dali veru za veceru

 12. raspravljamo o temi koja je trenutno…a moram da kazem nesto sto nije istina i ono sto ovaj sait i njihovi administratori pokusavaju da zaslepe muslimanima oci kao muamer je nas zastitnik on se bori za nas muslimane a radi skroz druge stvari!

 13. jel se vi ovde raspravljate oko mezarova ili oko muftije?
  nebitno,glavni mezar nama muslimanima tj mezar naseg poslanika s.a.v.s je sacuvan i to je nasa istorija tako da prestanite vise o tim mezarovima nego diskutujte o necemu produktivnijem,sirite znanje medju bracom o pravim vrednostima,a ne zabludi koju pojedinci koriste u svoje svrhe.

 14. Abdulah ti brate od sve ove price samo si nasao da takoreci odabberes sihir o tim devojkama a ja sam ti lepo ispricao koliko je mezarija muamer porusio razumes i jos da ti kazem kada ih je rusio za medrese i za islamske ustanove nemoj misliti da ga ja za to krivim kada se nesto radi za dobrobit narroda i ovi ljudi rade put a put je dobro naroda i lose je sto on sve pokusava da predstavi kao napad na vakuf na sta vec.ali to samo kad njemu odgovara a kada se lamo pogleda iza scene svati se brzo da je on te stvari mnoo puta vise radio do tih kako ih vi zovete izdajnika.a doe ti brate ako neverujes u pricu lepo sam ti rekao mozes sam da se uveris lepo dodjes u bor dzamiju koja hvala Allahu nije zatvorena mozes da vidis cinjenice na djelu!a srpski mediji nemaju na mene nikakav trag mozda ima ono jedinstvo veliki trag na mene jer ono ni tv bastilja ne radi kao sto radi jedinstvo.

 15. i jos zaboravih da vas podsetim da su neke ucenice skrenule sa pameti u toj medresi koja je napravljena na mezarima koje je muamer porusio.neko vrijeme zgrada je prazna zvrjala a sada je tu skola kurana.

  • hhhhh Tim devojkama je bio napravljen sihr, a Dudić je tada prićao da će neki šehid da izlijeći te devojke… Vidi se da se radi o dervišluku i lažima derviša… od tih devojaka ja znam najmanje 10 da je završilo fakultet, da danas rade, imaju djecu…

   Mnogi znaju po imenično ko je napravio sihir i ko je taj sihir stavio i zašto…

   Vešt si u obmani, ali ne zaboravi u laži su kratke noge.

   (Radi se o prvoj generaciji devojaka u Medresi)

  • Seade, mozda ima istine u ovoj tvojoj prici, neznam, ali se primjecuje da na tebe imaju uticaja Srpski mediji pa za sve krivis Muftiju malo pretjerano, vjerovatno je po tebi on kriv i za one hiljade odabranih koljaca muslimana koji su dosli da zastrazuju narod kao sto su devedesetih.

   • Seade, stvarno si preterao kad krivis casnog muftiju Zukorlica za bilo sta a znas da je za sve kriv “Beograd”.
    Da li je prvo ubijen “svat” Gardovic na bas carsiji na sinovoj svadbi??
    Kod Hrvata slicno? A posle se pojavljuje Glavas, Djuro Decak i sl. koji su u “vreme mira” koje vi previdjate, ubijali ljude izvodeci ih iz kuca i stanova.

 16. e ovako ovo sto cu vam sada reci ovo je ziva istina jer zivim u komsiluku gde je postojao ovaj mezar,naime mezar je pokusao biti uklonjen vise puta,stari pricaju da ranije dok je pokusavato sa njegovim uklanjanjem dolazilo do nekoliko cudnih stvari koje se mogu nazvati samo Allahovom mudzizom jer kako su stari pricali masine nisu htele da idu ka mezaru vec su stajale tako da se nekoliko puta od toga odustajalo.e sad zasto oo muamer koristi u neke njegove svrhe da bi dobio koji poen to trebamo njega da pitamo.zadnji put kada se asvaltirala ova ulica opet je bilo problema sa tim mezarem i pozvani su bili ljudi iz islamske zajednice u srbiji da se to resi jer mezar je smetao trasi puta i najvise je smetao covjeku kojem avliska vrata izlaze bas pored mezara i logino je bilo da se taj mezar izmesti i kada je dosao efendija muamerov on je predlozio da se nadje neki potomak tog rahmetlije koji je tu pokopan i nasli su ga covjek je dosao i predlozio da se mezar izmesti a efendija je rekao da to moze jer po serijatu ako je mezar stariji od 40 godina moze se preko njega ukopati i drugi umrli.tako je i bilo mezar je iskopan nista nije nadjeno od ostataka umrlog ali je zemlja ipak odnijeta na mezarije gazilar.dakle sve je to uradjeno po muamerovom diktatu tada je ovaj mezar za njega bio nebitan a sad je kao bitan a zato jer mu sad treba da zabludjuje narod.a ja bih muamera pitao zasto nepokrene pricu o mezarima u haremu bor dzamije koje je licno muamer porusio kada je pravio medresu za zene a sada je tu skola kurana,tada su nisani natovareni na traktor i odvezeni na smetliste i sada ako neko hoce da vidi moze otici u bor dzamiju da vidi ostatke od nekoliko nisana koje su radnici zaboravili a nisani koje je posle pobune naroda ostavio nasumice je zabadao tako da ako neko zeli moze sve to da vidi i sam da se uveri da je to istina.e sad posle jednih teravija u bor dzamiji izlazim ja iz dzamije i jedan stari covjek koji zivi u turskoj sada prica sa nekim covjekom i kaze e sine evo ispod ovih stubova su bili mezari od mojih dva sina,dakle ljudi nemojmo sad da pricamo da nam sve unistise srbi i tako te gluposti.muamer je vise mezara unistio nego cela srbija sa sve cetnicima!

 17. Svima koji neznaju mogu reci da sam pisao o ovome groblju ali niko da procita a sa svi lamentiraju da neznaju.Ne samo na tom mjestu vec i na ulazu u “bolnicke livade” postojalo je brdasce a oko njega nisani,Nema ih vise.Za Dzamije niko ni habera.Streljanje Bosnjackih rodoljuba je bilo na mjestu gde se danas nalazi samoposluga kod bolnice a i fabrika starcana.Sve je to groblje.Nema nigde,ne nisana,nego bilo kakve ploce na kojoj bi pisalo sta se na tom mjestu desavalo.CITAJTE IZUZETNU KNJIGU”PAZARSKI SEHIDI” PA CETE NESTO I NAUCITI.

 18. slazem se da muslimani treba da vode racuna o svojoj historiji ali ne treba da se zakrpe za nju kao da buducnosti nema.
  mrtvi su mrtvi,a zivi nam zive kao mrtvaci.
  muftija se bori za bosnjacku historiju,suljo i rasim za njihovu sadasnjost,
  ima li koga da se bori za bosnjacku,odnosno muslimansku buducnost
  u islamu nema nista zvano bosnjak,egipcanin,pakistanac,amerikanac ili ne znam ti ko,postoje samo braca muslimani
  da li smo stvarno braca?

   • nema sadasnjosti zato sto nema ko da se bori za to,a ne zato sto se ne borimo za proslost
    dovedite nekog ko ce da se bori za sadasnjost i buducnost jednog naroda pa da vidis kako ima da dodje sve na svoje

   • Pa ti rece gore da se Suljo i Rasim bore za sadasnjost. Novi ljudi nama trebaju to se slazem. Ovi su pokazali sta znaju evo vec 20 godina. Sada cemo druge ljude izglasati, pa da vidimo.

    Za ove dusebriznike Islama samo bih im rekao da ta mezarja ne sluze da bi se njima klanjali iliti ne znam sta. Oni se moraju ocuvati kao dokaz naseg postojanja na ovoj zemlji. Ovde ti visi nad glavom asimilacija, negiranje identiteta i konacno pokrstavanje, zato je to bitno da te ne bi sutra ubedjivali da si od juce musliman.

 19. ovo ko vidi treba da zna sve sto islamsko nestaje u sandzak je zasluga sulja rasima i adema kako mogu se prestavit da su muslimani kako ih nije strah smrti kad vide sta rade gde ce im dusa ja mislim narod treba da im na ovom svetu presudi jasno i kratko ne zasluzuju da zive

  • E pa braco Bosnjaci..pogledajte ovo:Hrvatima zamseta jedan NORMALAN Hrvat koji koci interese drzave i ne predstavlja njihovu naci ideju-Hrvati ga UBIJU…..Kod Srba je isto tako..eno Djindjic je ensto bio poceo,htio predati Karadzica i Mladica i sta bii?Ubise ga…Znaci i BOSNJACI TREBAJU poceti sa likvidacijama u svojim redovima ukoliko zele da OPSTANU!Sad je vakat dosao da se borimo za OPSTANAK!Za 10-20 godina nas nece biti AKO ovKO NAstavimo!Zulkic,Ljaljic,Ugljanin-ODSTRIJEL pa ce te da vidite rahatluka i prosperiteta .Tada ce se svaki IZDAJNIK Bosnjastva zamisliti dobrio bude li u situaciji da izda ili da zastitri interese svoga naroda ,Bosnajckog!I ovdje i u nasoj Bosni!

   • a šta ćemo sa njihovijem finansijerima kao što su Rašljani Ismet Ljepšo i ostali koji se fale da su Sulju veliki sponzori te hin niko ništa nesmije i još po neki ovoga slučajnoi pomenu a ima ih još

 20. Mene je srce zabolelo kad sam video da toga mezara vise nema. Ali jos tad kad je zavrseno asfaltiranje i tada niko nije pricao o tome. Tu sam ja shvatio da nesto nije u redu sa nama. Posto sam cesto prolazio pored tog mezara, jako dobro znam da je bio dosta ocuvan iako usamljen i na putu. Sliku tog mezara imam na kompu i cuvam je! Ako njega nema onda neka je slika ko dokaz da je tu bio, ali i kao dokaz da smo mi neodgovorni ljudi.

  • (Nedajem kometar o tekstu jer ga nisam pročitao)Pusti te se mezarja nego budi te muslimani onako kao treba… Baš lijep put i Elhamdulillah što je srušen taj mezar, ko je to uradio da ga Allah nagradi najlepšom nagradom. amin! Mnogi bi danas da se pripisuju Islamu preko kamenja, turbadi, … Islam je čist od toga, nego:

   1- Nauči ko je Allah? Šta je Islam? Ko je naš Poslanik s.a.v.s.?
   2-Praktikuj to što si naučio
   3-Pozivaj druge u isto to
   4-Sabri na poteškoćama…

   Sura Aser.

   Победа или Рай! Аллаху Акбар!

   • vehabizam ti nije stran vidim..jadan nebio SVI SMO MI Bosnjaci Muslmani i gledamo kako da zustavimo dusmana…MORAMO klanjati,psoitit,sadakud avati NASIM LJUDIMA ali nacin na koji ti to ovdje pokusavas realizovati je pogresan.Mi smo BOSNJACI HANEFJE i ne trebaju nam jos dusamni unutar naas samih, NE TREBAJU NAM BRADATE SPODOBE VEHABIJE.!Niti ovdje niti u nasoj Bosni!A dovela ih je vlada Engleske da lakse zavadi Muslmane Balkana jer smo jos mi ostali Muslaimani u KRSCANSKOJ EVROPI!

   • -El-Vehab je ime od imena Allaha, a pošto si ti takozvani Hanefija sigurno razumeš da to nije dozvoljeno vezati za bilo koga osim Allaha.
    -Zaustavljaj dušmanina ali znaj da to mora imati temelje u Islamu, a ne u strastima i preterivanju… U islamu je “Cilj ne opravdava srestvo”
    -Sto se tiče tvoga daljega teksta vidi se da se radi o čovjeku kojem je Islam nepoznat, a Hanefizam kao jedan od četiri mjesheba Islama, još nepoznatiji… ali sta je tu je, rulja je uvijek bila uz vas takve, jer nije znala spoznati šta je istina a šta neistina…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.