Čiplićeva politička piromanija

1
13

Nakon što je svojim diskriminatorskim odlukama onemogućio normalno formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća i time ozbiljno zakomplikovao situaciju u Sandžaku, umjesto da odgovara zbog kršenja zakona o nacionalnim savjetima, ministar za manjinska prava Svetozar Čiplić nastavlja da potpiruje političke napetosti među Bošnjacima

U izjavi za beogradske Večernje novosti Čiplić je optužio sandžačkog muftiju Muamera ef. Zukorlića da je bojkot nelegitimno raspisanih ponovnih izbora za Nacionalni savjet Bošnjaka najavio zbog straha od izbornog poraza.

„Jedna politička kalkulacija, da se nacionalnim savjetom može ovladati s dva mandata koja, inače, pripadaju nekome drugom, imala je za cilj malu i ograničenu političku dobit, a dovela je do toga da Bošnjaci ostanu bez svog nacionalnog savjeta. Dakle, moja nada se odnosi na to da ovog puta neće biti slične zloupotrebe“, izjavio je Čiplić.

Povodom mogućnosti da ponovljeni izbori zaoštre političku klimu u Sandžaku, Čiplić je rekao da je „primjetno da jedan od političkih lidera pokušava da društvene odnose pretvori u požar koji će progutati sve građane koji u Sandžaku žive“.

„No, na svu sreću, politička stabilnost ipak zavisi od građana, samih Bošnjaka ponajviše. A oni, sigurno je, neće u svojoj kući podmetati požar“, zaključio je bistroumni Čiplić.

Na najavu muftije Muarema ef. Zukorlića da će bojkotovati nove izbore, ministar odgovara da je to legitimna politička pozicija, ali da je nju motivisao strah.

„Bojkot uvijek ima tačno određeni motiv. U ovom slučaju, motiv se može prepoznati u činjenici da postoji osnovan i mjerljiv strah da na ponovljenim izborima, lista BKZ neće dobiti ni blizu glasova kao na izborima od prošle godine. Strah od ovakvih rezultata dovodi do političke odluke da se bojkotuju izbori“, kalkulantski je zaključio ministar za ljudska i manjinska prava.

Građanima koji su predano pratili dosadašnji rad „predobronamernog“ ministra jasno je da ukoliko bi njegovi navodi o nečijoj želji da izazove požar u Sandžaku bili tačni, taj neko ne bi imao boljeg čovjeka za izvršenje tog zadatka od samog ministra Čiplića.

Autor: Uredništvo Elektronskih novina

Autor: E-novine.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.