“Čiplić tumačio zakon prema svojim interesima!”

1
47

Sjeverni Sandžak – Odnos vlasti prema Sandžaku ostavlja utisak kao da je to dio Tanzanije, a ne Srbije. Na stalna upozorenja, kršenje zakona i diskriminaciju odgovaraju nereagiranjem, odnosno ignoriranjem problema i na taj način produbljuju krizu i podržavaju formiranje paralelnih institucija.

Očigledno je da je pri konstituiranju Bošnjačkog nacionalnog vijeća postojala namjera da se Bošnjačka kultura zajednica isključi iz procesa, iako je ministarstvo za ljudska i manjinska prava na čelu sa ministrom Svetozarem Čiplićem podržalo učestvovanje vjerskog lidera na izborima, kaže za Danas Marko Karadžić, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i komesar za ljudska prava u Liberalno demokratskoj partiji.

On ističe da je nakon izbora došlo do poništavanja volje građana zloupotrebom položaja i manipulacijom odredaba Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

– Pored jasnih dokaza o diskriminaciji i zloupotrebi položaja nadležnog ministra, institucije ne reaguju u skladu sa zakonom već najavljuju ponavljanje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće. Olako prelaženje preko kršenja ljudskih prava dovelo je do toga da dio građana bošnjačke nacionalnosti nema povjerenja u državne institucije. Održavanje konstitutivne sjednice i način reguliranja pravila po kojima se ona odvija može da odredi samo nacionalni savjet, odnosno predstavnici koji su izabrani i to na taj način što će posle prozivke koju obavlja ministarstvo, usvojiti pravilnik po kome će raditi. Zakon o izboru nacionalnih savjeta definira da ministar za ljudska i manjinska prava u određenom roku posle izbora saziva konstitutivnu sjednicu, ali mu ne daje za pravo da donese obavezujući poslovnik. Međutim, pošto je ministar želio da iz procesa izbora isključi jednu stranu, on zakon počinje da tumači u skladu sa svojim interesima, tako da donosi obavezujući poslovnik. On to dodatno zloupotrebljava tako što ubacuje odredbu koja nije zasnovana na Ustavu, a prema kojoj, ukoliko na konstitutivnoj sjednici nisu prisutni kandidati sa izbornih lista kojima je mandat dodijeljen, neraspoređeni mandati se dodjeljuju ostalim izbornim listama srazmjerno broju glasova. Prvi nacionalni savjet na konstitutivnoj sjednici koristio je svoj poslovnik koji je donijet na osnovu modela koje je sačinilo ministarstvo, tako da je u zavisnosti od političkih potreba u opticaju bilo četiri poslovnika, naglašava Karadžić.

Umjesto pitanja kulture, obrazovanja, informiranosti, službene upotrebe jezika i simbola, u centru pažnje su se našla čisto politička pitanja, dok su nacionalni savjeti počeli da se posmatraju kao politički faktor.

– Postupak izbora nacionalnih savjeta je opasan, jer popisujete ljude tražeći od njih da izraze svoju nacionalnost da bi mogli da učestvuju na izborima. I u tom delu je bilo mnogo nepravilnosti, a na to je ukazao povjerenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. Postavlja se i pitanje da li ćete tim sistemom omogućiti očuvanje prava nacionalnih manjina ili ćete ih samo još više izolovati od društva i držati u zatvorenom krugu nacionalnih savjeta u kojima će se kao njihovi predstavnici pojavljivati poslušnici političkih stranaka, koji neće voditi računa o interesima nacionalnih manjina, već će zbog novca koji dobijaju od države biti zaštitni faktor vladajućih koalicija, kako bi predstavili da je nacionalnim manjinama u Srbiji dobro, naglašava Karadžić.

Izvor: LDPNoviPazar.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.