CHR Hajrat i HO Hasene: Podjela paketa u Sandžaku

0
24

Novi Pazar – Centar za humanitarni rad ”Hajrat” u saradnji sa njemačkom humanitarnom organizacijom ”Hasene”, koja djeluje u okviru ”Mili Goruša” iz Kelna posjetio je najugroženije porodice u Sandžaku i podjelio im pakete.

Predstvanike njemačke humanitarne organizacije ”Hasene” primio je direktor ”Hajrata” Mirsad ef. Bećirović i razgovarao s njima o stanju ugroženog stanovništva u Sandžaku. Zajedno su donijeli odluku o sprovođenju humanitarne akcije na cjelom regionu, to jest, da podijele 300 paketa stanovništvu koje živi u veoma teškim životnim uslovima, a koje nije u stanju doći u ”Vakufsku kuhinju” preuzeti iftar u danima mubarek mjeseca ramazana. Prva podjela paketa bila je u Novom Pazaru. Aktivisti obje humanitarne organizacije posjetili su mještane u naseljima Šutenovac, Svoibor i Novopazarska Banja. Akcija je nastavljena u Dugoj Poljani te u Sjeničkoj općini.

U selu Trijebine, nedaleko od Sjenice, predstavnici imenovanih humanitarnih organizacija posjetili su dvočlanu porodicu Džigal. Naime, Rešad Džigal i njegova bolesna majka žive u staroj, drvenoj kolibi. Nemaština i bolest nisu zavidna kombinacija u pogledu ovog momka koji je svoju mladost posvetio brizi o roditeljima. Iako živi s majkom, potpuno je sam, utoliko jer je ona toliko bolesna da nije u stanju komunicirati s njim, kretati se i uopće prepoznavati svijet oko sebe. (O ovakim životnim uslovima imali ste priliku gledati na emisiji Hajrat tv.) Predstavnici humanitarne organizacije ”Hasene” razgovarali su s Džigalom dajući poseban značaj njegovom žrtvovanju radi svojih roditelja. Džennet je pod majčinim nogama, rekao je Edin Salkovič u razgovoru s Rešadom, želeći time obuhvatiti sav trud koji je Rešad do sada uložio. Zaista, Rešad je veliki borac i ne odustaje. Iako se u ovom selu teško zarađuje i preživljava, on na sve moguće načine pokušava osigurati egzisteniciju sebi i svojoj bolesnoj majci. Nakon ove posjete u Sjenici aktivisti su se uputili dalje, ka Novoj Varoši.

Posjetili su ”Vakufsku kuhinju” u ovoj općini, gdje ih je primio glavni imam Ismet ef. Bihorac. On je gostima predočio situaciju u kojoj se nalaze Novovarošani, pa je izrazio duboku zabrinutost zbog rastuće nemaštine u narodu. Također je istakao i značaj narodne kuhinje u Novoj Varoši, koja svakodnevno ima sve više korisnika. Ova kuhinja, naravno, Novovarošanima mnogo znači, a najviše stoga što im se putem nje može pružiti najpotrebnija pomoć. Trenutno se u kuhinji hrani 140 Novovarošana, i to je jedan od pokazatelja alarmantnog stanja u ovom gradu.

Nakon posjete i i podjele paketa aktivisti su posjetili i ”Vakufsku kuhinju” u Prijepolju i Priboju. Uslijed velike ekonomske krize, sve vakufske kuhunje u Sandžaku svakodnevno snabdijevaju hranom mnoge korisnike, a to iziskuje i veliku potrebu za aganžmanom svih humanih ljudi, ako se želi da ove institucije nastave osiguravati obroke onima koji nemaju šta jesti. Ispred humanitarne organizacije ”Hasene”, aktivista Šaban Malkoč izrazio je zadovoljstvo  ovom podjelom paketa na Balkanu, a posebno u Sandžaku.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.